Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2022.01.18. 22:02
A csoportkör jelentette a végállomást a magyar férfi kézilabda-válogatott számára a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, miután egy góllal alulmaradt Izlanddal szemben. Gulyás István szerint nincs szégyenkeznivalónk, és összességében elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évben megtett úttal. A szövetségi kapitány mellett a szakmai stáb másik két tagja, Chema Rodríguez és Nagy László is nyilatkozott a találkozó után.
Gulyás István szerint nem haragudhatunk senkire (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Gulyás István szerint nem haragudhatunk senkire (Fotó: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

You can read the article in English here!

Annak ellenére, hogy kiestünk, nincs szégyenkeznivalónk – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Gulyás István szövetségi kapitány a hivatalos sajtótájékoztatón, ahol rövid összegzésre kértük. – Tudtuk, hogy mi vár ránk ezen a három mérkőzésen, és hogy egy Európa-bajnokságon nagyon kiegyenlített erőt képviselnek a csapatok. Nüanszokon múlt a továbbjutásunk vagy a jobb szereplésünk. Nem haragudhatunk senkire, együtt értük el a jó eredményeket, és együtt vagyunk most is keserűbbek. Amit elterveztünk, hogy a csapatot átalakítjuk, és egy fiatal együttest formálunk, elértük, és jó kézilabdát játszunk. Elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel annak ellenére, hogy most kicsit keserű a szánk íze.”

Nagy László csapatvezető szerint Izland nem lepett meg minket, pontosan azt kaptuk tőle, amire készültünk, rengeteget harcoltak védekezésben.

„Elsősorban a visszarendeződés volt a baj, nagyon sok lerohanásgólt kaptunk, ha ezeket kiküszöböljük, akkor más lehetett volna az eredmény. Voltak eladott labdáink, az ellenfél átrohant rajtunk. Szerettük volna megfékezni őket, de a játékosok védekezésben nem segítettek eleget a társaiknak. A csapat akart, küzdött, de a végén nem tudtuk átvenni a vezetést” – mondta a magyar szövetség alelnöke.

Chema Rodríguez az interjúfolyosón arról beszélt a magyar újságíróknak, hogy a játékosoknak nagy nyomást jelentett a hazai pálya, ráadásul a hollandokkal szemben elbukott nyitó meccs csak még nagyobb terhet rakott a csapatra.

A szurkolók az egész csoportkör során hihetetlenek voltak, de néha túl nagy nyomást jelentett a hazai környezet a csapat számára. Sok fiatal játékosunk van, akik nem játszanak ilyen magas színvonalú meccseket hétről hétre, néha nehéz nekik kezelni az ekkora nyomást. Rosszul kezdtünk az első meccsel, így csak még nagyobb lett a nyomás rajtunk, amely több hibát eredményezett. Ha túl sokat hibázol az ilyen erős csapatok ellen, mint amelyekkel a csoportban találkoztunk, a végén veszíteni fogsz” – kezdte gyorsértékelését a magyar válogatott edzője.

Úgy látta, a támadójátékunkkal nem volt igazán probléma, minden meccsen harminc körül lőttünk, a saját kapunk előtt már inkább adódtak gondok.

Az egy egyezésekkel a hollandok és az izlandiak ellen is meggyűlt a bajunk, a nagy termetű játékosaink nehezen bírtak a jól cselező ellenfelekkel. Próbáltunk rajta javítani, de sok gondunk volt vele ma is, ez az igazság. Nehéz volt megfogni az alacsony játékosokat, akik az egyik lábukat mindig betették a hatoson belülre, amire hetest fújtak, olyankor is, amikor semmi esélyük nem volt a gólszerzésre” – tette hozzá Rodríguez, aki ugyanakkor nem akart konkrétan foglalkozni a játékvezetőkkel.

Sajnos a hazai pálya jelentette nyomás miatt nem tudtuk kihozni, ami igazán benne volt a csapatban. Az első vereség lehúzott minket, utána már győzelmi kényszerbe kerültünk. A második-harmadik meccsen jobban játszottunk, de ez nem volt elég. Amikor elkezdtük a közös munkát, a hazai Eb volt a fő cél, itt szerettünk volna valami emlékezeteset alkotni. Néha azonban nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretted volna, hiába teszel meg érte mindent. Büszkék lehetünk a játékosokra, mert mindent beleadtak a siker érdekében. Meg kell vizsgálnunk, miért nem sikerült, és hogyan tudunk fejlődni a következő tornára velünk vagy nélkülünk– utalt a végén a stáb sorsára, hozzátéve, hogy egyelőre nem gondol a jövőre, először az elemzéseknek van itt az ideje.

A magyar válogatott az előző Európa-bajnokságon kilencedik, a tavalyi világbajnokságon ötödik, az Eurokupában aranyérmes volt. Ezúttal a célként kitűzött nyolc közé jutástól elmaradva összességében a 15. helyen zártuk az Eb-t, miután a csoportharmadikok közül Csehország és Szerbia is elénk került. A 13. Eb-szereplésünk alkalmával ez a leggyengébb helyezésünk, korábban kétszer voltunk 14.-ek. (A kontinenstorna mezőnye 1994 és 2000 között 12, 2002 és 2018 között 16 csapatból állt., 2020 óta pedig 24 válogatott alkotja.)

A 15. hely azt is jelenti, éppen megúsztuk, hogy a 2023-as vb első selejtezőkörében már pályára kelljen lépnünk, a második forduló sorsolásán azonban nem leszünk kiemeltek.

Bánhidi Bence: Nem értem, hogy mi történt – pontosabban igen...

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
B-CSOPORT
IZLAND–MAGYARORSZÁG 31–30(17–17)
Budapesti Kézilabda Aréna, 20 022néző.V:Marin, I. Garcia (spanyolok)
IZLAND:Gústavsson – GUDJÓNSSON 5, MAGNÚSSON 8 (4), Jonsson 1, Y. Gíslason 1, Pálmarsson 2, ELISSON 9 (2).Csere:G. KRISTJÁNSSON 4, O. Gudmundsson, Vidarsson 1, V. Kristjánsson, Arnarsson.Szövetségi kapitány:Gudmundur Gudmundsson
MAGYARORSZÁG:Mikler R. – P. Rodriguez 4, Máthé 4 (1), Lékai 3, BÁNHIDI 6, SZITA 5, Bóka 2.Csere:Székely M. (kapus), Sipos A., Bodó 3, Topic 2, Hanusz, Ligetvári, Ancsin G. 1.Szövetségi kapitány:Gulyás István
Az eredmény alakulása.9. p.: 5–6. 16. p.: 11–9. 23. p.: 13–13. 35. p.: 19–20. 39. p.: 23–21. 48. p.: 25–26. 54. p.: 29–29. 57. p.: 31–29
Kiállítások:
12, ill. 12 perc
Hétméteresek:
8/6, ill. 2/1

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Izland 3 3 88–82 6 6
2. Hollandia 3 2 1 91–88 3 4
3. MAGYARORSZÁG 3 1 2 89–92 –3 2
4. Portugália3385–91–60

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
...
13. Csehország
14. Szerbia
15. MAGYARORSZÁG
16. Szlovénia
17. Fehéroroszország
18. Szlovákia
19. Portugália
20. Ausztria
21. Litvánia
22. Észak-Macedónia
23. Bosznia-Hercegovina
24. Ukrajna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik