Estelle Nze Minko szívéhez közelebb áll a mostani arany

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.05.22. 09:45
null
Estelle Nze Minko szerint az NB I színvonala sokat emelkedett az elmúlt években (Fotó: gyorietokc.hu)
Szombaton az MTK legyőzésével tette biztossá a címvédést a Győri ETO a női kézilabda NB I-ben, ezzel megszerezte első trófeáját az évadban. Estelle Nze Minko, a zöld-fehérek irányító-átlövője a bajnoki arany mellett csapata játékáról, a pozíciójában történt változásról, a népligeti vetélytársról és a bajnokság színvonaláról is beszélt a Nemzeti Sportnak.

–Először is szeretnék gratulálni az újabb bajnoki címhez. Hogy érzi, melyik volt nehezebb? Az előző idényben megszerezni vagy most megvédeni?
–Nagyszerűen érzem magam, boldog vagyok, hiszen az első trófeát szereztük meg ebben az évadban – kezdte a lapunknak adott interjút      Estelle Nze Minko, a Győri Audi ETO KC világbajnok francia kézilabdázója. – Nemigen tudnék különbséget tenni, mindkét idény nehéz volt, de talán abból a szempontból jobb érzéssel tölt el a mostani, hogy nem az összgólkülönbség döntött a javunkra az FTC-vel szemben.
–Ezúttal várhatóan két ponttal előzik majd meg  fő riválisukat a végelszámolásnál, miután a Fradi többször is botlott, mindazonáltal    azt is hozzá kell tenni, hogy az ETO-nak is nehezebb volt az évad. Ez a bajnokság színvonalának emelkedése miatt lehetett, vagy ezúttal nem sikerült annyira a csúcsra járatás?
–A bajnokság egyértelműen évről évre színvonalasabb, néhány klub sokat erősödött, így képes felvenni a versenyt az élcsapatokkal. Ez mindenkinek jó, hiszen sokkal érdekesebbé, izgalmasabbá teszi a bajnokságot, amelynek a megítélése is egyre jobb. Szerintem ez volt az oka, mert egyébként úgy gondolom, hogy ebben az idényben is jól teljesítettünk.
–Az egész bajnoki évadot tekintve hazai pályán továbbra is legyőzhetetlenek, igazi oroszlánbarlang az Audi Aréna, a Népligetben viszont több éve nem tudnak nyerni. Gondolja, hogy ennek mentális okai vannak?
–Nem mondanám. Azzal, hogy a Fradi bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, egész Európa elismerését kivívta, bizonyította, hogy nagyszerű teljesítményre képes. Ismerem a csapatot évek óta, hiszen hét éve az NB I-ben játszom, tudom, hogy mekkora erőt képviselnek. Valóban jók vagyunk hazai pályán, ez mindig nagy előny, de otthonában a Ferencváros is az. Nem hiszem, hogy mentális okok állnak a háttérben, hiszen hattal kaptunk ki idegenben, ami sok, aztán Győrben tizeneggyel nyertünk, ami szintén rengeteg, míg a kupadöntőben eggyel maradtunk alul velük szemben. Két nagyszerű csapat kemény csatát vívott az évad során, mindkettőnek megvoltak a maga momentumai.
–Hogy ennél    kellemesebb témáról beszéljünk, ez volt a második aranyérme a magyar élvonalban az ETO-val. Tekintve , hogy ebben az idényben vezérszerepet vállalt, védekezésben és támadásban is kulcsfigura volt, s talán a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta csapatában, melyik érem csillog fényesebben?
–Ahogy említettem, a mikéntje miatt érzem közelebb magamhoz a mostani aranyat, nem is feltétlenül a saját játékom, a teljesítményem miatt.
–Az előző kérdésben megfogalmaztam, mi k azok a tényezők, amelyek miatt az évad egyik legjobb győri játékosának bizonyul, de azt nem tettem hozzá, hogy az MTK ellen átvette a vezetést a házi góllövőlistán százegy találattal. Tudom, hogy a csapat sikere  az első, de kíváncsi vagyok, hogy önnek mit jelent, hogy együttese gólkirálya lehet. Mekkora pluszt ad?
–Sajnálom, de csak sablonos választ adhatok, mert nemigen érdekelnek a gólok. Nem hiszem, hogy ez releváns, és ahogy említette is, a csapatcélok a fontosak. Szép dolog, de a góljaim többségét a csapatnak és a társaknak köszönhetően szereztem, mert az egyik jól védekezett mellettem, míg a másiktól jó passzt kaptam. Nagyszerű csapatmunkát végzünk, és egy olyan együttesnél, mint az ETO, nincs jelentősége, hogy ki lövi a gólokat. A legjobb meccseinken szinte mindenki betalált, ez az, ami számít.
–Sokkal többet játszott balátlövőként, mint irányítóposzton, ennek megfelelően eredményesebb is volt. Milyen főbb taktikai szempontokat figyelembe véve változott a csapatban betöltött szerepe?
–Ahogy említette, inkább a pozíciómat tekintve történt változás, egészen pontosan januárban. Nem volt tervezve, a sérülések és a várandósságok miatt alakult így. Egyébként a legértékesebb eleme a játékomnak, hogy nincs kimondott helyem, bármely hátsó poszton tudok játszani. Ilyenkor, amikor kicsit kevesebbet játszol középen, hogy úgy fogalmazzak, több hasznot húzol a csapat játékából, hiszen a legtöbb figura a lövőkre és a beállóra épül. Összességében szerintem a kemény védekezésnek – amibe rengeteg energiát fektettünk – és az ebből vezetett lerohanásoknak köszönhetem, hogy ilyen sok gólt lőttem.
–Az ETO  a  tizenhetedik  bajnoki cím ét szerezte meg, így ellépett a tizenöttel álló Vasastól és a tizenháromnál tartó Ferencvárostól. Az elvesztett kupadöntőt követően, két héttel a Bajnokok Ligája négyes döntője előtt mit jelent ez a csapatának?
–Sokat jelent mindenkinek. Amikor az évad elején leültünk, természetesen úgy voltunk vele, hogy minden címet szeretnénk megszerezni, de a bajnokság mindig a legfontosabb, hiszen ez az első lépés a Bajnokok Ligája-szerepelés felé. Büszkék és boldogok vagyunk, leginkább arra, ahogyan ezt elértük, és két héttel azelőtt, hogy a második címért is harcba szállnánk, óriási önbizalmat ad.
–Tudom, hogy minden játékos minden sorozatot  meg akar nyerni, de ha ezt az idényt   „csak” két arannyal zárná, elégedett lenne?
–Magától értetődő. Ha »csak« két arannyal fejezzük be az évadot, már nagyon boldog leszek. Csodálatos lenne! – tette hozzá mosolyogva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik