Négygólos előnnyel várhatja a női kéziválogatott az Izland elleni visszavágót

Vágólapra másolva!
2023.04.08. 17:53
null
Fotó: Izlandi Kézilabda-szövetség
A magyar női kézilabda-válogatott 25–21-re legyőzte idegenben Izlandot a vb-selejtező odavágóján, így négygólos előnyben várja a jövő hét szerdai érdi visszavágót.


NŐI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, 1. MÉRKŐZÉS
IZLAND–MAGYARORSZÁG 21–25 (10–14)

Hafnarfjördur, 1100 néző. V: Manea, Iliescu (románok)
IZLAND: RENÖTUDÓTTIR – Stefánsdóttir 2, Sturludóttir 2, Erlingsdóttir 4 (4), BJÖRNSDÓTTIR 5, Jacobsen, Albertsdóttir 1. Csere: R. Jónsdóttir, Thrastardóttir 3, Magnusdóttir 3, S. Jónsdóttir 1, Asgeirsdóttir. Szövetségi kapitány: Arnar Petursson
MAGYARORSZÁG: SZIKORA – Töpfner 2, Kuczora 4, Füzi-Tóvizi 1, Bordás, Vámos P., MÁRTON G. 4. Csere: Bíró B. (kapus), Klujber 6 (2), Debreczeni-Klivinyi 4, Pásztor N., Kukely, SCHATZL NADINE 4. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 6. p.: 4–2. 10. p.: 4–5. 18. p.: 6–9. 25. p.: 9–12. 40. p.: 11–16. 46. p.: 12–20. 48. p.: 13–21. 57. p.: 20–22
Kiállítások: 2, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Golovin Vlagyimir:– Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz Izland ellen, és most a legfontosabb a győzelem. Jó csapat az izlandi, biztos vagyok benne, hogy hazai pályán is ugyanilyen éles mérkőzést játszunk velük. Az öltözőben is azt mondtam a lányoknak, hogy ezt a találkozót most felejtsük el. Hazai pályán a nulláról kezdünk, és ugyanúgy kell hozzáállnunk ahhoz a találkozóhoz is, mint az elsőhöz.

ÖSSZEFOGLALÓ

Jól mozogtak az Izland elleni vb-selejtezőt megelőző utolsó, pénteki edzésen a magyar válogatott játékosai, akik leginkább a kétirányítós és beállójátékot, valamint a védekezést és a váltásokat finomhangolták a mérkőzés helyszínéül szolgáló Ásvellirben, a Haukar csapatának kis, 1800 férőhelyes csarnokában. A csapat rendkívül koncentrált és elszánt volt, látszott, hogy komolyan veszi a párharcot és nem engedi meg magának a kihagyást. Persze, a pályán kívül nem maradt el a poénkodás sem: a lányok nagyokat nevetve pózoltak egy szoborcsoporttal, amikor a helyi buszsofőr a sportcsarnoktól a mieink reykjavíki szállásáig vezető út közben meglepetésképp egy helyi múzeumhoz is elvitte őket.

Szombaton aztán a reggeli után rövid séta következett, majd a korai ebédet követően újfent a hafnarfjörduri sportcsarnok felé vette az irányt a nemzeti csapat, ahová a mieink találkozójára az izlandi válogatottat szponzoráló nemzeti légitársaság támogatásával ezúttal ingyenes volt a belépés. Az előzetes információk szerint harmincöt magyar szurkolót vártak a hazaiak, akik ezzel is reklámozták a mérkőzést: arra kérték támogatóikat, hogy töltsék meg az arénát és hangosan biztassák a csapatot. A mozgósítás végül nem sikerült százszázalékosan, csak félház volt a találkozón, ennek ellenére jó hangulatot teremtettek a szurkolók – a hazaiak vagy nyolc dobbal, izlandi zászlókkal a nyakukban, vikingsisakokkal a fejükön vonultak be a nézőtérre egy órával a kezdés előtt, de mire a magyar csapat a pályára ért, már a „Ria, Ria Hungária!” is jól szólt a torkokból.

A fogadóirodáknál egyébként erőteljesen a magyar csapat sikere felé billent a mérleg nyelve az utóbbi idők eredményei ellenére is. Elég árulkodó volt, hogy a hazaiakra 5,5-es szorzót, a mieinkre pedig 1,18-at ajánlottak a bukmékerek, bár a buszon – útban a mérkőzésre – Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány ennek az információnak nem igazán örült, szerinte ugyanis sokkal keményebb a ellenfél, mint amennyire ezek a számok mutatják.

Az izlandi közmédia (RÚV) több játékost is megszólaltatott a selejtezőmérkőzés előtt. A szigetországiak négy idegenlégiósa közül Sandra Erlingsdóttir (Metzingen, német) például úgy vélekedett, jobb, hogy az esélyesség terhe a magyar csapat vállát nyomja.

„Mind támadásban, mind pedig védekezésben rendkívül kemény ellenfél a magyar, és a kapusaik is nagyon jók – mondta Sandra Erlingsdóttir, a hazaiak irányítója. – Izgatottan várjuk az összecsapást, tudjuk, hogy könnyű meccset várnak ellenünk, kis csapatként pedig mindig jobb nyomás nélkül játszani.” Ennek fényében pedig az izlandiak arra készültek, hogy 2011 után ismét csodát tehetnek és ott lehetnek a világbajnokságon.

Ami a mérkőzést illeti, már a találkozó elején látszott, hogy mi a sebességünket próbáljuk meg kihasználni, míg a hazaiak komótosabban építik támadásaikat. Az első lehetőségünknél be is jött, amit az edzésen begyakoroltak a lányok, és gyorsan vezetéshez jutottunk Márton Gréta találatával. Sokáig mindenesetre nem örülhettünk, ugyanis a hazaiak Thea Imani Sturludóttir révén kétszer is villantak.

Védekezésben kőkemények voltunk, elöl pedig Kuczora Csenge első góljával sikerült 4–4-nél ismét utolérnünk a házigazdát, majd Klujber Katrin góljai jelentették a folytatásban a magyar előnyt. Negyedóra elteltével először vezettünk kettővel, a gyors támadások végén a kettes és hármas védők közötti betörések, és a szélekre lejátszott labdákból adódó lehetőségek rendre kifizetődőnek tűntek – mínusz háromnál időt is kért Arnar Petursson. Ez kissé felrázta az izlandiakat, akik hatos falról átálltak zavaró, öt-egyes védekezésre és egészen egy találatig zárkóztak. A négy perces gólcsendet Márton újabb szélső gólja törte meg, aki nem sokkal később az újonc Kukely Anna passzából egy lerohanás végén visszaállította az addigi legnagyobb különbséget. Sőt! Debreczeni-Klivinyi Kinga még egyet rá is pakolt, így négygólos előnnyel mehettünk szünetre.

A második félidőt gyengébben kezdte a magyar csapat, amely a kihagyott helyzeteket és eladott labdákat követően csak azért nem engedte közelebb a hazaiakat, mert Szikora Melinda többször is védett, mi több, Bíró Blanka újabb hetest hárított. Nem igazán volt gól gazdag az összecsapás ezen szakasza: Klujber révén egészen a 36. percig kellett várnunk a játékrész első vendéggóljára. Közel háromnegyed óra elteltével látszott, hogy a hazaiak fáradnak, mi pedig ki tudjuk használni az ebből adódó pontatlanságokat, így nyílni kezdett az olló – Schatzl Nadine duplájával már megnyugtató előnyben voltunk (12–19). Füzi-Tóvizi Petra és Töpfner Alexandra kiállítása után kettős emberelőnyben támadhattak a vendéglátók, akik nem is hezitáltak sokat, Hrafnhildur Thrastardóttir góljával szépítettek – bár a másik oldalon így sem tudták megállítani Debreczeni-Klivinyit. Azt nem lehetett mondani, hogy a mieink motiválatlanok lettek volna: Sandra Erlingsdóttir hétméteresébe úgy tűnt, beleért Bíró Blanka, aki csalódottságának hangot adva hatalmasat ordított a pályán. A hajrára ismét többet rontottunk támadásban, így Szikora újabb bravúrja is kellett 21–16-nál.

Ugyanis ezt követően teljesen elvesztette a csapat a fonalat, az északiak pedig Steinunn Björnsdóttir vezérletével kettőre jöttek fel az 57. percben (22–20). Egyből talpra is pattant a nagyjából ezer fős hazai közönség, de Schatzl gondoskodott róla, hogy az izlandiak arcára fagyjon a mosoly, Kuczora Csenge gólja pedig bebiztosította a magyar győzelmet.

A magyar csapat kifejezetten nehéz, küzdelmes mérkőzésen nyert 25–21-re, így négygólos előnyből várhatja a szerdai érdi visszavágót. Kedves gesztusként, a lefújást követően a válogatottat elkísérő maroknyi tábor egy molinóra kifeszített locsolóverssel és virágokkal köszöntötte a csapatot húsvét alkalmából.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, GYŐZÖTT MAGYARORSZÁG!

60. perc: Egy hétméterest még bedobott Erlingsdóttir, de vége. 21–25

60. perc: Kuczora és Debrecezni-Klivinyi végleg eldönti a lényegi kérdéseket, előnnyel várjuk az érdi visszavágót, jövő hét szerdán. 20–25

58. perc: Schatzl gyönyörűen futott be az izlandiak mögé, s fontos gólt dobott. 20–23

58. perc: Nem meglepő, Golovin Vlagyimir időt kért.

57. perc: Magnusdóttir is gólt dobott egy gyors támadás végén. Már csak három közte, nem jönnek a magyar gólok. Sőt, ott a 20. izlandi gól is... 20–22

56. perc: Megint Björnsdóttir szerez gólt, már csak négy van közte! 18–22

55. perc: Björnsdóttir negyedik gólját is megdobta, majd eladjuk a labdát... de ők is! Utóbbit viszont nem tudtuk kihasználni.17–22

53. perc: Schatzl révén végre ismét hat közte. 16–22

52. perc: Újabb izlandi találat emberhátrányban, majd Klujber hibázott ziccert... 16–21

51. perc: Erlingsdóttir ezúttal bedobta Bíró Blankának. 15–21

50. perc: Bordás is kapott egy kétpercest.

49. perc: Időkérés magyar oldalról!

49. perc: Debreczeni-Klivinyi emberhátrányban is betalál! De: Stefánsdóttir szépített. 14–21

48. perc: Meg is érkezett a harmadik izlandi gól ebben a félidőben. 13–20

48. perc: Töpfner is kapott egy 2 percet, kettős emberhátrányba kerültünk.

47. perc: Tóvizi két percre kiáll 2 percre.

46. perc: Megvan a 20. gólunk is! Töpfner Alexandra szerezte.12–20

44. perc: Izland kikérte utolsó idejét.

43. perc: Micsoda fokozat váltás! Három gól a szélről, Töpfner, Klujber és Schatzl is betalált gyorsan. 12–19

42. perc: Ők is, mi is hibáztunk egyet, majd szépítettek. 12–16

41. perc: Izland időt kért.

40. perc: Klujber! Ismét ő törte meg a magyar gólcsendet. 11–16

39. perc: Kuczora lőtt mellé, majd Izland is labdát vesztett. Hemzseg a meccs most a hibáktól.

38. perc: Szikora nagy védést mutatott be, de kaptak egy hetest. Ehhez is Bíró állt oda, s most ki is védte! Amikor ő áll a kapuban, 0/2 Izland hétméteresből.

36. perc: Hetest kaptak az izlandiak, Bíró Blanka jött be hozzá. Bár védenie nem kellett, nem lett gól – fölé Elringsdóttir próbálkozása.

35. perc: Vámos rohant el, de pontatlan volt a befejezése, de nem sokkal később Klujber talált be. 11–15

34. perc: Megint elszórakoztunk egy támadást, de ők is hibáznak elől. Nem gólgazdag a második játékrész eleje!

33. perc: Szikora védése után náluk maradt a labda, majd kapufát dobtak kilenc méterről.

32. perc: Rossz támadással kezdtünk, Izland pedig szépít. 11–14

JÖHET A FOLYTATÁS!

PERCRŐL PERCRE

FÉLIDŐ!

30. perc: Klujber utolsó lövése a blokkban kötött ki, ennyi az első félidő, 14–10-re vezetnek a mieink!

30. perc: Magnusdóttir lövését védte Szikora, majd mi is kérünk egy időt.

28. perc: Klujber negyedik gólját szerzete, ezúttal hétméteresből, majd gyors ellentámadásból ott van az újabb. 10–14

27. perc: Magnusdóttir szépít. 10–12

26. perc: Kukely adott is egy gólpasszt Mártonnak. 9–12

25. perc: Kukely Anna bejött, így újoncot avat a válogatott! Ő passzolt Klujberhez, aki lövést hibázott.

23. perc: Hetest kaptak a hazaiak, amit Erlingsdóttir átemelt Szikora felett, de gyorsan válaszoltunk rá. 9–11

23. perc: Hosszú gólínség után Márton Gréta talált be. 8–10

22. perc: Náluk is két perc, Björnsdóttirt küldték le.

21. perc: Erlingsdóttir bedobta a hetest. 8–9

20. perc: Szikora védése után a mieink is lövést hibáztak, majd Bordást állítják ki, hétméteres Izlandnak.

19. perc: Előbbi meghozta az eredményét, majd egy támadáson belül háromszor is lőhettünk, de mindannyiszor hibáztunk. 7–9

Izlandi időkérés!

18. perc: Kuczora háromgólossá tette az előnyünket egy szép átlövéssel. 6–9

15. perc: Kuczora nagy erővel szerezte meg az újabb gólunkat, majd a hazaiak lövést hibáztak. 6–8

14. perc: Klujber be is dobta a hétméterest. 6–7

13. perc: Albertsdóttir ismét kiegyenlített, majd Vámos hibázott dobást, de ezzel együtt kiharcolt egy hetest. 6–6

12. perc: Az izlandiak egy beállós góllal egyenlítettek, de mi azonnal válaszolni tudtunk. 5–6

10. perc: Labdaszerzés és lefordulás után Kljuber szerzi meg második gólját. 4–5

9. perc: Ez gyönyörű támadás volt, a végén Kuczora góljával egyenlítettek ki a mieink. 4–4

8. perc: Klujber Katrin góljával szépítünk! 4–3

6. perc: Megállt az óra egy hazai ápolás miatt, majd az izlandiak támadását nem tudtuk kétszer hatástalanítani, megint csak S. Jónsdottír. 4–2

4. perc: Tóvizi Petra gyorsan válaszolt az izlandi gólra, ám S. Jónsdóttir ismét villant. 3–2

3. perc: Egy izlandi belemenés után fordulhattunk, de eladtuk a labdát, amit S. Jónsdóttir megbüntetett.

2. perc: Kiegyenlítettek a hazaiak, majd Márton hagyott ki egy lövést. Egyelőre látszik, hogy Izland szépen lassan építene támadásokat, a mieink ennél jóval gyorsabban.

1. perc: Szikora hárította az első Izlandi lövést, Márton Gréta pedig megkezdte nálunk a gólgyártást!

A himnuszok már elhangzottak, jöjjön az odavágó!

Hamarosan kezdés...

ELŐZMÉNYEK

Tizenkilenc játékossal kezdte el hétfőn a felkészülést az Izland elleni világbajnoki selejtezőre a magyar válogatott, mégis csak tizennyolcan indultak útnak az északi szigetországba. Alaposan meggyűlik a baja a betegségekkel Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánynak – Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC) és Faluvégi Dorottya után Győri-Lukács Viktória (mindkettő Győri ETO) is kidőlt, így egyedül a debreceni Töpfner Alexandra maradt a jobb szélen.

Ami a heti munkát illeti – ahogy azt a szakember korábban elmondta –, a videóelemzés során összehasonlították az Európa-bajnokságon játszott utolsó, Szlovénia elleni meccset a lengyelektől elszenvedett vereséggel, s mintha nem is ugyanaz a csapat játszott volna…

„Védekezésben és támadásban is kell javulni, hátul sokkal zártabbnak és agresszívabbnak kell lennünk – mondta Golovin Vlagyimir.Sokkal több megállító fault kell, ha nem akarunk kellemetlen perceket átélni az izlandiak ellen. Támadásban csiszolni kell a taktikai variációkat, egymáshoz szokni, hogy ki milyen ütemben passzol, hová érkezik a labda, illetve az eladott labdák számát minimálisra csökkenteni.”

A kapitány hozzátette: a hiányos átlövősor miatt az utánpótlás-válogatottakban alkalmazott két- vagy akár három­irányítós játékot is használhatjuk majd a mérkőzés egyes szakaszaiban.

A mieink egész héten Érden – a jövő szerdai visszavágó helyszínén – készültek, s Golovin szerint a szerdai edzésen már kifejezetten jól mozogtak, lendületesen játszottak. Aztán a csapat csütörtökön útra kelt, a repülőgép azonban kisebb csúszással tudott csak felszállni, így a program is változott. Az évszakhoz képest kellemes időjárás – napsütés, gyenge szellő és hat fok – uralkodott Izlandon (nem úgy a következő nap), így egy esti sétára még maradt idő az Atlanti-óceán partján. Nagypénteken már a terveknek megfelelően tudtak dolgozni válogatottunk tagjai, akik a reggeli konditermi edzés és egy kis csapatépítő program után este már a szombati mérkőzés helyszínén finomították a taktikát.Ami az ellenfelet illeti, Golovin Vlagyimir alaposan felkészült az izlandiakból, és korántsem számít könnyű párharcra a 2012-es Eb óta nagy tornára ki sem jutó északi válogatottal.

„Tavaly az Eb-re nem sikerült kijutniuk, de játszottak hat selejtező mérkőzést, volt két vébéselejtezőjük Izrael ellen, és legutóbb hazai pályán fogadták a norvég B-válogatottat, amelyekről vannak felvételeink – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Van néhány eltérés a keretükben a korábbi meccsekhez képest, de a gerinc nem változott. Ügyesek, masszívak, a skandináv kézilabdára jellemző stílusban játszanak.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ IZLAND ELLENI ELSŐ MÉRKŐZÉSRE
Kapusok: Bíró Blanka, Janurik Kinga (mindkettő FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélső: Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Siófok KC)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok), Kukely Anna (FTC), Pál Tamara (MTK Budapest), Vámos Petra (DVSC)
Beállók: Bordás Réka, Füzi-Tóvizi Petra (mindkettő DVSC), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvár)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (Győri Audi ETO KC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik