Négy góllal kikapott a magyar női kéziválogatott Münchenben a németektől

Vágólapra másolva!
2023.11.05. 14:25
null
Bölk (a labdával) ferencvárosi klubtársai ellen lépett pályára (Fotó: Imago)
A november végén kezdődő világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott négygólos vereséget szenvedett Münchenben a német női válogatottól.

NŐI KÉZILABDA. VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG
29–25 (14–9)
München,
10 911 néző. V: Lovin, Stancu (románok)
NÉMETORSZÁG: Wachter – Berger 2, Antl 2, X. SMITS 3, Lott 1, BÖLK 6, Döll 3. Csere: Roth (kapus), Behnke 1, Grijseels 2 (1), WEIGEL 4, Behrend 1, Stokschläder 1, Hauf 2, Hurst, Thomaier, Heinemann, Quist 1. Szövetségi kapitány: Markus Gaugisch
MAGYARORSZÁG: Böde-Bíró – Győri-Lukács, KLUJBER 8 (2), VÁMOS P. 4, Füzi-Tóvizi, Kuczora 4 (2), Márton G. 2. Csere: Bordás 1, Debreczeni-Klivinyi, Simon P. 2, Pásztor N., Hársfalvi 1, Albek 1, Juhász G. 2, Töpfner. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 7. p.: 3–1. 11. p.: 5–4. 14. p.: 8–4. 17. p.: 10–5. 21. p.: 10–7. 25. p.: 12–7. 28. p.: 12–9. 34. p.: 14–12. 39. p.: 19–13. 46. p.: 21–19. 55. p.: 27–21.
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 6/4
MESTERMÉRLEG
Golovin Vlagyimir:
– Nagyon rosszul kezdtünk, támadásban tanácstalanok voltunk, ebből pedig gyors lerohanásgólokat kaptunk, pedig külön hangsúlyoztuk a meccs előtt, hogy ezt el kellene kerülni. Hullámzó volt a csapat teljesítménye, voltak jobb és rosszabb periódusaink, a figyelmetlenségünk miatt sok technikai hibát követtünk el.

ÖSSZEFOGLALÓ

Élénk, de kevésbé jó emlékeink lehetnek a németekről, hiszen az elmúlt két évben kétszer is találkoztunk velük, de minden alkalommal simán kikaptunk. Sajnos ezúttal sem történt másképp, végig küszködtek a lányok, a döntő helyzetekben többet hibáztak, így 29–25-ös vereséget szenvedtek a müncheni Olympiahalléban. A 35. német–magyaron – habár nem hivatalos válogatott hét révén tartalékos felállásban lépett pályára – mindkét együttes a világbajnoki felkészülés jegyében dolgozott: a mieink a norvégok és az osztrákok elleni mérkőzés tapasztalatait felhasználva elsődlegesen a védekezést igyekeztek rendbe tenni.

Mindezt több kevesebb sikerrel, ugyanis a döcögős magyar támadójátékból eredően hátul sem könnyítették meg a lányok saját helyzetüket. Rengeteg volt a ki nem kényszerített hiba (az első tíz percben négy labdát adtak el a magyar lányok), dadogott a labda a kezekben, a statikus támadások során pedig inkább középen, betörésekből erőlködtek a mieink, s minden gólért keményen meg kellett szenvedjenek. Nem úgy a házigazdák, akik az előzetesen várt gyors kontrajátékkal könnyedén szerezték a gólokat, s végig uralták a találkozót.

A tavasszal Ludwigsburgban négy gólt szerző Klujber Katrin ezúttal nyolcnál állt meg – a találkozó elején például egy ötperces magyar gólcsendnek vetett véget. Védekezésben azonban épp az általa Bordás Rékával közösen védett területet támadták a legtöbbet a németek, a jobboldalon náluk találtak rést a falon. Böde-Bíró Blanka ezúttal jó formában teljesített, több fontos védéssel jelentkezett, amire szükség is volt, például Albek Anna kiállítását követően a félidőhöz közeledve.

Az ötgólos hátrányt követően a szünet után pár percig úgy tűnt, sikerül rendezni a sorokat, ugyanis 3–0-val kezdtek a magyarok, de Alexia Hauf révén pillanatok alatt visszaállította a különbséget a hazai csapat. A hullámzóbb második félidőben az utolsó negyedóra kezdetére egészen kettőig jöttünk vissza, de akárcsak korábban, ezúttal is ziccereket rontottunk, labdákat adtunk el, így visszaállt a differencia, ezzel pedig tovább tart a mieink elleni német győzelmi széria.

A dán, norvég, svéd közös rendezésű világbajnokság előtt még két felkészülési találkozó vár Golovin Vlagyimir együttesére, amely november 25-én és 26-án is Hollandiában lép pályára.

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet hamarosan jövünk az összefoglalóval.

60. perc: Az utolsó támadásunkból Juhász állítja be a végeredményt, 29–25.

60. perc: Quist óriási gólt zúdít a bal felsőbe, 29–24. Golovin még kér egy időt.

59. perc: Jó védekezéssel labdát szerzünk, Mártonnak játssza lée Debreczenyi-Klivinyi Kinga a sarokba, de rosszul. A németek is hibáznak, Klujber nem, szép akcióból lövi a 24. magyar gólt.

58. perc: Juhász lövése mellé megy, német időkérés.

57. perc: Juhász passza után Klujber lő szép gólt, majd rossz középkezdés után ismét mi támadhatunk 28–23.

56. perc: Megint Klujber, most belövi a hetest. 27–22. Albek dob fölé átlövésből, aztán Böde-Bíró újabb védése után a kipattanót Stockschadler lövi be a szélről. 28–22.

55. perc: Bölknek most sül a keze, egy jó csel után ejti a mozduló Böde-Bíró mellett a kapuba a labdát. Aztán Juhász harcol ki hetest. 27–21.

54. perc: Lépéshiba Lottnál, támadhatunk. Aztán belemenés nálunk, Debreczenyi-Klivinyi volt az.

53. perc: Magyar időkérés.

53. perc: Bölk lő megint nagy gólt, amire Albektől egy talpról csípőből fölé lőtt labda a válasz. Aztán Smits lő gyors gólt, 26–21.

52. perc: Passzívnál jártak németek, a bejátszás nem jó a beállónak, aztán Albek lövését védi Roth.

51. perc: Juhász futtából válaszol szép lövéssel, 24–21.

50. perc: Bölk a kilencesről felugorva lő nagy gólt, 24–20.

49. perc: Böde-Bíró megint véd egy lövést, aztán kipattanót megszerezzük, de gyorsan elszórja támadásban Vámos – aztán a németek is...

48. perc: Weigel húzta le a szélre Bergernek, ő meg bevágta balról, Vámos gyorsan szépít, Böde-Bíró véd, de Bordás belemegy támadásban.23–20.

47. perc: Német időkérés.

47. perc: Juhász lő középről, Roth véd, de hetes. Kuczora meg sípcsonton lövi a kapust....

46. perc: Vámos szép csellel tört be és használta ki a ziccerét, amire Antl válaszolt Grijseels remek bejátszása után, 22–19.

45. perc: Mi is kapus nélkül támadunk. Kuczora remek passza után Bordás beállóból szépít, 21–18. Berger lő látványos gólt a szélről, de rálépett a vonalra.

44. perc: Kapus nélkül támadnak. Grijseels lövését védi Böde-Bíró.

44. perc: Pásztort küldték ki két percre, mert Grijseels beleszaladt a tenyerébe. Videóznak. Szándékosnak ítélték. Piros lap. Pásztort kizárták.

43. perc: Klujber mutat be egy kamupasszt aztán belövi jobbról a hosszúba, 21–17.

42. perc: Roth kapus nem ért be egy lecsorgó labdát, ami aztán hamar Klujberhoz került, ő meg bedobta az üres kapuba, de Weigel gyorsan visszaállította az ötös különbséget, 21–16.

41. perc: Bölk mellé dobja, de beleért a sánc, marad náluk a labda.Passzív a németeknél, Böde-Bíró nagyot véd lábbal, s egy pillanatra úgy nézett ki, a felpattanó labda behullik a kapuba, de végül kapusunk megtalálta.

40. perc: Behnke beállóból eredményes, Győri-Lukács meg a szélről mellé lövi, de a nagyot löktek rajta. a románok sípja néma maradt...Kuczora lendületből használ ki egy gyors leindítást Bíró-Blanka védése után, 20–15.

39. perc: Vastaps az Oliympiahalléban, Behrend gólja után hat más a különbség. 19–13. Vámos harcolt ki hetest, Smits a nyakánál fogva rántotta el, a két perc elmarad... A hetest azért Kuczora bedobja, 19–14.

38. perc: Győri-Lukács a jobbszélről Rothba lövi, aztán Kuczora passza nem jó.

37. perc: Kuczora jó lejátszása a szélre Mártonnak, nem hibázott balról, 17–13. Smitsre lépett ki Bordás megelőző jelleggel, de kiszórták két percre, ennyit az emberfórról. Grijseels gyorsan betalált, 18–13.

36. perc: Videóznak a bírók. Vámost Bölk rálökte Grijseelsre, aki felhúzott könyökkel állította meg a magyar játékost. Bölköt küldik ki két percre!

36. perc: Klujber balról, ballal lő, kapufa, a kipattanó nem a miénk. A szélről Hauf ejtése jó. 17–12.

35. perc: Roth véd kétszer is, egyszer Vámos távoliját, majd Tóvizi ziccerét is hárítja egymás után, aztán gyors góllal fejezik be a támadást, megint négy közte... 16–12.

34. perc: Támadót fújnak a németeknél, újra jöhetünk támadással. Vámos góllal fejezi be az akciót, remek a kezdés. Megvan az első német gól is, a szélről érkező lövést Böde-Bíró nem védhette. 15–12.

33. perc: A németek ejtése nem jó, Kuczora távoli átlövése viszont nagyszerű, 14–11.

32. perc: Jó védekezéssel kezdünk, Bölk lövése már passzívnál a kapufán csattant. Vámos remekül vette észre Mártont a balszélen szépen be is lőtte. 14–10.

31. perc: A második félidőre a németek kapust cseréltek, érkezett Nicole Roth, nálunk maradt Böde-Bíró a kapuban. A németek kezdtek.

30. perc: Pásztor jól fordul el a falban emberéről, de Wachterbe lövi a ziccerét, aztán meg Böde-Bíró Blankán átcsúszik egy megpattanó lövés, 14–9. Ez a vége az első félidőnek.

29. perc: Smits jó betörése után zúgó kapufát lő. A kipattanóból támadunk, de hiába, szabálytalankodunk, Weigel óriási góllal bünteti. 13–9.

28. perc: Albek átlövése a blokkon lelassulva zavarja meg Wachtert és így csorog be, 12–9.

27. perc: Albek bejátszása eljut ugyan Simonhoz, de a hatoson belülről lépett vissza.

26. perc: Böde-Bíró a támadásainknál folyamatosan jegeli az arcát. Passzívnál járunk, amikor Vámostól Simon kapja a labdát és nem is rontja el, 12–8. Gyors német lépéshiba.

25. perc: Simon próbálkozását védi Wachter, Simtsét Böde-BÍró nem. 12–7.

24. perc: Passzívot jeleznek a bírók, szabaddobáshoz jutnak a németek, Bölk pedig egy passz után bevágja, 11–7.

23. perc: Bölk passzát Győri-Lukács csípte el, és távolról rá is dobja az üres kapura, de mellé...

22. perc: Simon kerül ziccerbe emberhátrányban, de kihagyja.

22. perc: Weigel lő, Böde bírót fejbe dobta. Ezért jár neki a két perc, még akkor is, ha nem volt szándékos. Böde-Bíró tudja folytatni, de a következő támadásunkat kiüli a padon.

21. perc: Megint Vámos harcol ki hetest. Most Kuczora lövi. Gól! 10–7.

20. perc: Masszív magyar védekezés, végül Albeket küldik ki két percre. Böde-Bíró véd nagyot Behnke beállós kísérleténél.

19. perc: Lott lövése mellé, aztán Vámos érkezik nagy lendülettel, és végül harcol ki hetest. Klujber gyengén lő, Wachter könnyen véd. Német időkérés.

18. perc: Hársfalvi ezúttal nem rontja el a lövését, 10–6.

17. perc: Most Hársfalvi próbálkozott a szélről, ez sem jó, ráadásul Berger nem rontja el a ziccerét. 10–5.

16. perc: Elcsúszik a védekezésünk Weigelnek üres az út a kapuig, nem is rontja el a ziccert, 9–5. Passzív a jelzés a támadásunknál, aztán Debreczeni-Klivinyi vonalra lép. A németek meg fölé ejtik a gyors leindítást.

15. perc: Nálunk is passzívat jeleznek már a bírók, amikor Simon balról betör és betalál. 8–5. Aztán Bordást kizavarják két percre mezhúzásért.

14. perc: Bölk távolról lő nagy gólt, most leptünk ki rá. 8–4. Kár, mert a bírók már passzívat jeleztek.

13. perc: Nem sikerült a figura, gyors német indítás, Döll pedig már háromgólos, 7–4. Kuczera kapkodva lő, távoli lövés után pedig Böde-Bíró véd lábbal.

12. perc: Magyar időkérés. Több középső zárást kér Golovin mester, meg elzárást is védekezésben.

12. perc: Debreczeni-Klivinyi tört be balról, Wachter lábbal védett.

11. perc: Tóvizi jó védekezése után belemenést fújnak a bírók. Klujber a kilencesről bravúros mozdulattal kilövi a hosszú alsót jobbról, de a németek gyors kezdés után azonnal válaszolnak, 6–4.

10. perc: Döll az első duplázó, remek hát mögötti passzt kapott Bölktől, és nem is hibázott a balszélről, 5–3.

9. perc: Vámos jó cselekkel tör kapura, hetes. Klujber higgadtan bedobja, 4–3.

8. perc: Klujber pókhálózza le a felső sarkot távolról, Antl gyorsan válaszol, 4–2.

7. perc: Kuczora labdaeladása után Döll várja meg a második hullámban érkező Bölköt, ő meg nem kegyelmez, 3–1.

6. perc: Jó sánc a mieinktől, de Vámos elkapkodva lő, Wachter véd. Aztán Lottnál lépés, de a bírók faultot fújnak Tóvizire. Bordás meg begyűjt egy sárgát. Antl lő középről, beállóból, de Böde-Bíró véd.

5. perc: Lott újabb betörése után megint hetes. Bordás lökte el. Grijseels lábon dobta Böde-Bírót, de a kipattani nincs meg.

4. perc: Lott betörése után hetes adnak.Grijseels bevágta. 2–1. Előnyben támadhatunk, de Vámos eladja.

3. perc: Kuczora lőtt messziről, megtámasztották, sárga Antlnak, A szabaddobás után Vámos szép lövésével egyenlítünk. Ráadásul Antl kap egy kétpercest is. 1–1.

2. perc: Gyorsan elszórt támadásunk után Böde-Bírónak is megvan az első védése.

1. perc: A fehérben játszó magyar válogatott kezdte a mérkőzést. Márton Grétáé az első lövés, Wachter véd, a túloldalon Döll megmutatta, hogyan kell a szélről gólt dobni. 1–0.

A mieinknél Böde-Bíró kezd a kapuban.

Himnuszok.

A csapatok már a pályán, elsőként a mieinket szólították, aztán érkeztek a németek nagy ováció mellett.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a mérkőzés.

ELŐZMÉNYEK

Lassan a világbajnoki felkészülés célegyenesére fordulunk, hiszen huszonöt nap múlva, november 30-án a Paraguay elleni összecsapással kezdi meg szereplését a magyar női kézilabda-válogatott az olimpiai kvalifikációs tornán. Golovin Vlagyimir együttesét addig már nem is láthatják hazai pályán a szurkolók, ám három felkészülési mérkőzést még játszik a nemzeti csapat – a soron következőt vasárnap a müncheni Olympiahalléban a házigazdával, amely a német kézilabda napja alkalmából és a vb-felkészülés jegyében kötötte le a mérkőzést a mieinkkel.

Miután nem hivatalos válogatott hétről beszélünk, mindkét együttesben lesznek hiányzók: a magyar válogatott NB I-es (és BL-ben pallérozódó) játékosokkal áll ki, míg a németek a Romániában légióskodókra nem számíthatnak.

Ami a két válogatott közös történetét illeti, ez lesz a 35. német–magyar, s bármennyire is a mieink állnak jobban az örökmérleget tekintve, az elmúlt években fokozatosan felzárkózott Markus Gaugisch együttese. Összesítésben két döntetlen mellett tizennyolcszor nyertek a mieink, tizennégyszer pedig a németek, de az utóbbi tíz összecsapásból hétszer is a német válogatott győzött, míg a mieinknek ez legutóbb 2018-ban sikerült a franciaországi Európa-bajnokságon (26–25). Mivel a német mérkőzést követően a keret már csak közvetlenül a világbajnokság előtt találkozik, így jó lenne, ha pozitív élményekkel, s kisebb „energiafröccsel” térne haza.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (DVSC)
Beállók: Bordás Réka (Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Hársfalvi Júlia, Márton Gréta (mindkettő FTC)

A NÉMET VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Nicole Roth (Thüringer HC), Sarah Wachter (Borussia Dortmund)
Jobbszélsők: Jenny Behrend (Bietigheim), Amelie Berger (HSG Bensheim/Auerbach)
Jobbátlövők: Lätitia Quist (HSG Blomberg), Maren Weigel (TuS Metzingen)
Irányítók:Alina Grijseels (Metz, francia), Mareike Thomaier (Bayer Leverkusen)
Beállók:Lisa Antl (Borussia Dortmund), Julia Behnke (TuS Metzingen), Isabell Hurst (HSG Bensheim/Auerbach)
Balátlövők: Emily Bölk (FTC-Rail Cargo Hungaria), Annika Lott (Thüringer HC), Toni-Luisa Reinemann (VfL Oldenburg), Xenia Smits (Bietigheim)
Balszélsők:Antje Döll (Bietigheim), Alexia Hauf (HSG Blomberg-Lippe), Johanna Stockschläder (Thüringer HC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik