Kikaptunk a házigazda svédektől, oda a negyeddöntő!

Vágólapra másolva!
2023.12.09. 20:20
null
Sokba került a szünet utáni összeomlás (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar női kézilabda-válogatott 26–22-re kikapott Svédországtól a világbajnokság középdöntőjében, ezzel eldőlt, hogy nem jutunk tovább a negyeddöntőbe. A cél innentől a 9. hely, ami még olimpiai selejtezőt érhet.


NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (DÁNIA, NORVÉGIA, SVÉDORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
I. CSOPORT (GÖTEBORG)

SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 26–22 (10–11)
Göteborg, 10 561 néző. Vezette: A. Covalciuc, I. Covalciuc (moldovaiak)
SVÉDORSZÁG: BUNDSEN – HAGMAN 5 (2), LINDQVIST 7, J. Carlson 1, Blohm, ROBERTS 7, Hansson 3. Csere: Lagerquist, Mellegard 1, Dano, Lundström 2, T. Axnér, Hvenfelt. Szövetségi kapitány: Tomas Axnér
MAGYARORSZÁG: Böde-Bíró – Győri-Lukács 2, VÁMOS P. 6, Papp N., Bordás 1, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 2. Csere: Klujber 3, Pásztor N., Simon P., ALBEK 5, Márton G. 1, Juhász Gréta, Töpfner. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 7. perc: 3–2. 12. p.: 3–6. 22. p.: 8–8. 26. p.: 8–11. 34. p.: 12–12. 38. p.: 15–12. 43. p.: 18–13. 50. p.: 22–17. 56. p.: 23–20. 58. p.: 25–20
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/2, ill. 3/0
MESTERMÉRLEG
Thomas Axnér: – Nagyszerűen küzdött a magyar csapat, fizikailag kifejezetten kemény meccset játszottunk, az eddigi legnehezebb ellenfelünk volt a torna során. Igazi harcosok voltak a magyarok, Vámos Petrával kifejezetten meggyűlt a bajunk. A védekezésünk és a kapusteljesítményünk rendben volt, ezt mutatja a kevés kapott gól, elöl azonban nehéz dolgunk volt a védőik ellen, de az egy-egy elleni helyzeteket jól oldottuk meg a második félidőben.

A CSOPORT TÖBBI MÉRKŐZÉSÉN
Szenegál–Montenegró 21–29 (8–18)
Horvátország–Kamerun 24–15 (18–6)

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 4 4 111– 70 +41 8
2. Montenegró 4 3 1 103– 76 +27 6
3. Horvátország 4 2 1 1 89– 84 +5 5
4. MAGYARORSZÁG 4 2 2 109–90 +19 4
5. Szenegál 4 1 3 81–107 –26 1
6. Kamerun 4 4 59–125 –66 0

ÖSSZEFOGLALÓ

A kilencedik helyért küzdhet tovább a magyar női kézilabda-válogatott, amely szombaton a társházigazda mérkőzéseit tekintve rekordszámú, 10 561 néző előtt kapott ki a svédektől. Az új csúcs ellenére a hangulat – ahogy az általában a nyugat-európai és skandináv országokra jellemző – korántsem volt annyira félelmetes, a maroknyi lelkes magyar mag ezúttal is kitett magáért, s az egész találkozó alatt torkaszakadtából biztatta a lányokat.

A svédeknél a Kamerun ellen kéztörést szenvedő irányító, Daniela de Jong helyére berendelt Carin Strömberg csak hétfőn, a Montenegró elleni mérkőzésre érkezik meg. Golovin Vlagyimir Füzi-Tóvizi Petrát nem nevezte, és nem meglepő módon Szemerey Zsófi is csak a lelátóról nézte végig az összecsapást – a kapus csütörtökön a szenegáliak ellen sérült meg, amikor a hatosra beeső Dienaba Sy elsodorta a térdét és zúzódást szenvedett.

Várható volt, hogy az afrikai csapat ellen száztizedszer válogatott Böde-Bíró Blanka kezd a magyar kapuban, csakúgy, mint a vele azonos válogatottsági számmal álló jobbszélső, Győri-Lukács Viktória.

Bár arra lehetett számítani, hogy a svédek a mérkőzés elején bekezdenek, jó magyar védekezéssel és Böde-Bíró-védéssel kezdődött a találkozó. Bordás Réka kiállításánál a magyar kapus újabb bravúrral jelentkezett: zseniális mozdulattal védte Nathalie Hagman hetesét. Az első találatra több mint három percet kellett várni, Vámos Petra nem hibázott a betörése végén. Sokáig gólra gól volt a válasz, egyik csapat sem tudta leszakítani magáról a másikat, aztán alig tíz perc alatt másodszor is emberelőnybe kerültek a mieink, Kuczora Csenge pedig hatalmas bombával jelentkezett, így 6–3-as magyar előnynél hirtelen elnémultak a hazai drukkerek.

Nem jött jókor a hetvenedik válogatottságát ünneplő Klujber Katrin első kihagyott hetese a vb-n, ahogy Kuczora eladott labdája és elrontott büntetője sem, a svédek azonnal megtorolták – és egyenlítettek. Viszonylag sok volt a technikai hiba mindkét oldalon, de a szünetig 38 százalékkal védő Böde-Bíró jól állta a sarat – a négyperces gólcsendnek Szöllősi-Schatzl Nadine vetett véget. Ismét három volt közte, a lefújásig azonban már nem találtunk be.

Egygólos magyar előnyről (11–10) vághattunk neki a folytatásnak, sőt, gyorsan jött az emberelőny is, merthogy Emma Lindquist lerántotta Vámost, mégis a mieink kaptak gólt – két szélső hiba után Jamina Roberts betöréseivel másodszor jutott vezetéshez a meccsen Svédország. Akárcsak Montenegró ellen, ezúttal is érződött az idegesség a lányokon: Vámos kétszer beleszaladt ellenfelébe, és a hátsó fal is kezdett felpuhulni, nem is várt tovább Golovin Vlagyimir az időkéréssel.

Az északiak 16–12-nél először vezettek néggyel, de amikor ziccert is lőhettek a magyarok, hogy felzárkózzanak, Johanna Bundsennel találták magukat szembe. A különbség egyre nőtt, a szünet utáni első tizenöt percet 8–3-ra bukták el a mieink, akik a támadásbeli hibákat követően – akárcsak a hét elején a csoportdöntőben – védekezésben is szétestek. Ebben az időszakban Albek Anna egyszemélyes „hadseregként” igyekezett versenyben tartani a magyar csapatot – sorozatban négy gólt szerzett, de ez is csak arra volt elég, hogy ne nőjön tovább a svédek előnye.

Nagy hajrá kellett a Golovin-együttestől, hogy életben tartsa a reményeket: előbb Győri-Lukács volt eredményes, majd Vámos talált be újabb betörés végén, azonban a pontmentéshez tökéletes utolsó öt percre lett volna szükség. Ez nem jött össze a mieinknek, a vereség pedig azt jelenti, hogy hétfőn győzni kell a horvátok ellen, hogy megmaradjon az esélyünk a 9. helyre és az olimpiai selejtezőre.

PERCRŐL PERCRE

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Van még egy magyar támadás vissza, kell a gól. Vámos is tudja ezt, nagy gólt lő. Roberts betörése éppen ezért nem hiányzott. 22–26

59. perc Carlson lövése a kapufán landol.

58. perc Vámos betalál még, Juhász lövése a blokkról a kapus elé csorog. Ünnepel a hazai közönség.

58. perc Kész, Mellegard kilövi a vb legjobb 8 csapata közül Magyarországot.

58. perc Töpfner a pályán, ballal a bal oldali kapufára lő, Bundsen is beleért még. Végig mosolygott a kapus védés közben.

57. perc Pásztor a lécre lő, de hetes, ellökték.

57. perc Magyar időkérés.

57. perc Blohmnak két perc lerántásért. UTOLSÓ ESÉLY.

57. perc Lindqvist eldönti a meccset? Most két csel után beugrik a hatosról: 20–24.

56. perc De Lindqvist keze elsül, a szaggatottról a jobb felsőbe lő, lábujjhegyről. Vámos beállóból lő gólt Albek pattintása után. 20–23

54. perc Carlson elejti a labdát. Mexikói hullám a lelátókon. Vámos meg jó passzcsel után nagy gólt lő hétről a bal alsóba. 19–22 máris.

53. perc Albek egy labdaszerzés után Lukácsot indítja, aki ziccerből, középről a jobb alsóba lő.

52. perc Roberts lövése Bíróé, Vámosé meg a hazai kapufáé... Carlsonnál belemenés. Albek tiszta helyzetből a jobb alsó mellé lő. 17–22, és nem a svédek jobbak ennyivel...

Ha ki is kapunk, nagyon nem mindegy, mennyivel. Ugyanis a horvátok legyőzésével még odaérhetünk a csoport harmadik helyére, és a többi harmadikkal való összevetésben alakul ki a 9–12. helyekért a végső sorrend. Mivel a 9. hely még olimpiai selejtezőt ér, a legjobbnak kell lennünk ebben az összevetésben – pontazonosság esetén pedig a középdöntő végén elért gólkülönbség rangsorol.

50. perc Svéd időkérés.

50. perc Albek és Lindqvist gólváltása, Albek meg eladja. Nem rohannak a svédek.

49. perc Bíró eléri Hagman lövését a jobb sarok előtt! Ha ez nem löki meg a hajónkat, akkor semmi.

48. perc Albek egyéni villanása ismét gólt ér. De könnyed síppal befújt hetes ismét ellenünk.

48. perc Albek odacsap Carlsonnak, ez már hetes. Hagman ballal a bal alsóba lő. 15–21...

Támadásban nagyon megálltunk, és Bundsen is 40 százalék fölé tornázta a statisztikáját. A szélről nem tudunk neki az utóbbi percekben betalálni, a belső posztokon meg többen is passzívak. A svédek 8–3-ra nyerték az elmúlt 14 percet.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

 

48. perc Bordásnak két perc, és hetes is. Golovin fogja a fejét. Pedig végül nem is lett hetes.

47. perc Lindqvist szerencsés gólt lő, Kuczora lövése meg a bal kapufán csattan most.

46. perc Roberts most nem passzol, betörésből eredményes, Albek ugyanígy válaszol Simon pazar ütempassza után. 15–19.

45. perc Roberts rossz passza után Kuczora a hatos elől a jobb oldali kapufára lő. 14 lövés tőlünk a szünet után... 3 góllal.

44. perc Irgalmatlan nagy gól a szaggatottról Albektől!

43. perc Hagman a kapu közepébe pattintja a labdát. 13–18, kezd távolodni az a viking hajó a parttól.

43. perc Eladott labda ott, belemenés itt, potya hetes a hazaiaknak.

41. perc Bundsen-égő hajtja a svédeket, fogja a svéd kapus Lukács és Schatzl lövését is. 13–17

40. perc Lukács és Albek lövése is Bundsené. Schatzlé is, Hansson, előtte meg Hagman büntet elfutásból.

10 561 néző a meccsen, svéd rekord női kézimeccsen.

A második félidő eleje a Montenegró elleni meccshez hasonlóan most is meghatározó lesz, és eddig sajnos nagyon hasonlóan alakul. Nálunk sorozatos hibák támadásban, az ellenfél pedig ezt megbünteti a kapunk előtt. Most viszont már mínusz kettőnél időt kért Golovin.

39. perc Vámos-gól
a megbeszélés eredménye, Hagman ziccert ront balról.

36. perc Magyar időkérés.

36. perc Vámosnál belemenés, Blohm passzával bevetődik Hansson. 12–14

Nem lenne jó, ha az első félidőben keveset mutató Jamina Roberts magára találna, mindenesetre kétszer is elég simán gyalogolt be a falunkba, majd átlőtt minket.

35. perc Robertstől
mesterhármas, nagyon pörög a hazai csk. Vámosnál belemenés, elkapkodják szerencsére a svédek is. 12–13

34. perc Lukács egymás után két ziccert nem szokott kihagyni. Ma sem tesz ilyet. Egyenlő.

34. perc Roberts azonnal büntet. 11–12!

33. perc Vámos forgat a bal szélre, Schatzl tiszta helyzetből a kapus lábát találja el. 5 lövés, 2 gól.

32. perc Lukács a jobb szélről ballal az oldalhálóba lő. Üres kapuval a svédek, Roberts lövőcsele és lövése is jó. 11–11

31. perc Lindqvist ellöki Vámost, két perc! Neki már a második.

31. PERC FOLYTATJUK!

Böde-Bíró 6 védéssel 38 százalékon áll, nagy szükség lesz tőle a hasonló folytatásra. Mindkét csapatnál 8 hibát jegyeztek fel a hivatalos statisztikák. A kezdő belső sorunknak eddig jól megy a mai meccsen, Vámos a passzai mellett két gólt is szerzett, mint ahogy Kuczorának is kétszer sült el a keze, míg Klujber a kihagyott hetese mellett 3 gólt ért el.

(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! 11–10

Nagy kár a félidő végén távolról kapott gólért, mert a játék képe alapján a svédeknek hízelgő, hogy csak egygólos hátrányban vannak a szünetben.

30. perc Axner lövését blokkolja Albek, négy másodperccel a vége előtt távolról bombagólt lő Lindqvist!

29. perc Carlson gólját elveszik, de övék a labda, Lindqvist eladja, Albek ziccerben, de a kapufára lő!

28. perc Lindqvist betör három magyar közé, és a bal alsóba talál, 11–9. Albek pontatlan lövése után sem változik az állás.

A visszajátszás alapján sem állítható, hogy nem mozdult el Bundsen, így szigorúnak tűnik Szöllősi-Schatzl két perce.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

 

27. perc Azonnal eladják, Vámos nekifut a falnak, és nagy gólt lő átlövésből. Axner gigászi bombája a lécen csattan, Pásztort ellökik ziccerben, nincs hetes. Schatzl ziccerből fejen találja a kapust, két perc.

25. perc Hazai időkérés.

A maroknyi magyar tábor túlkiabálja a svédeket.

25. perc Pályára lép Albek is, és nem is hiába, a szaggatottról felugorva ballal a bal alsó sarokba talál. 10–8!

24. perc Simon passzát Klujber kissé balról a túlsó alsóba postázza. Mellegard berepül a bal szélről, jobbal lő... Bíró derékkal véd! 43 százalékos hatékonysággal véd a kapusunk. 31-gyel a svéd kollégája.

23. perc ... Lundström betörése és lövése is hibátlan a jobb szélről, 8–8.

22. perc Kifutunk az időből, Simon lövése a blokké... Blohmé meg a lécen csattan. Klujber eladja...

Hiába vannak nagyjából 11 ezren a Scandinaviumbna, inkább színházi a hangulat, a svéd szurkolók többnyire csak tapsikolnak. Pedig Tomas Axnér svéd kapitány előzetesen „balkáni hangulatot” kért a hazai drukkerektől.

21. perc Magyar időkérés.

20. perc A két bravúr fellelkesíti a többbieket, remek Schatzl betörése, majd Simon védekezik okosan. 8–7

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

 

19. perc Bíró, mint mosás közben a piros piacos póló: mindent fog.

18. perc Kuczora átlövése rossz, a blokké, Klujber szerel, Vámosnál belemenés...

„Akár a fél arcomra is lebénulhattam volna” – idézi a daniasport.hu Linn Blohm Aftonbladetben megjelent magyarázatát arra, miért nem műttette még meg a fülét. „A külső fülemben lévő rendellenességgel születtem. Tehát nincs hallójáratom, de a belső fülem teljesen normális, így ha lett volna hallókészülékem, akkor hallottam volna. Ez mindig is a részem volt, és nem tekintettem fogyatékosságnak vagy valami negatív dolognak” – részletezte a problémáját a Győr beállója.

A Győri ETO svéd válogatott beállója, Linn Blohm már a Képes Sportban is beszélt arról, hogy születésétől fogva nem hall a bal fülére, ez a téma pedig a mieink elleni világbajnoki középdöntős mérkőzés előtt is előjött a skandináv ország sajtójában.

16. perc Roberts ellöki a lőni akaró Bordást, hetes ez is. Kuczora lövését eléri a jobb sarok előtt a kapus!

Kihagyott hetesekben is döntetlen (2:2).

Nagy kár az elmúlt percek rontásaiért, mert így pillanatok alatt felengedtük a svédeket.

16. perc Kuczora az előbb elrontotta a betörést, Lukács most nem, de Hagman azonnal egyenlít. 7–7

15. perc Beáll Hagman a jobb szélre, dob egy gólt, majd ad egy gólpasszt Robertsnek.

14. perc Klujber meg a kapus jobb kezébe lő. 6–4, az első tíz percben 50 százalékkal védő Böde-BíróBíró vigasztalta Klujbert gyorsan. És ellátja pár tanáccsal is.

13. perc Lundström a jobb szélről nem rontja el a ziccerét. Most Kuczora passzol Vámoshoz, ellöki lövés közben, hetes.

12. perc Carlson átlövését eléri Bíró a jobb felső előtt! Kuczora megvillan elöl, Vámos passzát a szaggatottról a jobb felsőbe varázsolja felugrásból.

11. perc Vámost üti most el Lindqvist, két perc neki. Vámos büntet, kiváló passzt ad Kuczorának, aki a hatosról a bal sarokba lő. Bevetődnie sem kellett: 5–3!

10. perc A Blohm által eladott labdát azonnal visszaadja Lukács, de nem baj, mert Vámos bevetődve ment.

9. perc Roberts elhagyja a labdát a jobb szélen, Bíró nem lő üres kapura. Nem is baj, Klujber Bordáshoz ejt, aki a bal felsőbe pattint beállóból. 4–3

8. perc Lagerquist ellöki Bordást, hetes és két perc ez is. Csak hetes, Klujber lövése Blohmról a kapuba pattant. Ezt nagyon elnézte a kapus, Bundsen.

7. perc Vámos zseniális emelését Schatzl a léc fölé pattintja, Roberts a beálló helyén betörve azonnal büntet. 2–3

6. perc Mellegard jobbal nagyon a jobb alsó mellé lő, a kezébe ragadt a labda.

5. perc Vámosnál belemenés, Pásztor ellöki Blohmot, hetes, előtte Carlson volt eredményes átlövésből.

5. perc Schatzl dettó! 2–1!

4. perc Hansson most betalál a bal szélről. 1–1

Szemereyvel kapcsolatban a magyar orvosok is megerősítették svéd kollégáik véleményét, a Mosonmagyaróvár kapusa szerencsére megúszta súlyosabb sérülés nélkül.

3. perc Ez igen, Vámos betörés után jobbal a jobb alsóba lő kissé jobbról. 1–0

3. perc Hagman a bal sarokba lőne, Bíró eléri a labdát!

2. perc Kuczora átlövése a kapusé, Bordás ellöki Robertset lövés közben, hetes és két perc.

2. perc Hansson ziccerben a bal szélen, véd a rövid sarok előtt Bíró!

1. perc Robertsnél belemenés, eladja a jobb szélen Klujber.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta sötétkékben, a mieink tiszta fehérben.

A legutóbb megsérülő Szemerey Zsófi mellett Füzi-Tóvizi Petra a másik kimaradónk – jelenti Nedelykov Tamás ezúttal is a helyszínről.

Egy iksszel a középdöntő utolsó fordulójára a horvátok legyőzésével marad esélyünk Grbicsék megelőzésére, és ezzel a negyeddöntőre.

Montenegró 29–21-re legyőzte Szenegált, így a magyar válogatottnak legalább egy pontra van szüksége a svédek ellen, hogy megmaradjon az esély a negyeddöntőre.

A svédeket irányító Tomas Axnér is remek hangulatot vár a szombati meccsen, miközben a tisztelet hangján beszélt a mieinkről: „A magyar egy erős válogatott, nagyon tiszteljük a fiatal csapatukat, amely egyre jobban összeérik, így kemény meccsre számítok. Szilárdan kell védekeznünk, és folytatnunk kell a ránk jellemző kontrajátékot, ebben hiszünk, ezzel együtt kiegyenlített küzdelmet várok.”

„Montenegró vereségével a magyar csapatnak is ott az esélye a negyeddöntőre, ha mi is legyőzzük Montenegrót az utolsó meccsen, akár a magyar és a svéd csapat is továbbmehet a csoportból. Természetesen találkoztam a magyar játékosokkal a hotelben, de még nem volt szó egymás között a mérkőzésről. Az elsődleges célunk, hogy bejussunk az elődöntőbe, ha ez sikerülne, akkor természetesen már megcélozzuk a végső győzelmet is.”

„Fantasztikus élmény hazai közönség előtt játszani a vb-meccseinket – lelkendezett lapunknak Linn Blohm. – Szombaton ráadásul új rekord lesz, több mint tízezer nézőt várnak, a családom és a kisfiam is kinn lesznek. Sok gyerek kilátogat a meccseinkre, így a lefújás után mindig ottmaradunk aláírást osztani és közös képeket készíteni. Ezzel is azt üzenjük nekik, hogy egy nagy közösséget alkotunk.”

Kell egy vezér! – Bobory Balázs jegyzete

GYŐRI-LUKÁCS Viktória, a magyar válogatott jobbszélsője: „Bízom benne, a legutóbbi győzelmet úgy könyveljük el, hogy végre kijöttünk a gödörből, és igenis jó csapat vagyunk. Küzdenünk kell, hogy tartsuk ezt a szintet, mert innentől kezdve nem hibázhatunk. Úgy állunk ki a svédek ellen, hogy mindent ki akarunk adni magunkból, ezúttal is a gyors játékot és a lerohanásokat kell erőltetnünk. Nagyon erős hármas védőik vannak, a magunk helyzetét könnyítenénk meg, ha többször is lerohanásból találnánk be. Ha menet közben kicsit is fáradunk, a szívünk és a lelkünk visz minket előre, tőlem senki sem fogja hallani, hogy nem bírom. Hálásak vagyunk a magyar szurkolóknak, akik itt vannak velünk, és biztatnak minket. Várom, hogy egy majdnem telt házas arénában játszhassunk, annak mindig különleges hangulata van.”

KLUJBER Katrin, a magyar válogatott jobbátlövője: „El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk győzni a hátralévő két fordulóban. A feladatainkra kell koncentrálnunk a mérkőzéseken, nem számolgatni. Csúszni-mászni kell a pályán, és együtt, csapatként igenis sikerülhet. A montenegrói meccs és vereség után ostoroztam magam, de az, hogy Szenegál ellen legutóbb ennyit játszottam, és jól sikerült a meccs, talán kicsit helyre tett. Bízom benne, hogy tartani tudjuk a tempót a svédekkel is. Védekezésben nagyon agresszívnek kell lennünk, így a kapusunknak is könnyebb dolga lesz. Eddig nem mutattuk meg az igazi sebességünket, remélem, a svédek ellen ebben is tudunk javulni.”

Ami Paraguay, Kamerun vagy Szenegál ellen elég volt, Svédország ellen kevés lesz. Nem elég tökéletesen védekezni, támadásban is szükség van valakire, aki képes váratlan húzásokra, arra, hogy megbontsa a rivális védelmét, és akkor se remegjen meg a keze, ha a többieknek épp nem megy.

– A svédek elleni meccsen is erre kell majd figyelni?
– Ugyanazt kell ellenük is csinálni, mert középen jobban védekeznek, mint a ­szenegáliak. Montenegróval szemben is ezt játszottuk, csak akkor a szélen kimaradtak a lehetőségek, ráadásul kritikus pillanatokban. A szombati ellenfél is masszív, erős, minden játékosa legalább száznyolcvan centiméter magas, úgyhogy minden ütközés fájni fog. Előnyöket kell szere
znünk, mert ha a belső posztokon védekeznek, nagyobb területeink maradnak a befejezésekre.

– A korábbi évekhez képest feltűnően sok helyzetet játszunk le a szélsőknek, az átlövések száma azonban csökkent.
– Megváltozott a kézilabda, Szenegál ellen például kilencből egy átlövésünk ment be. Azt mondtam a csapatnak, hogy egyszer-egyszer lehet, de nem gondoltam, hogy ennyit elengednek. Minden csapat erre játszik, kikényszeríti az átlövéseket, ezért nem hatékony. Összességében nézve a betörésekben jobbak a százalékok. Tudtuk, hogy az afrikaiak például a szélen sebezhetők, ezért arra játszottunk. Örülök, hogy sikerült kihasználni ezeket a helyzeteket.


– Szenegál ellen játszott a legjobban a magyar csapat eddig a vébén. Egyetért?

– Precíz játék volt, akárcsak a montenegrói meccsen az első félidőben – válaszolta Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Szenegál ellen az első húsz perc meghatározta a mérkőzést, még ha utána akadt is kisebb hullámvölgy. A találkozó előtt is már láttam a lányokon, hogy nem lesz gond. Amikor három jó helyzetünkből kapufát lőttünk, látszott, hogy nem fogta meg a csapatot a kimaradt lehetőség, fel tudtuk dolgozni, és utána rögtön figyeltünk a következő feladatokra.

Mindenesetre a csapat – a tervezettnél jóval rögösebb úton – megtette az első lépést a legjobb nyolc felé, hiszen magabiztosan, 30–20-ra legyőzte Szenegált. Akárcsak négy évvel ezelőtt Jacusiróban, amikor a két válogatott először találkozott a japán rendezésű világbajnokság csoportkörében. A könnyen megnyert ­meccs kellett is a lelkeknek. A Montenegró elleni fiaskót követően jókor jött a sikerélmény, így a játékosok pozitív töltettel és a jól megoldott helyzetek emlékével vághatnak neki a kiélezett csatáknak.

Második esélyt kaptunk az élettől – ez járhat most minden magyar fejében, ám a lehetőség csak akkor ér valamit, ha szombaton legyőzzük a társházigazda svédeket, és hétfőn sem hibázunk Horvátország ellen. A szintén továbbjutásért küzdő déli szomszédaink csütörtökön legyőzték Montenegrót a középdöntős csoportunk nyitó meccsén, ezzel a magyar csapat ismét saját kezébe vehette a sorsát. Az eddig is biztos volt, hogy lányainknak minden mérkőzésen nyerniük kell, ez az eredmény pedig megteremtette az esélyt, hogy számolgatás nélkül juthassunk a nyolc közé – már „csak” tudni kell élni vele.

A magyar válogatott szombaton hazai rekordot jelentő néző előtt csap össze a társházigazda Svédországgal a női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében. Nemzeti csapatunk győzelmi kényszerben van, ráadásul Szenegál ellen újabb kapust veszített el: a sérült Szemerey Zsófi várhatóan már nem léphet pályára a tornán.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik