Békés csabai gála: másodjára tízzel vertük a lengyeleket

Vágólapra másolva!
2023.11.05. 16:07
null
(Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap)
A szombaton Szegeden aratott négygólos győzelem után vasárnap Békéscsabán fogadták a mieink a lengyel férfi kézilabda-válogatottat, és ezúttal minden csapatrészben kiváló teljesítményt nyújtva megérdemelten nyertek tíz góllal.

FÉRFI KÉZILABDA, VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 36–26
(16–11)
Békéscsaba,
Városi Sportcsarnok, 1400 néző. V.: G. Nacsevszki, S. Nikolov (északmacedónok)
MAGYARORSZÁG:
PALASICS – Rodríguez P. 1, Ancsin G., LIGETVÁRI 2, SZÖLLŐSI SZ. 5, Szita 4, Lékai. Csere: ANDÓ (kapus), KRAKOVSZKI B. 6 (2), BODÓ 3, ROSTA M. 6, Krakovszki Zs. 1, Ónodi-Jánoskúti 1, Bóka 3, Fazekas G., MÁTHÉ 3, Hanusz 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
LENGYELORSZÁG: Walach – Daszek 5 (1), Pietrasik 1, Paterek, Dawydzik, OLEJNICZAK 4, Wiaderny. Csere: Jastrzebski (kapus), Bis, Walczak, GEBALA M. 5, Komarzewski 2, Ossowski 1, GAJEK 4, Dzialakiewicz 3, Czaplinski 1. Szövetségi kapitány: Marcin Lijewski
Az eredmény alakulása. 8. perc: 4–2. 14. p.: 8–3. 21. p.: 12–5. 26. p.: 14–8. 35. p.: 20–12. 40. p.: 24–14. 48. p.: 29–18. 53. p.: 31–24. 56. p.: 32–26.
Kiállítások:
6, ill. 6 perc.
Hétméteresek:
2/2, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Chema Rodríguez:
– Az előző meccsen igyekeztem forgatni a csapatot, ezért a játékosok frissek maradtak, harcoltak, játszani akartak, szinte úgy kellett szólni nekik néha, hogy cseréljenek és pihenjenek kicsit. Ennek az az oka, hogy fizikailag remek állapotban vannak. Fontos volt, hogy lássam, hogyan tudunk egymás utáni napokon játszani, és elégedett vagyok, mert jobban bírtuk erővel.
Marcin Lijewski: – Ez a meccs teljesen más volt, mint az előző, nagyon csalódott és dühös vagyok, mert semmit sem mutattunk abból, amit elterveztünk. Fejben nem voltunk ott a pályán, a magyarok fölénk kerekedtek, már az elejétől nem volt se támadásunk, se védekezésünk, néha úgy játszottunk, mint eltévedt gyerekek az erdőben. Kapitányként ez volt a legrosszabb meccsem.

ÖSSZEFOGLALÓ

Két játékost pihentetett Chema Rodríguez szövetségi kapitány a vasárnapi magyar–lengyel felkészülési mérkőzésen, a kapus Mikler Rolandot és a beálló Bánhidi Bencét. Amikor beléptünk a békéscsabai Városi Sportcsarnokba, az utóbbi éppen autogramokat osztogatott a gyerekeknek, miközben a csapat melegített a pályán.

VÉLEMÉNYEK
Fazekas Gergő, a magyar válogatott irányítója: – Egy szűk hetünk volt arra, hogy újra átvegyük a figurákat, sokat edzettünk, az első meccsen ezt lehetett érezni a játékunkon. A másodikon az volt a kulcs, hogy a védelem nagyon jó volt, Palasics Kristóf pedig remekül védett az első félidőben, gyors gólokat szereztünk, így a szünetig eldöntöttük a meccset. A lengyelek nem a legerősebb sorukkal jöttek, a kulcsjátékosaikat az első mérkőzésen még úgy-ahogy tudták pótolni, de elfáradtak benne.
Palasics Kristóf, a magyar válogatott kapusa: – Bennünk, fiatalokban nagy a bizonyítási vágy, hogy ha lehetőséget kapunk, használjuk ki minden pillanatát, nekem is ez lebegett a szemem előtt. A felkészülés alatt átbeszéltünk mindent a kapusokkal is, és az első meccsből is igyekeztem minél többet tanulni. A védelem nagyon feljavult, sok segítséget kaptam a fiúktól az átlövéseknél, és ha kellett, jól zártunk össze. Egymás után két napon játszani nem egyszerű, de ez jó felkészülés volt az Eb-re.

Ezúttal kilenc és fél perc alatt esett annyi gól, mint az előző nap két és fél perc alatt, a vendégek védelmét három és fél perc után sikerült csak feltörnie a hazai csapatnak, amikor egyrészt a lengyelek már vezettek kettő nullra, másrészt huszonöt másodperc különbséggel két játékosukat is kiállítottak a védelem közepéből, előbb Patryk Walczakot, majd Bartlomiej Bist. Sikerült is egalizálni, majd megfordítani az állást, a lengyelek lendülete pedig eddig tartott.

Palasics Kristóf az első tíz lövésből hatot védett a magyar kapuban, Szita Zoltán pedig három gyors gólt szerzett, így negyedóra után már 8–3 volt az állás ide. Az első félidőben egyébként el is dőltek a lényegi dolgok, Chema Rodríguez csapata sokkal lendületesebben játszott, jobban zárt a védelem, gyorsabbak és pontosabbak voltak a támadások, a statisztikákat nézve az első harminc percben támadásban és védésben is húsz százalékkal hatékonyabban játszott a lengyeleknél, akik mintha elfáradtak volna a két csapat második összecsapására.

A második félidő még simább volt, mint az első, Bóka Bendegúz góljával a tizedik percben már tíz gól volt a magyar csapat előnye, 24–14-re vezettünk, de a nagyobb iramra jó példa, hogy tíz perccel a vége előtt már annyi gólt szereztünk (31), mint az első meccsen összesen, az adok-kapokba és a rohanásba pedig bátran belemehettünk, mert erőnlét szempontjából előnyben voltunk. A végére még az is belefért, hogy kicsit magunkra engedtük a lengyeleket, a lendületük csak néhány percig tartott, a vége sima 36–26 lett ide, a magyar férfi kézilabda-válogatott története 37. győzelmét aratta a lengyelek ellen.

Ez a két felkészülési mérkőzés arra nagyon jó volt, hogy csapatunk újra felvegye a ritmust, ami a második meccsen láthatóan sikerült is, legközelebb decemberben találkozik újra a magyar válogatott, és a jelenlegi tervek szerint januárban, az Európa-bajnokság előtt játszik még két felkészülési mérkőzést a Xavi Sabaté vezette cseh nemzeti csapattal.

PERCRŐL PERCRE

60. perc: Vége! Remek játékkal nyert a magyar válogatott!

60. perc: Ott is van! Szita a szélről! Andó pedig zárásként beálló ziccert véd, 36–26!

59. perc: Lengyel hiba után támadhatunk a plusz tízért a végén.

58. perc: Dzialakiewicz belemenése után Krakovszki Bence használja ki a gyors indítást, majd Máthé újabb gólpassza után Pedro is betalál a jobb szélről, 35–26.

57. perc: Szöllősi töri meg a magyar gólcsendet, 33–26.

56. perc: Máthé eladja a figuránk elején, Dzialakiewiczgyorsan be is vágja a megindulást, 32–26.

55. perc: Krakovszki Bence köszön be a szélről, Dzialakewicz a kilencesről nagy góllal szépít, 32–25.

54. perc: Máthé lövése a kapufán csattan. Jastrzebski tolta a lécre. Andó védi Gajek lövését.

53. perc: Kicsit elcsúszott a magyar védelem, Gajek használta ki. 31–24.

52. perc: Máthé teszi fel Pedrónak kínaira, de már belülről ugrott fel.

51. perc: Olejniczak góljára z első gólját szerző Hanusz felel, majd Dzialakiewicz is betalál. 31–23.

50. perc: Gyorsítottak a lengyelek a játékukon, Czaplisnki a szélről talál be. Máthé Dominik szerzi a 30. magyar gólt. 30–21

49. perc: Hanusz bejátszása nem jó, Daszek meg gyors lerohanásból szépít. 29–20.

48. perc: Szita lövőcsele után Szöllősinek passzol, ő meg nem is hibázza el beállóból. Ossowski gyorsan válaszol. 29–19.

47. perc: A Ligetvári labdaszerzéséből induló újabb magyar akciót Krakovszki Bence fejezi be góllal – kis szerencsével, mert a kapus beleér a ziccerébe, de a labda így is átcsúszik, 28–18.

46. perc: Lengyel időkérés.

46. perc: Daszek gólja után Rosta meglövi hatodik találatát, 27–18.

45. perc: Máthé leteszi a sarokba Krakovszki Zsoltnak, aki óriásit ugorva majdnem a kapufa vonaláig berepül a szélről így könnyű gólt szerez. 26–17.

44. perc: Hanusz labdaszerzése után Bóka kapja az indítás, de nem tud lőni a védő mellett az üres kapura...

43. perc: Páros kiállítás: a hatos vonala előtt dulakodó Rosta és Walczak ülhet ki.

42. perc: Mai harmadik irányítónkként Hanusz Egon a pályán. Bodó kap két percet. Gajek gyorsan kihasználja. 25–17.

41. perc: Gebala ötödik góljával csökkenti a különbséget, Bodó viszont visszaállítja szép átlövéssel. Olejniczak betörésére szétválik a védelem, 25–16.

40. perc: Lengyel kapufa után gyors magyar lerohanás végén Bóka cunderével közte 10! 24–14.

39. perc: Máthé újabb bejátszása után csavarral húzta kapura, Jastrzebski védett. Néhány pillanat múlva újabb Máthé-Rosta összjáték végén utóbbi pattintott lövése után 23–14.

38. perc: Gajek passza után Olejniczak talpról keresztbe lő, mellé.

37. perc: Andó védett nagyot megint Gebala ziccerénél.Egy túlkombinált támadásunk után Daszek kerülte meg Fazekast és lőtt szépen a rövidbe, Rosta gyorsan válaszol, négygólos már, 22–14.

36. perc: Gajek lőtt nagy gólt. Máthéval szemben addig hátrált a védelem, míg nem lőtávolságba jutott és nem is hibázott, 21–13.

35. perc: Máthé bejátszása után Rosta harcolt ki hetest, amit Krakovszki Bence értékesített, köze nyolc, 20–12.

34. perc: Bóka jó védekezése után miénk a labda. Támadásban Fazekas elrontja a bejátszást, Andó pedig ziccert véd!

33. perc: Gebala avatta fel végül Andót, aztán Máthékét gólpassz után feliratkozott a gólszerzők közé, óriási átlövés után. 19–12.

32. perc: Meg is van Andó első védése – és Rosta második gólja a második félidőben: ezúttal is Máthétól kapott bejátszást, 18–11.

31. perc: A mieink kezdték a mérkőzést, és kapust cseréltünk érkezett Andó Arián. Az első akciónkból Rosta szerzett gólt, felavatta tehát Jastrzbelski kapust, aki Walachot váltotta a második félidőre. 17–11.

30. perc: Bodónak próbálunk majd meg keresztmozgásokkal blokkolva előkészíteni egy lövést. Össze is jött a figura, a lövést viszont blokkolták a lengyelek. 16–11 ide a szünetben.

30. perc: Gebala harmadik góljával, 16–11. Magyar időkérés kilenc másodperccel a vége előtt.

29. perc: Jó védekezés után végül Gajek lő, Palasics remekül spárgázva véd! Lerohanás nincs, van viszont szép Onódi-gól! 16–10.

28. perc: Bodó hibája után Wiaderny rontja el a ziccert, aztán Rosta is elszórja, és Komarzewski már ki is használja.Bóka válaszol gyorsan a szélről. 15–10.

27. perc: Gajek is hasonló bombával válaszol, 14–9.

26. perc: Bodó... Megint 11 méterről ugrik fel, Walach mozdulni sem tud, óriási gól... 14–8.

25. perc: Rostát szórják ki két percre. Mögé került Daszeknek. Birkózásban pontot érő lenne...Komarzewski a szélről gyorsan faragott a különbségen, 13–8.

24. perc: Fazekas bejátszása után Rosta ront ziccert. Ligetvári viszont labdaszerzés után végigkíséri az akciót, és végül be is fejezi a támadást, 13–7.

23. perc: Hetest kapnak a lengyelek, Daszek ezt be is lövi, 12–7.

22. perc: Gebala szed össze egy bejátszást, és belövi középről, 12–6.

21. perc: Olejniczak lövése átcsúszik Palasicson, 11–5. Szép magyar támadás végén Bókához kerül Bodótól a labda a szélre, ő pedig be is lövi. 12–5.

20. perc: Rosta szedte össze szépen Onódi bejátszását, el is lövi, nem megy be, de hetes. Jön Krakovszki Bence, és belövi. 11–4.

20. perc: Gebala a hatoson belül fut át, így hiába véd Palasics...

19. perc: Bodó bejátszása után Rosta beállóból nem ront – bár Walach hozzáért a labdához –, 10–4.

18. perc: Bodó 11 méterről iratkozik fel a gólszerzők közé, 9–4.

17. perc: Gebala talál be hosszú idő után lengyel részről, 8–4. Lékai talpról lő, Walach védi. Daszek lépéshibája után miénk a labda.

16. perc: Walach védi Szöllősi ziccerét, aztán Palasics Komarzewski lövését hárítja.

15. perc: Daszek kanyarodik fel lövésre, el is engedi, Palasics ezt is védi – a kapufa segítségével.

14. perc: Szöllősi! Szita labdával elviszi az embereket róla, majd a háta mögött visszateszi neki, ő meg nem hibázza el a ziccert, 8–3!

13. perc: Pietrasek lövi el a passzívba hajló támadás végén, Palasics ezt is védi!

13. perc: Lengyel időkérés. Érthető, 7–1-es rohamban vagyunk.

12. perc: Szita tesz egy félkör a kilencest követve, aztán újabb gólt lő, Palasics megint ziccert véd, végül Krakovszki Bence is beköszön a szélről, 7–3!

11. perc: Sok mozgással, jól védekezünk, a lengyelek nem találják az ellenszerét, végül blokkoljuk Paterek lövését.

10. perc: Lékai kapott nagyot Bistől, szabaddobás. Szita átlövésből lövi ki a bal felsőt, majd Palasics véd szépen térddel. 5–3.

9. perc: Szöllősi kapott sárgát. Dawydzik harcolt ki hetest, amit Daszek a kapufára lőtt, az ismétlést pedig már nem hibázta el.

8. perc: Lékai újabb rossz megoldása után megvan Palasics második védése, Wiaderny ziccerét védte lábbal, majd Szöllősi dobott hátradőlve látványos gólt beállóból, 4–2.

7. perc: Megvan Palasics első védése, Peitrasik próbálkozott a szélről.

6. perc: Két másodperccel az emberelőny letelte előtt Ligetvári szerez labdát és a saját térfele közepéről be is dobja, 3–2!

5. perc: Lékai rossz passzát elütik a védők, de marad nálunk a labda. Szita bemozdul, kapja is a labdát, nem hibázza el a ziccert, egyenlít, 2–2.

4. perc: Hopp, kettős fórba kerültünk, Bist is kiküldik. Szöllősi gyorsan kihasználja.1–2.

3. perc: Walczak kap két percet.

2. perc: Pietrasik is betalál, 0–2.

1. perc: A lengyelek kezdtek és gyorsan felavatták Palasicsot, Olejniczak volt az. Válaszként Ancsin lövését védte a lengyel kapus, Walach. 0–1.

Fehérben a mieink, Palasics kapuban.

Köszöntjük olvasóinkat. Hamarosan kezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

Lassan tíz éve annak, hogy a lengyel férfi kézilabda-válogatott legutóbb győzni tudott Magyarországon, de ez csalóka, mert az elmúlt évtizedben – a tegnapi meccsel együtt – mindössze négyszer találkozott egymással a két gárda, s két meccsnek a végén is a lengyelek örülhettek. A felek közös történelme több mint 60 évre nyúlik vissza, az első meccset 1960-ban vívták, az örökmérleg pedig magyar fölényt mutat. A két csapat a 2021-es világbajnokság középdöntős meccsén találkozott egymással a szombati összecsapás előtt, akkor a mieink 30–26-os sikerükkel biztossá tették legjobb nyolc közé jutásukat, azt megelőzően a 2013-as vb nyolcaddöntőjében 27–19-re, a 2011-es svédországi vb helyosztóján pedig 31–28-ra nyertek a mieink. A tétmeccsek mellett öt felkészülési meccset is játszott a két csapat 2011 óta, ezekből a lengyelek nyerték a legutóbbi hármat, egyszer lett döntetlen egy magyar siker mellett.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
kapusok:
Mikler Roland (OTP Bank-Pick Szeged), Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Palasics Kristóf (La Rioja, spanyol)
jobbszélsők: Rodriguez Alvarez Pedro (MOL Tatabánya KC), Krakovszki Zsolt (HSA-NEKA)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG Handball, francia), Ónodi-Jánoskuti Máté (FTC-Green Collect)
irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)
beállók: Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti, román), Bánhidi Bence (Szeged), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Sipos Adrián (MT Melsungen, német)
balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

A LENGYEL FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
kapusok:
Milosz Walach (Industria Kielce), Marcel Jastrzebski (Orlen Wisla Plock), Jakub Skrzyniarz (Bidasoa Irun, spanyol)
jobbszélsők: Arkadiusz Moryto (Kielce), Krzysztof Komarzewski (AEK Athén, görög)
jobbátlövők: Michal Daszek (Plock), Szymon Dzialakiewicz (OTP Bank-Pick Szeged)
irányítók: Piotr Jedraszczyk (Gwardia Opole), Michal Olejniczak (Industria Kielce), Arkadiusz Ossowski (HSC 2000 Coburg, német)
beállók: Patryk Walczak (RK Zagreb, horvát), Bartlomiej Bis (HSC 2000 Coburg, német), Maciej Gebala (DHfK Leipzig, német), Dawid Dawydzik (Plock)
balátlövők: Pawel Paterek (Chrobry Głogów), Ariel Pietrasik (Kadetten Schaffhausen, svájci), Ksawery Gajek (KPR Ostrovia Ostrów Wielkopolski)
balszélsők: Szymon Wiaderny (Kielce), Mikolaj Czaplinski (BM Torrlavega (spanyol)
szövetségi kapitány: Marcin Lijewski

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik