Férfi kézi: Ha kisüt a nap, az itt ünnepnap! – Ilic Zoran

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.11.15. 11:26
null
A német bajnokság megfelelő terep a fejlődésre Ilic Zoran számára is (Fotó: Imago Images)
Két hónapos kényszerpihenő után a múlt hétvégén tért vissza a Hamburg férfi kézilabdacsapatába a magyar válogatott jobbátlövő Ilic Zoran, aki szerint a Bundesliga ideális egy fiatal játékosnak a fejlődésre.

 

Szeptember elején sérült meg Ilic Zoran, a német HSV Hamburg magyar válogatott kézilabdázója, amikor elcsúszott egy reklámtáblán. Elsőre nagy volt a riadalom, de mint kiderült, még olcsón megúszta az esetet.

„Hirtelen nagy fájdalmat éreztem a jobb térdemben, és bevallom, nem számítottam semmi jóra, amikor az orvosok elvégezték az MRI-vizsgálatot. Kiderült, hogy a szalagok és a porc ugyan megsérült, de szerencsére nem kell műteni – mondta a Nemzeti Sportnak a 21 éves, 17-szeres magyar válogatott jobbátlövő. – Biztos, ami biztos, két héttel később elmentem egy kontroll MRI-vizsgálatra, amelyen gyulladást állapítottak meg, meg kellett várni, hogy elmúljon, és elkezdhessem a rehabilitációt.”

Ilic főleg felsőtestre edzett, konditerembe és úszni járt, a múlt héten pedig két hónap után újra tréningezett a többiekkel, szombaton pedig pályára lépett, három-négy percet kapott a Bergischer HC elleni mérkőzésen, amelyen jól mozgott és jól is esett neki a játék, a fájdalmai elmúltak. A múlt héten megkapta a meghívót Chema Rodrígueztől, a magyar válogatott szövetségi kapitányától is a lengyelek elleni felkészülési mérkőzésekre, de mivel nem volt még teljesen rendben, nem akart Szegedre utazni, nehogy rásérüljön, ezért a kapitánnyal együtt úgy döntöttek, nem kockáztatnak.

A fiatal jobbátlövőnek az előző idény hozta meg az áttörést, s mivel a Telekom Veszprém csapatában még kevés játéklehetőséget kapott, úgy gondolta, a fejlődése, a pályafutása érdekében lépnie kell, így amikor befutott a Hamburg megkeresése, rövid gondolkodás után igent mondott. Az aláírás után nem sokkal azonban súlyos sérülést szenvedett veszprémi poszttársa, az egyiptomi Jahja Omar, igy neki többet kellett vállalnia, és meg is állta a helyét, bombaformában utazott Hamburgba.

„Eleinte kicsit nehéz volt egyedül külföldön, új csapatban, többek között azért, mert a család így már négy országban lakik – fogalmazott Ilic. –  A szüleim Bécsben, a testvéreim pedig Svédországban és Szerbiában, így nem könnyű megszervezni egy családi összejövetelt, általában csak egyszer sikerül egy évben. Veszprémben közelebb volt minden, ez most megváltozott, de hamar megszoktam.”

A balkezes játékos elmondta, Németországban az edzések is mások, főleg hat a hat ellen gyakorolnak, nincs annyi taktika, ellenben sokat kell futniuk és kondizniuk, ami nemcsak tetszik neki, de érzi is magán a fejlődést. Javult a kondíciója, valamint a sok egyéni képzés miatt úgy érzi, mentálisan is előrelépett, és bátrabban mer vállalkozni.

„Itt minden meccsen telt ház van, az első hármon például kikaptunk, de a negyedikre is ugyanannyian jöttek ki. Tényleg bárki megverhet bárkit, a Kielnek mostanában nem megy, pedig címvédő, mi pedig szombaton úgy kaptunk ki egy góllal, hogy három perccel a vége előtt még hárommal vezettünk – tette hozzá Ilic, akinek sokat segít a horvát segédedző Blazenko Lackovic, de igyekszik megtanulni a nyelvet is, ezért heti két németórára jár. – Nem könnyű, de ha a magyart megtanultam, a német is menni fog. Németország nagyon más, bevallom, még szoknom kell, hogy megszeressem. Szívesen sétálgatok, Hamburg szép város, kétmillió ember él itt, egyedül az nem tetszik, hogy többnyire borús az idő, esik az eső, ezért ha kisüt a nap, az itt már ünnepnap.”

Ilic Zorannak 2025-ig szól a szerződése, és az előtte álló másfél évet szeretné minél jobban kihasználni, fejlődni és játszani. Szerinte a Bundesliga ideális egy fiatal játékosnak, mert fizikailag és mentálisan is sokat lehet fejlődni, és megszokja a hosszú utazást is, hiszen olykor öt-hat órát kell oda-vissza buszozni, vagy repülőre kell szállni. És meccs után sincs pihenés, másnap ugyanúgy edzeni kell, de ezt a feszített tempót is meg lehet szokni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik