Női kézi: Az összes kerettag szemében észrevehető a tűz – Bíró Blanka

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.07.05. 11:05
null
A magyar kapuban biztos pontnak számító Bíró Blanka<br /> és társai elszántan készülnek (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Az olimpiai felkészülés harmadik szakaszát megkezdő magyar női kézilabda-válogatott a következő napokban mérkőzéskörülmények között is gyakorolhat.

Az olimpiai felkészülés harmadik, egyben utolsó, hazai szakaszát kezdi el a magyar női kézilabda-válogatott hétfőtől Siófokon. Az első, egyhetes balatonboglári edzőtábor, majd a múlt heti székely­udvarhelyi napok után tér vissza ismét a Balaton partjára a keret, amelyet múlt pénteken szűkített Elek Gábor szövetségi kapitány – a FTC jobbszélsője, Kovács Anett és a debreceniek legutóbbi három felnőttvilágversenyen részt vevő beállója, Tóvizi Petra maradt ki az utazó csapatból –, és amely meccskörülmények között is felmérheti, hol tart. Kedden a 2012-ben ötkarikás döntős, abban az évben Európa-bajnok, Tokióban a másik hatosba sorolt Montenegróval, pénteken és jövő hétfőn pedig az olimpiai csoportrivális Brazíliával találkoznak a mieink.

„Összességében kemény volt az első két hét, amelynek során a fizikai felkészítésre fektettük a hangsúlyt – mondta a bajnok Ferencváros és a válogatott kapusa, Bíró Blanka.Erdélyben napi két edzés mellett túráztunk és a helyi gyermekkórus hangversenyén is jártunk. A csarnok, a konditerem is minden igényünket kielégítette, bármit kértünk, nagyon szívesen és azonnal segített, aki csak ott volt körülöttünk. A múlt heti néhány nap pozitív hatással volt a csapategységre is. Izgalom és várakozás van bennünk, mindenki érzi és látja, hogy a felkészülés célegyeneséhez értünk, főleg, hogy edzőmérkőzéseket is játszunk. Mindenkin látom az elszántságot, küzdünk, hajtunk, csúszunk-mászunk a pályán. Az összes kerettag szemében észrevehető a tűz, hiszen már érezhető közelségben vagyunk nagy álmunktól, az olimpiai szerepléstől. Pozitív a szemlélet a csapatban.”

A pályafutása során eddig három-három világ- és Európa-bajnokságon szereplő kapus kiemelte, bár már Erdélyben is videóztak, még csak magukkal foglalkoztak, az érdemi hangsúly az erőfejlesztésen volt.

„Az eddigi edzéseken a küzdés, a futás és a kemény faultok kaptak szerepet az egymás elleni játék során, például hogyan épüljenek fel a páros kapcsolatok, a védekezésre koncentráltunk, mert az a legfontosabb, hogy hátul stabilak legyünk –  folytatta Bíró.  – Nincs nagy fordulat a taktikában, megbeszéltük a korábban is már bevetett elemeket, hogy kinek mi a feladata, mik az alapállások, ezeket rágtuk át. Tokióban a brazilokkal a második csoportmeccset vívjuk, addigra már kint is látni fogjuk őket és ők is minket. Ettől függetlenül nyilván lehet meglepetést szerezni egy-egy jelentősebb taktikai húzással. Az edzők feladata lesz, hogy mennyire játszunk nyílt lapokkal már Siófokon is, majd kiderül. Egyértelműen hasznos meccsek várnak ránk, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy olyan kemény ellenfelekkel találkozunk, amelyek az olimpián is részt vesznek és amelyekkel szemben nagyon fel kell készülnünk. Remélem, mi jövünk ki jobban abból, hogy a brazilok játékát testközelből is megtapasztalhatjuk, nemcsak a videókról, hanem az olimpiai csoportkör előtt a saját meccseinkből is készülhetünk rájuk.”

A csapat július 16-án utazik el Tokióba, ahol első csoportmeccsét július 25-én játssza a 2016-ban ötkarikás ezüstérmes, 2017-ben világbajnok, 2018-ban Európa-bajnok, tavaly Eb-2. franciák ellen.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria) Jobbszélső: Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Elek Gábor
Edző: Danyi Gábor
Szakmai tanácsadó: Görbicz Anita

Tartalékok (sérülés esetén nevezhetőek be): Szikora Melinda (Siófok KC), Helembai Fanny (Váci NKSE).

AZ OLIMPIAI FELKÉSZÜLÉS MENETRENDJE
Június 21–26.: Balatonboglár, Nemzeti Kézilabda Akadémia
Június 28.–július 2.: Székelyudvarhely
Július 4–13.: Siófok
Július 16.: utazás Tokióba

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK, SIÓFOK
Július 6., 18.15: Magyarország–Montenegró
Július 9., 18.30: Magyarország–Brazília
Július 12., 16.00: Magyarország–Brazília

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ OLIMPIÁN
Július 25., 21.30: Magyarország–Franciaország (magyar idő szerint 14.30)
Július 27., 11.00: Magyarország–Brazília (magyar idő szerint 4.00)
Július 29., 19.30: Magyarország–Orosz csapat (magyar idő szerint 12.30)
Július 31., 19.30: Magyarország–Spanyolország (magyar idő szerint 12.30)
Augusztus 2., 16.15: Magyarország–Svédország (magyar idő szerint 9.15)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik