Golovin Vlagyimir: Az ötödik meccsen meglehet az olimpiai pótkvalifikáció

Vágólapra másolva!
2023.11.28. 14:10
null
Golovin Vlagyimir szerint önbizalom-növelő, hogy fizikailag jobb állapotban voltunk a hollandoknál (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar válogatott kedden érkezett meg a női kézilabda-világbajnokság helyszínére a svédországi Helsingborgba, ahol csütörtökön megkezdi szereplését a B-csoportban. A Hollandia elleni sikeres főpróbát követően Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a felkészülés tapasztalatairól, és a vb-vel kapcsolatos várakozásairól.

 

Bő két évvel ezelőtt, 2021 októberében vette át a válogatott irányítását. A júliusi sorsolást követően beszéltünk róla, hogy ebben az időszakban minden világverseny előtt történt valami, kulcsjátékosok sérültek meg, ami miatt folyamatosan újra kellett tervezni és sosem tudtunk a legerősebb sorunkkal kiállni. Sajnos ez ezúttal sincs másképp, hiszen két kapusunk, egy jobbszélsőnk és egy balátlövőnk is kidőlt a sorból. Hogy látja, ennek ellenére sikerült, sikerülhet előbbre lépni?     
– Ezért dolgozunk, hiszen a korábbi világversenyek előtt olyan dolgok történtek, amik nagyban befolyásolták a szereplésünket – kezdte a Nemzeti Sportnak adott interjút Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. – Pozitívumként a tavaszi Izland elleni vb-selejtezős párharcot emelném ki, azóta ugyanis nagyon kevés a változás. Igaz, a két kapus, Janurik Kinga és Szikora Melinda ott voltak, amely befolyásoló tényező lehet, de Szöllősi-Zácsik Szandra és Háfra Noémi például már akkor sem szerepelt sérülés miatt. Ősszel nagyjából a jelenlegi a keret szerepelt az Európa-kupa meccseken és a németek ellen is, Simon Petra került be újoncként. Rengeteget beszélünk a lányokkal, próbáljuk erősíteni és kisegíteni egymást, úgyhogy bízom benne, hogy sikerül elérnünk a kitűzött célt.

KÖNNYŰ MECCSEL KEZD A CÍMVÉDŐ

Szerdán a C- és a G-csoport négy mérkőzésével kezdetét veszi a 26. női kézilabda világbajnokság, ahol már az első napon pályára lép – az Európa-bajnoki címének köszönhetően – már olimpiai résztvevő, vb-címvédő Norvégia. A skandinávoknak várhatóan az első összecsapás lesz a legkönnyebb, ahol az észak- és közép-amerikai selejtezőtorna győztesével, Grönlanddal találkoznak, amely 22 év elteltével másodszor lehet ott a tornán.

A C jelű négyes másik mérkőzése, a Dél-Korea–Ausztria találkozó már kevésbé tűnik egyértelműnek, de a főpróbákat tekintve inkább Ines Ivancokék (Mosonmagyaróvár) bizakodhatnak Rju Un Hiék (Győri ETO) ellen. A G-csoportban a szintén győri Bruna de Paulával felálló brazilok a Lilija Gorilszka (Budaörs) és Tamara Szmbatjan (Alba Fehérvár) fémjelezte ukránok ellen csatáznak – a dél-amerikaiak hétvégén a dánok elleni kettős főpróba alkalmával igencsak nagy pofonokba szaladtak bele. A kvartett másik meccsén a két évvel ezelőtti tornán negyedik spanyolok a jóval szerényebb képességekkel bíró Kazahsztán ellen játsszák.

Az előző világversenyek kapcsán a görcsösséget említette, s hogy felszabadult játékkal ezúttal könnyebb dolgunk lehet. Javítson ki, ha nem így van, de úgy látszik, a lányok kezdenek összekovácsolódni, jól segítik ki egymást a nehéz helyzetekben, és sokkal oldottabbak a korábban tapasztaltakhoz képest.     
– Mi is ezt látjuk a stábbal, és bízom benne, hogy a világbajnokságon ugyanígy lesz. Görcsösségtől leginkább a tavalyi Eb kapcsán beszélnék, azon belül a horvátok elleni találkozóról, ahol a kapott gólok száma benne volt, de a támadójátékunk nem működött és nagyon sok technikai hibát követtünk el.

A hétvégi páros főpróba alkalmával előbb 25–23-ra vesztett, majd 34–32-re nyert a válogatott Hollandia ellen. Mik voltak a legfontosabb tapasztalatai ezeknek az összecsapásoknak?     
– Ezúttal az Európa-kupában és németek ellen tapasztalt hiányosságokat szerettük volna javítani. Németországban rengeteg eladott labdával kezdtünk az első tizenöt percben, és a védekezésünk sem volt kellően hatékony. Folyamatosan próbálunk építkezni, kihasználni a rendelkezésre álló időt és a vb felkészülés során sokat dolgoztunk rajta, hogy javítsuk ezeket a hibákat, ez a hollandok ellen is látszott. Szombaton tizennyolc technikai hibánk volt, ez nagyon sok, ezzel a számmal nem lehet meccset nyerni. Sőt, nagyon sokkal ki is lehet így kapni, de ezt a védekezéssel és Böde-Bíró Blanka kimagasló kapusteljesítményével ellensúlyoztuk. Elemeztünk, megnéztük, mik voltak a hibák, és örülök neki, hogy vasárnap csökkenteni tudtuk a számukat. Habár volt egy időszak, amikor az egy-egyeket nem sikerült levédekeznünk, összességében stabilan védekeztünk, és pozitívum, hogy a nem ijedtünk meg, hanem egy-egy védéssel és gyors góllal megoldottuk a végjátékot is.

A két mérkőzést követően már le lehet vonni egy-egy következtetést. Miből lehet a leginkább meríteni közvetlenül a vb-rajt előtt, illetve min kell még dolgozni, hogy a sorsdöntő meccsekből mi kerüljünk ki győztesen?     
– Az első mérkőzésen kevesebbszer, a másodikon többször széthúzták a védelmünket a hollandok, majd egy az egyben befejezték a támadásaikat, ami a montenegróiak játékára is jellemző. Ezt mindenképpen tisztáznunk kell, hogyan oldjuk meg. A másik, hogy ha valamire nagyobb hangsúlyt fektetünk, az a másik rovására megy, meg kell találni a támadás és a védekezés közötti egyensúlyt. Ami abszolút pozitívuma a két mérkőzésnek, hogy hiába játszottunk nem egész huszonnégy órán belül kétszer, jól szétosztottuk a játékidőt, senki nem kapott túl nagy terhelést, és vasárnap frissebbek voltunk a hazaiaknál. Nem tudjuk, ők melyik fázisban vannak a felkészülésben, de mindenképp önbizalom növelő, hogy fizikailag jobb állapotban vagyunk.

A fiatalok kifejezetten reménykeltően szálltak be a meccsbe, Juhász Gréta és Simon Petra is nagy erőssége lehet a válogatottnak. Mit kért tőlük és milyen szerepet szán nekik a vb-n?     
– Mindenképp erősségek lehetnek, ha azt nyújtják a folytatásban is, mint a legutóbbi két meccsen. Simon Petra kevesebbet volt még velünk, de tehetséges, ügyes játékos, jól oldja meg az előnyszerzéseket egy az egy ellen, így általa több lesz a gólpasszunk. Irányítóként számítok rá, míg Kuczora Csengére – aki a klubjában irányító – inkább balátlövőben. Juhász Gréta az izlandi vb-selejtező óta dolgozik a válogatottal, néha hullámzó a játéka, de vasárnap szenzációs volt. Nála az a fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen.

A két jobbátlövő, Klujber Katrin és Albek Anna sem vett részt a vasárnapi találkozón, így Papp Nikolett egyedül kellett megoldja a posztot, amikor nem több irányítóval játszottunk. Milyen állapotban vannak a lányok?     
– Bízom benne, hogy a rajtra rendben lesznek. Keti már jól van, vele nem lesz gond, de nem akartuk, hogy visszaessen, ezért maradt ki a keretből. Anna állapota is javul, de elkülönítettük, hogy ne fertőzze meg a többieket. Nagyon sokan megfázásos tüneteket produkálnak, szóval remélem, gyorsan túljutunk ezen, és mindenki egészséges lesz a kezdésre.

A nyolc közé jutás az elvárás a csapattól, ennek kapcsán azt beszéltük, nem irreális az elvárás, lehetetlen a célkitűzés erről az ágról. Amikor a vb után leülünk beszélni, összességében mivel lenne elégedett?     
– Az olimpiai pótkvalifikációról beszélünk, de ha jól számolok, ez akár már az ötödik mérkőzésünkön meglehet. Akkor más, további célokat is meg lehet fogalmazni. Utána már erősebb, skandináv csapatok jöhetnek szembe, de a legjobb teljesítményt szeretnénk nyújtani és őket is legyőzni. Kaphattunk volna olyan sorsolást is, mint a legutóbbi Európa-bajnokságon, ahol egy ágra kerültünk az Európa-bajnokkal és az ezüstérmessel, de most nem reménytelen a helyzetünk.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác), Szemerey Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC).
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler).
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Buzau – Románia).
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs Handball), Simon Petra (FTC), Vámos Petra (Debrecen).
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár).
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Vác)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (Dánia, Norvégia, Svédország, november 29.–december 17.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport, Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B-csoport, Helsingborg:Montenegró, Paraguay, Kamerun,MAGYARORSZÁG
C-csoport, Stavanger:Norvégia, Ausztria, Grönland,Dél-Korea
D-csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Szlovénia, Angola
E-csoport, Herning:Dánia, Chile, Szerbia, Románia
F-csoport, Herning:Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G-csoport, Frederikshavn:Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H-csoport, Frederikshavn:Hollandia, Kongó, Argentína. Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A B-CSOPORTBAN
November 30., 20.30:Magyarország–Paraguay (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!
December 2., 20.30:Magyarország–Kamerun (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
December 4., 20.30:Magyarország–Montenegró (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A TOVÁBBI PROGRAM
KÖZÉPDÖNTŐ

I. csoport, Göteborg (A-B-ág): december 7., 9., 11.
II. csoport, Trondheim (C-D-ág): december 6., 8., 10.
III. csoport, Herning (E-F-ág): december 7., 9., 11.
IV. csoport, Fredrikshavn (G-H-ág): december 6., 8., 10.

Negyeddöntők (Trondheim, Herning):
december 12., 13.
Elődöntők, helyosztók (Herning):december 15.
Döntő, helyosztók (Herning):december 17.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik