Női kézi: A németek ellen is figyelni kell a lerohanásokra – Golovin

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.11.05. 07:06
null
Fotó: Kovács Péter
A magyar női kézilabda-válogatott vasárnap Németországgal csap össze Münchenben. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a rövid összetartás alatt igyekezett rendbe tenni a mieink védelmét, s egyúttal bízik benne, hogy kiélezett végjátékra tudjuk kényszeríteni a házigazdákat.

 

Lassan a világbajnoki felkészülés célegyenesére fordulunk, hiszen huszonöt nap múlva, november 30-án a Paraguay elleni összecsapással kezdi meg szereplését a magyar női kézilabda-válogatott az olimpiai kvalifikációs tornán. Golovin Vlagyimir együttesét addig már nem is láthatják hazai pályán a szurkolók, ám három felkészülési mérkőzést még játszik a nemzeti csapat – a soron következőt vasárnap a müncheni Olympiahalléban a házigazdával, amely a német kézilabda napja alkalmából és a vb-felkészülés jegyében kötötte le a mérkőzést a mieinkkel.

Ami a programot illeti, a kapitány öt edzést tartott a lányoknak a hét második felében, ahol a norvég és az osztrák meccs elemzésén volt a fő hangsúly.

A kapott gólok száma meghatározó, ezért a védekezésen mindenképpen javítani szerettünk volna. A norvégok ellen sok találatot kaptunk lerohanásból, ha pedig visszaértünk, nem tudtuk őket lefaultolni. Az utóbbi két nap ezek javításáról szólt, emellett különböző fejlesztő gyakorlatokat végeztünk, s készültünk a németekből is”– kezdte a Nemzeti Sport érdeklődésére Golovin Vlagyimir, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

VÉLEMÉNY

Emily Bölk, a német válogatott balátlövője: – Ez nem csak egy újabb mérkőzés lesz Németországban, hanem egy nagyszerű esemény különleges környezetben. A magyar csapat egyéni képességeket tekintve rendkívül jól képzett. A legjobb játékosa a csapattársam, Klujber Katrin, aki hihetetlenül változatosan és veszélyesen kézilabdázik, s a kapusokat szintén kiemelném. A keret évek óta együtt dolgozik, többen a Bajnokok Ligájában játszanak, de szeretnénk megleckéztetni őket és megnyerni a meccset.

Miután nem hivatalos válogatott hétről beszélünk, mindkét együttesben lesznek hiányzók: a magyar válogatott NB I-es (és BL-ben pallérozódó) játékosokkal áll ki, míg a németek a Romániában légióskodókra nem számíthatnak.

A Romániában kézilabdázó játékosoknak a hétvégén is bajnoki forduló van, míg Emily Bölköt például elengedte a Ferencváros – folytatta a szakember. – Nagyjából tudjuk, ki lesz az ellenfél, ismerjük őket. Szeretném, ha védekezésben, a visszarendeződésben javulnánk, ugyanis a németek is a norvégokhoz hasonló taktikát alkalmaznak: gyors középkezdésekből, lerohanásokból igyekeznek könnyű gólokat szerezni, ha pedig ez nem sikerül, tíz labdaátadásig játszanak, mielőtt cserélnének, és elkezdenék a felállt fal elleni kézilabdát. Az osztrákok ellen valamelyest működött, de a németek ellen is szeretnénk könnyű gólokat lőni. Ez azért fontos, mert így szoros meccset játszhatunk, a lányok pedig megtapasztalhatják a helyzetet, hogyan kell döntéseket hozni kiélezett végjátékban.”

Az eredeti tervek szerint a mieink egyik alapembere, a Bietigheim kapusa, Szikora Melinda csatlakozott volna a csapathoz, ám a múlt vasárnapi keresztszalag-szakadása miatt hosszú időre kidőlt, s a világbajnokságot is kénytelen lesz kihagyni. Helyette erre a találkozóra a Vác hálóőre, Bukovszky Anna utazott el a csapattal, aki akár a vb-n is ott lehet majd a keretben.

Jó kapus Szikora Melinda, rutinos, ráadásul az utóbbi időben megbízhatóan, jól teljesített. Nagyon nehéz, de sajnos a sportban mindig előfordul ilyen helyzet. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy Janurik Kinga milyen állapotban lesz, ugyanis még mindig a rehabilitációt végzi, és kevés az esély, hogy a vébéig felépül. Böde-Bíró Blanka és Szemerey Zsófi tudja, hogy neki kell megoldani a feladatot, míg a fiatal tehetség, Bukovszky Anna harmadik számú játékosként van velünk a poszton” – tette hozzá a szövetségi kapitány, majd bizakodását fejezte ki, hogy további sérülések már nem sújtják csapatát.

Ami a két válogatott közös történetét illeti, ez lesz a 35. német–magyar, s bármennyire is a mieink állnak jobban az örökmérleget tekintve, az elmúlt években fokozatosan felzárkózott Markus Gaugisch együttese. Összesítésben két döntetlen mellett tizennyolcszor nyertek a mieink, tizennégyszer pedig a németek, de az utóbbi tíz összecsapásból hétszer is a német válogatott győzött, míg a mieinknek ez legutóbb 2018-ban sikerült a franciaországi Európa-bajnokságon (26–25). Mivel a német mérkőzést követően a keret már csak közvetlenül a világbajnokság előtt találkozik, így jó lenne, ha pozitív élményekkel, s kisebb „energiafröccsel” térne haza.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 5., vasárnap, München
14.30:
Németország–Magyarország (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC)
 Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (DVSC)
Beállók: Bordás Réka (Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
Balátlövők:   Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Hársfalvi Júlia, Márton Gréta (mindkettő FTC)

A NÉMET VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Nicole Roth (Thüringer HC), Sarah Wachter (Borussia Dortmund)
Jobbszélsők: Jenny Behrend (Bietigheim), Amelie Berger (HSG Bensheim/Auerbach)
Jobbátlövők: Lätitia Quist (HSG Blomberg), Maren Weigel (TuS Metzingen)
 Irányítók:Alina Grijseels (Metz, francia), Mareike Thomaier (Bayer Leverkusen)
Beállók:Lisa Antl (Borussia Dortmund), Julia Behnke (TuS Metzingen), Isabell Hurst (HSG Bensheim/Auerbach)
Balátlövők:   Emily Bölk (FTC-Rail Cargo Hungaria), Annika Lott (Thüringer HC), Toni-Luisa Reinemann (VfL Oldenburg), Xenia Smits (Bietigheim)
Balszélsők:Antje Döll (Bietigheim), Alexia Hauf (HSG Blomberg-Lippe), Johanna Stockschläder (Thüringer HC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik