Férfi kézi Eb: 500-600 milliós bevételkiesést jelentett a válogatott korai búcsúja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.02.01. 20:09
null
Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatója (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatója az InfoRádiónak adott nyilatkozatában elmondta, 500-600 millió forint bevételkiesés keletkezett azzal, hogy a magyar válogatott már az első csoportkörben kiesett a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Az elöljáró elárulta azt is, már a következő elnökségi ülésen döntenek arról, ki irányítja a nemzeti csapatot a világbajnoki selejtezőkön.

 

„Ez az egyik legrosszabb eredmény, de talán arra jó, hogy megtörténhet egy teljes körű vizsgálat sportágon belül” – idézi az infostart.hu Novák Andrást, az MKSZ operatív igazgatóját. Mint fogalmazott, a következő egy-két hónap azzal telik majd el, hogy mindent tényszerűen az elnökség elé tárnak, és a testület ennek ismeretében levonhatja a megfelelő következtetéseket.

A vizsgálat a sportág szinte minden területét érinti az edzőképzéstől kezdve az utánpótlásképzésen keresztül a kiválasztásig és a klubokkal való kapcsolattartásig, de átnézik a pénzügyeket, a taotámogatások felhasználását, az eszközbeszerzéseket, emellett szakmai értékeléseket kérnek be az alelnököktől, a szövetségi kapitányoktól, de a szakmától is. „A vizsgálat mind arra irányul, hogy a válogatott hogyan lehet sikeresebb” – mondta Novák.

A két szakmai elnököt, Nagy Lászlót és Pálinger Katalint az első bejelentés szerint a vizsgálat idejére felfüggesztette Kocsis Máté elnök a posztjukról, de az operatív igazgató tisztázta a helyzetet.

„Jogi értelemben a küldöttgyűlés hivatott az alelnököket kinevezni, ilyen értelemben felfüggesztés nem történt. Az elnök úr a stratégiai döntéshozatal alól mentette fel az alelnököket, a napi és az operatív munka alól nem” – jelentette ki az InfoRádiónak.

Gulyás Istvánnak, a férfiválogatott szövetségi kapitányának, valamint segítőjének, Chema Rodrígueznek január végén lejárt a szerződése, az esetleges utódlással azonban nem lehet megvárni a vizsgálat végét, mert a vb-selejtezőkre fel kell készíteni a csapatot.

„A nyakunkon van a világbajnoki selejtező, és a sorsolás annyira szerencsés, hogy bizakodhatunk, a világbajnokságon részt tudunk venni. A következő elnökségi ülésen, ami két-három héten belül biztosan meglesz, már dönteni kell, hogy kivel megyünk neki a selejtezőnek” – mondta Novák András, hozzátéve, ez nem biztos, hogy összefügg azzal, ki lesz hosszú távon a szövetségi kapitány. A mieink az Izrael–Litvánia párharc továbbjutójával küzdenek meg a világbajnoki kvalifikációért áprilisban.

„Rendezési szempontból nagyon sikeres volt az Európa-bajnokság, különösen látva, hogy mennyi problémával küzdöttünk, elsősorban a pandémia miatt, óráról órára kellett különböző döntéseket hozni. Minden visszajelzés az, hogy nehéz lett volna ennél jobban csinálni – folytatta Novák András, aki számszerűsítette, mekkora bevételtől esett el a szervezőbizottság azzal, hogy a magyar válogatott már az első csoportkörben kiesett. – A tények kedvéért érdemes rögzíteni, hogy ötszáz-hatszáz millió forint bevételkieséses keletkezett, hiszen a csapatot joggal vártuk a középdöntőbe. Telt házzal mentünk az első körben, teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a következő körben is telt házzal mentünk volna a magyar csapat részvételével. Sajnos nemcsak szakmailag, hanem anyagilag is hátrányos volt ez az eredmény.”

Ezt leszámítva viszont elégedettek, az előzetes számításokat felül is múlta az Eb, az már egy álom lett volna, hogy még legalább négyszer sikerül megtölteni az új budapesti csarnokot.

Novák András közölte, az európai szövetségtől csak pozitív visszajelzést kaptak, az EHF elnöke minden fórumon kifejezte, hogy a rendezéssel elégedett.

„Ebből érdemes kiindulni, hiszen ez egy fontos vélemény. Az összes résztvevői nyilatkozat pozitív. Ami esetleg negatív, az meg természetes, hiszen a játékosok felfokozott állapotban vannak, nem is elvárható, hogy ők ujjongjanak ezért a helyzetért” – mondta az MKSZ operatív igazgatója.

A magyar válogatott egy győzelemmel és két vereséggel zárta az Európa-bajnokságot (Fotó: Török Attila)
A magyar válogatott egy győzelemmel és két vereséggel zárta az Európa-bajnokságot (Fotó: Török Attila)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik