Címlapsztori: egyre több csapat van versenyben a férfi kézi BL négyes döntőjéért

Vágólapra másolva!
2023.09.13. 07:38
null
Andreas Nilsson (labdával) és a Veszprém már az előző kiírásban is megszenvedett a Magdeburggal, a svéd beálló immár csapatkapitányként néz szembe a németekkel az első fordulóban (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly)
Az erőviszonyok egyre jobban elmosódnak, egyre több csapat érhet oda a végjátékra, ezért a férfi kézilabda Bajnokok Ligája már a csoportkörben is egyre kiszámíthatatlanabb. A szerdai rajt előtt csak az a biztos, hogy a Veszprém és a Szeged is nehéz idény elé néz.

 

ÉRDEMES TANULNI a Kielce hibájából, amelynek edzője, Talant Dujsebajev 2022-ben, a Barcától hetesekkel elszenvedett döntőbeli vereség után rögtön, már a sajtótájékoztatón azt közölte sűrű pislogások közepette, hogy egy év múlva visszajönnek Kölnbe, és hazaviszik a trófeát. Pont. Aztán egy év múlva valóban ott voltak, hogy a fináléban hosszabbításban kapjanak ki a Magdeburgtól, amely csaknem két évtized után tért vissza a sorozatba. Ez csak arra példa, hogy szeptemberben nem érdemes azon lamentálni, hogy egy csapat esélyes-e a BL-győzelemre vagy sem, mert a világ legerősebb sorozatában bármi megtörténhet.

Az új idényben különösen, mert míg sok éven át jó eséllyel meg lehetett tippelni, mely csapatok jutnak el a végjátékig, ma ez már nehezen megjósolható. Most már a Barca négyes döntőbe jutása sem annyira egyértelmű, mint eddig, pláne, hogy a katalán klub pénzügyi nehézségekkel küzd, emiatt több fontos játékosától is meg kellett válnia (Ludovic Fabregas, Luka Cindric). A Kielce, a PSG, a Veszprém, a GOG, az Aalborg vagy a THW Kiel eddig is esélyesnek számított, az előző idényben a mezőnyt meglepetésre maga mögé utasító Magdeburg pedig már egyértelműen csatlakozott az elithez.

A legnagyobb kérdés a norvég Kolstad szereplése, amely az elmúlt évben óriási erőfeszítéseket tett, hogy a norvég kézilabdát klubszinten is a legnagyobbak közé emelje, és a Bundesligából hazahozta a válogatott alapembereit: egy éve Magnus Gullerudot, nyáron pedig Sander Sagosent, Göran Johannessent és Magnus Rödöt, így a jelenlegi keretben az izlandi jobbszélső, Sigvaldi Gudjónsson kivételével kizárólag norvégok kézilabdáznak, akiket a kispadról a nyolc évig szövetségi kapitányként dolgozó Christian Berge irányít, akinek rögtön az első évében sikerült bajnokot csinálnia a gárdából.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Arról nem beszélve, hogy Xavi Sabaté milyen jó munkát végez a Wisla Plock élén, amelyben egyre nagyobb szerepet kap az irányító Fazekas Gergő, és amelyet az előző idényben csak a végső győztes Magdeburg tudott legyőzni a negyeddöntőben, összesítésben csupán két góllal. A francia csapatok közül a PSG kerete olyan erős, hogy meglepetés lenne, ha nem jutna el Kölnig, ráadásul magyar játékosnak is szurkolhatunk, a jobbátlövő Máthé Dominiknak ez az évad áttörést hozhat az elitbe, hogy meg tudjon ragadni Párizsban.

A Telekom Veszprém nyári igazolásaival megerősödött, de ez nem jelenti azt, hogy innentől csak a BL-győzelem lehet az elvárás Momir Ilics együttesétől, hiszen a négyes döntőbe jutást is lehetetlen megjósolni ebben a mezőnyben. Viszont a csapat formálása jelzi, az Építők továbbra is mindent megtesz azért, hogy tagja maradjon az elitklubnak, amely évről évre jó eséllyel száll harcba a végső sikerért. A magyar bajnokcsapatnak két nagyon erős sora van, ráadásul már négy francia játékos erősíti (Kentin Mahé, Nedim Remili, Hugo Descat és Fabregas), irányítóposzton a művészlelkű Mahé mellett a spanyol Agustín Casado eddig jó választásnak tűnik, a klasszikus balátlövő orosz Szergej Koszorotov átigazolásával viszont Ligetvári Patrik kaphat kevesebb lehetőséget támadásban, bár ő az elmúlt évben amúgy is a gárda egyik legjobb védőjévé vált.

Egyedül talán a kapusposzt lehet gyengébb, mert bár a spanyol Rodrigo Corrales minden kétséget kizáróan világklasszis, az őt nagyszerűen kiegészítő Vladimir Cupara nyári távozása után az idő rövidsége miatt nem lehetett hozzá hasonló kaliberű kapust igazolni. Érkezett ugyan Ignacio Biosca és Nagy Benedek, első pillantásra úgy néz ki, Corrales a kétfrontos harchoz kicsit mintha egyedül lenne. Eddig az volt a forgatókönyv, hogy ha nem megy neki, jön Cupara, és fordítva, de most minden teher a spanyol vállán nyugszik, ugyanis nagyobb szükség van rá, mint bármikor.

Legutóbb hullámzó volt a Szeged teljesítménye, Bodó Richárd és csapattársai új edzővel vágnak neki az évadnak, és sokkal kiegyensúlyozottabb játékra lesz szükségük, ha tovább akarnak jutni az erős BL-csoportból (Fotó: Török Attila)
Legutóbb hullámzó volt a Szeged teljesítménye, Bodó Richárd és csapattársai új edzővel vágnak neki az évadnak, és sokkal kiegyensúlyozottabb játékra lesz szükségük, ha tovább akarnak jutni az erős BL-csoportból (Fotó: Török Attila)

 

Az OTP Bank-Pick Szeged helyzete ezúttal nehezebb, egyrészt azért, mert erősebb csoportba került, a Kielce, a PSG, a Kiel, az Aalborg és a Kolstad között nem lesz könnyű érvényesülnie, sőt, várhatóan az egyenes kieséses szakaszba jutásért is kemény harcot kell vívnia a horvát RK Zagrebbel és az északmacedón Eurofarm Peliszterrel, ellenük mindenképpen nyernie kell. Új edzőjének, Kárpáti Krisztiánnak is idő kell, hogy ráérezzen a BL ízére, és megtapasztalja, hogyan tudja felvenni a harcot a világ legjobbjaival.

A keret nem lett erősebb, de a csapat hasznot húzhat abból, hogy az évek óta együtt játszó mag – Mikler Roland, Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Matej Gaber, Mario Sostaric, Dean Bombac – együtt maradt, és ide vehető Miguel Martins, Borut Mackovsek, Sebastian Frimmel, Imanol Garciandía és Szita Zoltán is, utóbbi végre eredeti posztján, balátlövőként. Megerősödve a végre egészséges Luka Stepanciccsal, a beállóposztra és a védelembe érkező orosz Gleb Kalaras ugyancsak nagy erősítés lehet. Ez a keret képes nagy eredményekre, de kérdés, kevésbé hullámzó játékot mutat-e majd, mint a tavasszal még Juan Carlos Pastor vezette gárda.

Az előző idény végén a Magdeburg csapata huszonegy év után nyerte meg újra a Bajnokok Ligáját (Fotó: AFP)
Az előző idény végén a Magdeburg csapata huszonegy év után nyerte meg újra a Bajnokok Ligáját (Fotó: AFP)

 

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Szerda
A-csoport
Kielce–Aalborg, 18.45 (tv: Sport1)
Peliszter–Kolstad, 18.45
B-csoport
GOG–Celje, 20.45
Montpellier–Barca, 20.45 (tv: Sport1)
Csütörtök
A-csoport
SZEGED–PSG, 18.45 (tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Zagreb–Kiel, 18.45
B-csoport
Magdeburg–VESZPRÉM, 20.45 (tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Porto–Wisla Plock, 20.45

TUDNIVALÓK
A 16 klub két nyolcas csoportban küzd egymással, és 14 fordulós, körmérkőzéses rendszerben játszik. A nyolcasok első két helyezettje egyenesen bejut az oda-vissza vágós negyeddöntőbe, a 3–6. helyezettek pedig rájátszásban, szintén oda-vissza vágós keresztjátékban küzdenek a legjobb nyolc közé jutásért 3–6., 4–5. párosításban.
Csoportkör:
2023. szeptember 13.–2024. március 7.
Rájátszás:
2024. március 27-28. és április 3-4.
Negyeddöntő:
2024. április 24-25. és május 1-2.
Négyes döntő:
2024. június 8-9. (Lanxess Arena, Köln)
Tv:   Sport Tv
Internet:   nemzetisport.hu, eurohandball.com, ehfcl.eurohandball.com/men, kezitortenelem.hu

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik