Női kézi-vb: éles váltás – a norvégok már változtatnának az „irányított” sorsoláson

Vágólapra másolva!
2023.12.09. 12:02
null
Oftedalék már ott vannak a nyolc között (Fotó: AFP)
Az utóbbi napokban sok szó esett a női kézilabda-világbajnokságot rendező három ország (Dánia, Norvégia, Svédország) sajtójában arról a gyakorlatról, hogy a három házigazda mekkora előnyhöz jutott azzal, hogy a nemzetközi szövetség (IHF) komoly beleszólást biztosított nekik a csoportok, ágak kialakításába. Végül a norvég csapatot irányító Thorír Hergeirsson is kimondta, hogy nem igazságos a jelenlegi rendszer, a norvég szakági elnök, Kare Geir Lio pedig egyenesen kijelentette, kezdeményezni fogják a felülvizsgálatát.

Ahogy megírtuk, a három rendező nemcsak saját magának választhatott csoportot, hanem arról is dönthetett, melyik csapat kerüljön a középdöntős ágát alkotó másik csoportba. Mindezt egymással egyeztetve úgy alakították, hogy lehetőleg ne kerüljenek egymás útjába a negyeddöntőben.

ÚJRA A MAGAS JEGYÁRAK A TÉMA

Annyira sok üres hely maradt a norvég válogatott trondheimi mérkőzésein, hogy az Angola elleni mérkőzésre a szervezők kénytelenek voltak csökkenteni a jegyárakat. Ennek meg is lett az eredménye, többen voltak a csarnokban. Pénteken, Szlovénia ellen aztán újra az eredeti jegyárak voltak érvényesek, és újra több volt az üres szék. A hivatalos adatok szerint 5542 néző volt a 8960 fő befogadására alkalmas Spektrumban, ami jelentős visszaesés az Angola elleni 6806-os számhoz képest.

Szégyen, hogy nem csökkentik a jegyárakat azért, hogy megtöltsék az arénát a középdöntő végére. Nem hiszem, hogy ez negatív hatással lenne azokra, akik már korábban megvették a belépőiket, viszont segíthetne további jegyek eladásában. Ez az, amit szeretnénk” – idézi Maren Aardahl véleményét a Dagbladet.

A szervezők ugyanakkor hajthatatlanok, ugyanis a jegyeladás a fő bevételi forrásuk.

Az először a svéd Aftonbladetben taglalt téma nagy felháborodást váltott ki Skandináviában, különösen a norvég sajtó foglalkozott sokat a kérdéssel. A norvégok legutóbbi meccse előtt már Thorír Hergeirsson szövetségi kapitányból is kihúzták az őszinte véleményét:

Ha tisztán a sport oldaláról közelítjük meg a kérdést, valószínűleg nem igazságos a mostani rendszer. A legtisztább az lenne, ha mindenkit sorsolás útján osztanának be a csoportokba. Vannak azonban a fair playen kívül más szempontok is, a legtöbben a legerősebb csapatokat szeretnék látni a tornák végső szakaszában, itt már gazdasági és marketingszempontokról beszélünk. Nem hiszem, hogy bárki is csalni szeretett volna, egyszerűen érdekesebbé, a média és a rendezők számára pedig kiszámíthatóbbá szerették volna tenni a tornát. A világbajnokság után át kell beszélni ezt a kérdést. Mindegy, hogy én mit gondolok, csak egy kis porszem vagyok a gépezetben, nálam sokkal nagyobb erők döntenek a kérdésben. Nekem nem számít, ha változtatnak a rendszeren, de tartok tőle, mások nem biztos, hogy benne lennének az átalakításban” mondta az izlandi Hergeirsson.

Pénteken már Kare Geir Lio, a norvég szövetség elnöke is megszólalt az ügyben. Az NHF honlapján megjelent állásfoglalásában hangsúlyozta, már korábban is több olyan ügy élére álltak, ahol úgy érezték, változásra volt szükség. Példaként említette a férfi és női játékosok azonos mértékű díjazását, a női vezető tisztségviselők számának növelését, a szabadkártyák ügyét vagy a strandkézilabdázók mezére vonatkozó szabályozást.

Az IHF már több éve ezt a gyakorlatot követi a világbajnokságokon. A mostani torna előtt azt választottuk, hogy a franciák kerüljenek a csoportunkba Stavangerben, így is vonzóbbá téve azt a helyszíni nézők és a média számára. Ők az olimpiai bajnokok, és sok francia él Norvégiában, így arra számítottunk, hogy nagy számban jönnek el biztatni a csapatukat” – mondta Lio, majd rátért az „irányított” sorsolást ért kritikákra.

Norvégia mindig készen áll rá, hogy nemzetközi szinten is az élére álljon olyan ügyeknek, ahol úgy látjuk, változásra van szükség. Az IHF-nél kezdeményezni fogjuk, hogy tekintsük át a csapatok előzetes csoportba sorolását. A rendezőknek és a résztvevőknek is az az érdekük, hogy a most zajló vébé már nyugodtan lemenjen, még a jelenlegi rendszerben, az új évben azonban elővesszük a témát az IHF-ben. A norvég szövetség folyamatosan arra törekszik, hogy megtalálja a létező legjobb megoldásokat, amelyek a legtöbbek fejlődését szolgálják, és amelyekből a kézilabda sportág is profitálhat. Hasonlóan fontos számunkra, hogy a verseny igazságos, rendezett és nyílt legyen. A fair play az egyik legfontosabb értékünk, számomra azt jelenti, hogy senkit nem korlátozunk.”

Kíváncsian várjuk, lesz-e valóban változás az IHF gyakorlatában a következő vb-ken.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik