Férfi kézi: Motiválni akarom a fiatalokat – Szöllősi Szabolcs

Vágólapra másolva!
2020.06.02. 19:03
null
Szöllősi Szabolcs továbbra is mindent belead a pályán (Fotó: Negyelszki Erika/DabasHandball.hu)
Szöllősi Szabolcs két évvel meghosszabbította szerződését a dabasi kézilabdacsapatnál. A 31 éves, 76-szoros válogatott beállónak a pályán vezérként, az életben pedig családfőként kell megállnia a helyét.

Várhatóan még nagyobb szerep vár Dabason a 2022-ig szerződést hosszabbító Szöllősi Szabolcsra, mint az elmúlt években, ugyanis a nyáron jelentősen megfiatalodik a bajnokságban tizedik helyen végzett csapat kerete: tizenegyen már távoztak, a klub pedig a jövő héten várhatóan bejelenti az új játékosokat.

„A következő szezonban sok fiatallal dolgozunk együtt, ami új helyzet számomra is, ugyanis én leszek a keretben a rangidős, amire még sosem volt példa a korábbi klubjaimban. Eszembe jut Csurgó, ahol annak idején a másik oldalon álltam, mikor tizenkilenc évesen odakerültem Veszprémből – mondta a Nemzeti Sportnak Szöllősi Szabolcs, aki 2018-ban a több játéklehetőség miatt igazolt Tatabányáról Dabasra. – A célom a tudásomat átadni, ösztönözni és motiválni őket, hogy szántsák fel a pályát, ha kell!”

SZÖLLŐSI SZABOLCS

Született: 1989. január., 28. Gyula
Magasság/testsúly: 194 cm/101 kg
Posztja: beálló
Klubjai: Békéscsabai BDSK (2003–2005), MKB Veszprém KC (2005–2008), Csurgói KK (2008–2015), Grundfos Tatabánya KC (2015–2018), Dabas KC VSE (2018–)
Válogatottsága/góljai: 76/97 (2011–)
Legjobb eredményei: vb-7. (2017), vb-8. (2013), Eb-8. (2012), Eb-14. (2018), 4x magyar bajnoki-3. (2013, 2016, 2017, 2018), 2x Magyar Kupa-3. (2013, 2017), junior Eb-10. (2008)

Szöllősi szerepe valóban megváltozott Dabason, amelynek hamar a kulcsjátékosa lett, és simán vette az olyan akadályokat is, hogy bár karrierje során általában kettes pozícióban védekezett, Dabason hármasba tette őt edzője, Tomori Győző. Támadásban a beállóé szerinte kicsit kiszolgáltatott poszt, de a rutinjának köszönhetően már többet találja meg a labda.

Ennek ékes bizonyítéka, hogy a koronavírus miatti csonka szezonban 17 meccsen 59 gólt szerzett, az együttesből ennél többször csak a montenegrói jobbátlövő, Ivan Perisics (70) és a szerb irányító Marko Kriszmancsics (61) talált be, de a következő idényt már egyikük sem Dabason kezdi. És miközben Szöllősi vezérszerepet játszik a csapatban, gyakorló édesapaként két gyermeket nevel otthon. A válogatott kézilabdázóval, a tavaly visszatért Zácsik Szandrával 2014-ben házasodtak össze, azóta két gyermekük született, 2015-ben Hanna, tavaly pedig Borisz.

„Mivel Szaninak csak egy szezont kellett kihagynia, fel sem merült annak a lehetősége, hogy abbahagyja a kézilabdát, amit egyről a kettőre amúgy is szinte lehetetlen megtenni – folytatta Szöllősi. – Ha akarta volna, persze nem erőltettem volna, hogy újra játsszon, de a visszatérése igazából természetes volt. Azt azonban mindketten határozottan úgy gondoljuk, hogy a család a legfontosabb.”

A játékos szerint szülőként sok mindent kell mérlegelni, és a lényeg, hogy a gyerekeknek a legjobb legyen. Mivel fontos, hogy minél közelebb legyenek egymáshoz, Zácsik maradt az MTK-nál, neki pedig meg sem fordult a fejében, hogy elhagyja Dabast. Jól érzi magát, remek a viszonya mindenkivel, a játékosoktól a vezetőségig, amely ráadásul nagyon rugalmasnak bizonyult a hosszabbításnál is.

„Sokáig nem volt könnyű mindent összeegyeztetni, amikor például Szani a Fradival Bajnokok Ligája- én pedig a Tatabányával EHF-kupa-meccsekre utaztam, volt, hogy egyikünk napokig nem volt itthon. A nagyszülőknek rengeteget köszönhetünk, nélkülük ez kivitelezhetetlen lett volna – fogalmazott Szöllősi. – Az új szerződésem szerint napi egy edzésre kell járnom, ami a család miatt óriási segítség. De ez nem fog visszavetni, dolgozom erőnléti edzővel, a kondiedzéseket pedig itthon végzem.”

A jövőt már óvatosabban tervezi a versenysportolópár, egy-két évnél előbbre nem is tekinthetnek a család miatt. Zácsik Szandrát azonban nagyon motiválja a tokiói olimpia, ahova a női nemzeti csapatnak reális esélye van kijutni. Szöllősi Szabolcs legutóbb 2018. január 17-én, a Csehország elleni Európa-bajnoki mérkőzésen lépett pályára a válogatottban. és úgy látja, az ő posztján évekre meg van oldva a nemzeti csapat helyzete. Az első számú beállónk, Bánhidi Bence világklasszis, mögötte pedig ott van a tehetséges Rosta Miklós, de ha a Gulyás István, Chema Rodríguez, Nagy László trió úgy dönt, hogy szükség van rá, ő rendelkezésre áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik