Női kézi-vb: „Mentálisan nem egyszerű feldolgozni ennyi mindent”

P. B.P. B.
Vágólapra másolva!
2019.11.27. 18:37
A junior Európa-bajnok újonc Vámos Petra azt tartja szem előtt, hogy hová szeretne eljutni, és ennek szellemében dolgozik.

Kim Rasmussen, a Japánban szombaton rajtoló olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya november legelején, amikor kihirdette 28 tagú, bő vb-keretét, lehetőségként már megpendítette, hogy Vámos Petra is segítségükre lehet Kumamotóban. A 19 éves, junior Európa-bajnok, ifjúsági világbajnoki 2. irányító azonban akkor nem merte elhinni, hogy esetleg ő is utazhat. Aztán egy héttel később a 18-as, szűkített csapatba is bekerült, így a múlt kedden a nemzeti csapattal tartott Dél-Koreába, majd folytathatja útját Japánba.

„Álmodni sem mertem volna, hogy én is utazhatok Japánba a világbajnokságra – mondta a nyáron a Nemzeti Kézilabda Akadémiától az EHF-kupa csoportkörében is érdekelt Debrecenhez igazoló Vámos Petra, aki első élvonalbeli idényét tapossa. – Tulajdonképpen még fel sem fogtam, hiszen ez hatalmas tapasztalatszerzési lehetőség, és élmény egy játékos pályafutásában. Nekem az NB I és a nemzetközi porond, az EHF-kupa is teljesen új kihívás volt már eddig is az idényben. A közeg és a klubcsapat is teljesen új volt. Meg kellett szoknom, be kellett illeszkednem Debrecenben is, ez volt igazából a fő cél, amelyet kitűztem magam elé az aktuális idényben. Ezek után a meghívó a felnőttválogatottba nagyon jó érzésekkel töltött el.”

Az ózdi születésű tehetséggel az elmúlt néhány hónapban nagyot fordult a világ: junior Eb-győztes lett, (hazai pályán, Győrben), klubot váltott, és immár a legjobbak között bizonyíthat.

„Mentálisan nem egyszerű feldolgozni ennyi mindent. Ráadásul a gimnáziumból is egy évem még hátra van, ez is nehezíti kissé a helyzetet. Az ázsiai utazás miatt az iskolában lesz némi hiányzásom – mutatott rá a lehető legtermészetesebb és magától értetődő módon Vámos. – Meg kell találni az összhangot. Próbálom a realitás határain belül kezelni, hogy hol áll most a pályafutásom – csak azt szem előtt tartani, hogy hová szeretnék eljutni, és ennek szellemében dolgozni nap mint nap.”

A Lóci DSE-ben, majd a NEKA-nál korábban Barta Zsolt, Bohus Beáta, Hajdu János, Woth Péter és ifjabb Kiss Szilárd keze alatt pallérozódó irányító örül annak, hogy Köstner Vilmos edző rendre bizalmat szavaz neki, és hogy egyre hosszabb időt tölthet a pályán a DVSC-nél.

„Külön öröm, hogy én vagyok a legfiatalabb a keretben, hogy tizenkilenc évesen felkeltettem a szövetségi kapitány figyelmét – folytatta Vámos, aki a hétfőn záruló szöuli felkészülési tornán játszotta le első három meccsét a felnőtt nemzeti együttesben. – Ez remek visszajelzés, hogy jó úton haladok, és ezt az irányt kell követnem a jövőben is. A munkában hiszek, és boldogsággal tölt el, hogy az elvégzett sok munka megtérül.”

Vámos a vb kapcsán elmondta, olyan jól még nem ismeri az ellenfeleiket, de nagy célokkal vágnak neki a tornának, hiszen nagy a tét: az olimpiai kvalifikáció.

„Ennek szellemében teszünk meg mindent azért, hogy minél jobb eredményt érjünk el. Nehéz a csoportunk, de a fiatalos lendület sokáig elrepíthet minket.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VB-RE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők:Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők:Kiss Nikolett (Érd), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Szabó Laura (Érd), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző:Siti Beáta
Kapusedző:Bakos István

NŐI KÉZILABDA-VB (2019. november 30. – december 15., Kumamoto, Japán)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Kumamoto):Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport (Jamaga, Kumamoto):Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport (Jacusiro, Kumamoto):Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Románia, Montenegró
D-csoport (Kumamoto):Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
November 30., szombat, 10.00:
Magyarország–Kazahsztán (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 1., vasárnap, 10.00:Spanyolország–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 3., kedd, 7.00:Magyarország–Montenegró (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 4., szerda: 11.00:Magyarország–Szenegál (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6. péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában. Amennyiben kvótával már rendelkező csapat a 27. hely között végez, a selejtezős részvételi lehetőségek a világbajnoki rangsor további válogatottjaira szállnak át.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik