Női kézi: Grönland 22 év után újra kijutott a világbajnokságra

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.06.12. 18:35
null
Grönlandi örömünnep (Fotó: <a href="https://www.ihf.info/media-center/news/greenland-write-history-win-gold-2023-norca-womens-handball-championship" target="_blank">ihf.info</a>)
Grönland női kézilabdacsapata Kanadát, Mexikót, Kubát és az Egyesült Államokat utasította maga mögé a Grönlandon rendezett minitornán, ezzel pedig először nyerte meg az észak- és közép-amerikai selejtezőt, és 2001 után újra kijutott a világbajnokságra.

 

A házigazdák a csoportkörben mind a négy mérkőzésüket megnyerték, a döntőben pedig Kanadát a tornán másodszor is, 17–15-re győzték le.

A tornát június 6. és 11. között rendezték meg.

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) ugyan csak július 6-án készíti el a 2023. november 29. és december 17. között Norvégiában, Dániában és Svédországban rendezendő női kézilabda-világbajnokság csoportbeosztását, de már nyolc csapat tudja, hogy mely négyesbe kerül.

A nyolccsoportos, 32 csapatos világbajnokságnak Dánia (Herning, Frederikshavn), Norvégia (Stavanger, Trondheim) és Svédország (Helsingborg, Göteborg) is két-két helyszínnel lesz a házigazdája. A csoportokból az első három helyezett jut be a középdöntőbe.

Bár a csoportok beosztására csak a július 6-i sorsoláson derül fény, már a 32 csapat negyede tudja, hogy melyik kvartettbe kerül.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport, Göteborg:
Svédország
B-csoport, Helsingborg: Montenegró
C-csoport, Stavanger: Norvégia
D-csoport, Stavanger: Franciaország
E-csoport, Herning: Dánia
F-csoport, Herning: Németország
G-csoport, Frederikshavn: Spanyolország
H-csoport, Frederikshavn: Hollandia

A további résztvevők: Angola, Kamerun, Kongó, Szenegál, Irán, Japán, Kazahsztán, Kína, Dél-Korea, Horvátország, Csehország, MAGYARORSZÁG, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Grönland
A két szabadkártyás résztvevőt később hirdetik ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik