Női kézi: Rasmussen 67 játékost tesztelt, több segítség kell a fiataloknak

Vágólapra másolva!
2019.12.22. 09:34
null
Rasmussen eddig összesen 67 játékost próbált ki a válogatottban (Fotó: Kovács Anikó)
Mint ismert, Magyarország a 14. helyen végzett a múlt vasárnap véget ért női kézilabda-világbajnokságon. Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda-szövetség szakmai igazgatója a DIGI Sport híradójának azt mondta: nem a keret összetételével volt gond, hanem azzal, hogy a fiatalok az oldalvonalról egyes helyzetekben nem kaptak elegendő segítséget.

„Hatvanhét játékost tesztelt (a szövetségi kapitány), ezekben benne voltak véleményem szerint olyanok is, akiknek eleve nem volt esélyük arra, hogy ebben a keretben szerepet kapjanak. Nemcsak világbajnok, hanem Európa-bajnok juniorválogatott tagok is voltak a keretben, de összességében, hogy ha egy magyar szakembergárdát leültetnénk egy nagy kerekasztal mellé, és feltettük volna azt a kérdést, hogy kiket válogattak volna be szívük szerint a mostani keretbe, akkor valószínű, hogy maximum egy kivétellel mindenki ugyanezt a keretet javasolta volna – nyilatkozta a Sport24-nek Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda-szövetség szakmai igazgatója.

A több okból is kényszerű fiatalítás úgy tűnik, egyelőre nem vezetett eredményre, pedig a játékosok egyre többen és egyre többet szerepelnek a hazai bajnokságban és az európai kupákban.

„Ezek a fiatal játékosok, annak ellenére, hogy fiatalok, azért a BL-ben meghatározó szerepkört játszottak. Abban kell keresnünk a megoldást, hogy a tapasztalatlanság akkor jön ki, amikor borzasztóan koncentrálni kell egy adott, nüansznyi feladatra, és ez elsikkad, mert a játékos túlizgulja, vagy még nem élte át olyan sokszor, hogy a tudatalattija úgy működjön, hogy ezt meg tudja csinálni. Ebben kell az oldalvonalról a segítség! Úgy gondolom, hogy ebben maradtunk adósak– jelentette ki a szakember.

A felnőtt-világbajnokságon tehát még adósak maradtak a fiatalok a jó játékkal, ám az utánpótlás-sikerek azt mutatják, hogy valami megváltozott a magyar női kézilabdában.

„Az ifjúságiak nem alapemberként, de azért a juniorok már alapemberként játszottak az első osztályú bajnokságokban – ez korábban nem volt jellemző. A másik nagyon fontos változás, hogy lehetőségünk nyílt anyagilag finanszírozni azt, hogy gyakorlatilag Európa legjobb válogatottjaival tudjanak játszani akár idegenben, akár hazai környezetben – erre korábban szintén nem volt lehetőség. Ez is óriási nemzetközi tapasztalatszerzésre ad lehetőséget” – fogalmazott Zsiga Gyula.

A vb-14. hely ellenére az olimpiai kvalifikáció – hála a korábbi Eb-7. helyezésnek – még elérhető, ráadásul a tornát Győrben rendezik. A női válogatott márciusban Oroszország, Szerbia és Kína ellen játssza olimpiai selejtezőit, a csoport első két helyezettje jut ki Tokióba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik