Női kézilabda: Teljes az életem az ezüstérmek ellenére is – Pigniczki

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2022.10.23. 12:28
null
Pigniczki a válogatott segédedzőjeként próbálja átadni szaktudását és tapasztalatait játékosai számára (Fotó: AFP)
A közelgő Európa-bajnokság előtt Pigniczki Krisztinát, a magyar női kézilabda-válogatott másodedzőjét kérdezte pályafutásáról, a kezdetekről, karrierjéről, illetve az edzősködésről az európai szövetség (EHF) honlapja.

 

„Sportos családból származom. Tízévesen mentem el egy toborzásra Szegeden az egyik barátommal. A szüleim a klubot szponzoráló cégnél (Textilművek) dolgoztak. Az első két évben csak edzéseink voltak, mérkőzéseket nem játszottunk. Az iskolában mindenféle sportot űztem, tornát, atlétikát, de végül a kézilabdára esett a választásom, mert kedveltem a közösséget, a csapatot, az élményt, a játék örömét” –
kezdte Pigniczki az EHF honlapjának.

Az A-csoport programja az Európa-bajnokságon, Ljubljana
2022. november 4., péntek
18.00: Magyarország–Svájc
20.30: Norvégia–Horvátország
2022. november 6., vasárnap
18.00: Horvátország–Magyarország
20.30: Svájc–Norvégia
2022. november 8., kedd
18.00: Horvátország–Svájc
20.30: Norvégia–Magyarország

Pigniczki 17 évesen igazolt Győrbe. „A középiskola végén már utánpótlás-válogatott voltam. Ekkor döntöttem el, hogy komolyan fogom venni ezt a pályát. Tizenhat évesen le akart igazolni a Győri ETO, és bár ekkor még maradásra bírtak a szüleim, a győriek egy év múlva megint megpróbáltak hozzájuk csábítani, és ekkor már igent mondtam. Profivá akartam válni.

Arra a kérdésre is válaszolt, hogy van-e hiányérzete a pályafutása során nyert érmek tekintetében. „Teljesen elégedett vagyok. Jó lett volna nemzetközi kupát is nyerni, de sikerült magyar bajnokságot és Magyar Kupát nyernem. Ezek voltak életem nagy céljai. Később, amikor Franciaországban játszottam, sok új tapasztalattal gazdagodtam, amelyek azóta is nagy segítségemre szolgáltak az életem minden területén."

Pigniczki Európa-bajnok, valamint olimpiai és világbajnoki ezüstérmes a magyar nemzeti csapattal.
„Nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a korszaknak a részese lehettem. Persze jobb lenne, ha aranyérmet sikerült volna szereznünk Sydneyben és a világbajnokságon 2003-ban, de az életem így is teljes. Az életben sokszor azt gondoljuk, hogy legközelebb jobban sikerülnek a dolgok, ám a sportban nincs ez mindig így. Ma kell a legjobbnak lenned, nem holnap vagy később. Ezt a játékosaimnak is elmondom időről időre."

A 2000-ben Romániában rendezett Európa-bajnokságon sikerült a válogatott színeiben aranyérmet szereznie. A csoportkört veretlenül zárta a csapat, az elődöntőben egygólos győzelmet aratott a házigazdák felett, a döntőben pedig hosszabbításban nyert 32–30-ra Ukrajna ellen.

„Csodálatos érzés volt. Erős csapatunk volt, a fiatalok és a tapasztaltabbak tökéletes egyvelege. A torna alatt úgy éltünk, mint egy család, nagyszerű volt a hangulat. Nemcsak saját szurkolóink, hanem az ellenfelek szurkolói is támogattak minket.”

Pigniczki 2011-ben vonult vissza, azonban 2015-ig Franciaországban élt. Nehéz volt megbirkóznia a visszavonulással. „Nehéz volt abbahagyni a kézilabdát. Szeretek játszani, nemcsak kézilabdát, hanem kártyázni, pingpongozni, focizni is, legyen szó bármiről. Először testnevelő tanár szerettem volna lenni, a játékos-pályafutásom alatt, de nem lehetett összeegyeztetni a tanulást az aktív sporttal, úgyhogy a tanulást a pályafutásom és a lányom megszületése utánra hagytam. Tudtam, hogy a kézilabdában akarok maradni.”

„Párizsban kezdtem dolgozni, korábbi csapatomnál, az Issy les Molineaux-nál. A klub lehetőséget adott nekem, hogy megtegyem az első lépéseimet edzőként, miközben alacsonyabb szinten még folytattam a játékot. Szeretek fiatal játékosokkal dolgozni.”

2015-ben költözött haza a korábbi győri játékos, az utánpótlásban folytatta az edzősködést, és ezzel egyidejűleg a korosztályos válogatottaknál is munkát kapott.

„Az utánpótlás-válogatottjaink sikerei fantasztikus élményt jelentettek számomra. Őszintén hiszem, hogy a játékosaink elérhetnek a legmagasabb szintre, mi ebben próbáljuk őket segíteni.”

A juniorválogatott után a felnőtteknél is Golovin Vlagyimir munkáját segíti (Fotó: Dömötör Csaba)
A juniorválogatott után a felnőtteknél is Golovin Vlagyimir munkáját segíti (Fotó: Dömötör Csaba)

2021 óta Pigniczki a válogatott segédedzője, Golovin Vlagyimir munkáját egészíti ki. Korábban együtt dolgoztak a juniorválogatottnál, amellyel 2018-ban világbajnoki aranyérmet, 2019-ben pedig Európa-bajnoki aranyérmet nyertek.

„Bizalmat próbálunk kialakítani a játékosokban. Nemcsak azt várjuk el tőlük, hogy problémákat oldjanak meg, hanem abban is segítünk nekik, hogy felismerjék a lehetőségeket. Több tapasztalt játékosunk van, és olyanok is, akik különlegesek, őket próbáljuk motiválni és felelősséggel felruházni.”

Pigniczki arra a kérdésre is válaszolt, hogy el tudja-e képzelni magát vezetőedzőként a jövőben.
„Nem az edző feladata eldönteni, hogy hol fog dolgozni, ez a klub vagy a sportági szövetség dolga. Lennék-e vezetőedző? Ki tudja, hoz-e az élet egy kihagyhatatlan lehetőséget?”

A kézilabda Európa-Bajnokság november 4-én kezdődik.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE AZ EB-FELKÉSZÜLÉSRE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Fodor Csenge (Győri Audi ETO), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Edző: Pigniczki Krisztina
Kapusedző: Duleba Norbert
Erőnléti edző: Holanek Zoltán

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK, TATABÁNYA
Október 29., szombat

17.00: Magyarország–Románia
Október 31., hétfő
17.00:
Magyarország–Németország
November 2., szerda
18.00
: Németország–Románia

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Ljubljana):
Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik