Férfi kézi: Pastor szerint a világjárvány húzta keresztül a Szeged fejlődését

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.13. 10:14
null
Juan Carlos Pastor a Szeged egyik legsikeresebb edzőjeként búcsúzik (Fotó: Török Attila)
Tíz év után távozik az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának vezetőedzői posztjáról Juan Carlos Pastor. A világbajnok, Eb-ezüstérmes, olimpiai bronzérmes szakember 2013-ban vette át a Tisza-partiak irányítását, s a klub legeredményesebb edzői közé került, hiszen EHF-kupát és Magyar Kupát is nyert, valamint 2018-ban, 2021-ben és 2022-ben a magyar bajnokságban is aranyérmes lett, de az M4 Sportnak azt mondta, hogy a világjárvány megakasztotta a klub meredeken felfelé ívelő formáját, ezért nem tudtak eljutni a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjéig.

 

Juan Carlos Pastor 2004 és 2008 között a spanyol válogatott szövetségi kapitányaként 2005-ben világbajnok lett, 2006-ban ezüstérmes az Európa-bajnokságon majd a pekingi olimpiát a harmadik helyen zárta. Ezzel párhuzamosan 1995 és 2013 között a Valladolid edzője volt, mellyel 2009-ben Kupagyőztesek Európa-kupáját, 2005-ben és 2006-ban pedig spanyol bajnokságot nyert.

„A szegediek kerestek meg, miután háromszor játszottunk a csapat ellen a Valladoliddal. Korábban sosem gondoltam volna, hogy elhagyom a hazámat, ám a 2013-ra komoly anyagi válságba kerülő, egy évvel később ki is eső, majd megszűnő csapatomnál nem volt maradásom, itt viszont nagyon szerettek volna velem együtt dolgozni, ahogy én is szívesen vállaltam egy nagyszerű játékoskeret irányítását” – elevenítette fel az érkezése előtti időszakot Juan Carlos Pastor az M4 Sportnak.

A spanyol szakember nehezen szokta meg az új kultúrát és a nyelvet, de amint sikerült átadnia filozófiáját játékosainak jöttek a sikerek is.

Pastor irányításával az Szeged 2014-ben megnyerte a második számú európai kupasorozatot, az EHF-kupát, majd az NB I-ben három, a Magyar Kupában egy aranyéremig vezette a Tisza-partiakat, míg a Bajnokok Ligájában háromszor a negyeddöntő, hatszor a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

A szakember szerint a BL-elődöntőbe jutásra a legnagyobb esélyük 2019-ben volt az északmacedón Vardar Szkopje ellen, majd egy évvel később is volt lehetőségük visszavágni az ellenfélnek, de a világjárvány közbeszólt.

„Utána a sok sérült és fertőzött játékosunkkal nem találtunk vissza a megfelelő BL-ritmusba. Azóta az igazán fontos mérkőzéseinken szinte mindig nélkülöznünk kellett egy-egy kulcsjátékost, ezért is sajnálom rendkívüli módon, hogy 2019-ben és 2020-ban így tört meg a lendület és így lett oda ez a meredeken felfelé ívelő forma” – vélekedett Juan Carlos Pastor, aki számára a szurkolók, a klub, a játékosok, a csarnokok, a Barcelona és a Veszprém elleni meccsek, az új aréna megnyitója is szép emlék marad.

„Szeged örökké a szívemben marad” – hangsúlyozta mosolyogva, tőle szokatlan módon kissé elérzékenyülve a spanyol szakember, aki július 1-től lesz hivatalosan az egyiptomi férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, ám addig nem szeretne következő munkájáról beszélni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik