Női kézi: Még a rajtvonalnál sem járunk – Kim Rasmussen

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.11.22. 12:59
null
A kapitány is kíváncsi lesz a csapatra (Fotó: AFP)
Nem most a legegyszerűbb a dolguk: a magyar női kézilabda-válogatott a norvégiai Möbelringen-kupán az Európa-bajnoki címvédő Norvégiával, a világbajnoki címvédő Franciaországgal és Dániával mérkőzik meg, felforgatott összeállításban, jószerével egymással is ismerkedő játékosokkal. Kim Rasmussen szövetségi kapitány számára az eredmény nem is fontos – majd két hét múlva, a franciaországi Eb-n lesz az.

A magyar női kézilabda-válogatott csütörtök délelőtt az oslói sportfőiskolán tartotta utolsó edzését a Möbelringen-kupa felkészülési torna első mérkőzése előtt (Norvégia ellen, 18.15 órakor), amelyik nagyjából olyan létesítmény, mintha a Testnevelési Egyetem fent volna a Széchenyi-hegyen, kilátással a városra, és metró járna fel, nem a fogaskerekű. Az iskola hatalmas tornatermében három kézilabdapálya fér el keresztbe, és szerencsére a helyieknek pont sikerült leereszteniük a köztük lévő elválasztófalakat, mire megjelentek a mieink riválisai, a franciák is, akik így nem láthatták, amint a fiatalok csapata, kapujában a sok más mellett ihletett ütemű szabályváltoztatásokban is kiváló Kim Rasmussen szövetségi kapitánnyal, 1–0-ra megnyeri a negyedórás átmozgató focit.

A stábtagok eközben felpumpálták a hivatalos Eb-labdákat (a 2000-es kontinenstorna legjobb játékosaként az Eb-labdák kérdésében otthonosan mozgó másodedző, Siti Bea, egy korábbi iskola gyermekeként, jó keményre fújta őket), de aztán ezekre lett a legkevesebb szükség: ezen a délelőttön tényleg csak az volt a cél, hogy a 18 kerettag kicsit megmozgassa a tagjait, taktikával, erőnléttel most nem terhelte a társaságot a kapitány.


Így fociznak a lányok

Lesz még részük benne eleget, pontosabban sokat, mégsem eleget, elvégre a nemzeti csapat jelenlegi állapotában, a sérültek, a válogatottól visszavonulók, pihenők, leendő anyák nélkül közösen ugrik csukafejest az ismeretlenbe.

„Évek kellenek, mire egy jó belső védőpár igazán össze tud szokni, a mieink pedig este játszanak majd együtt először életükben – jegyezte meg Kim Rasmussen, miközben játékosai lenyújtottak a szűk háromnegyed óra edzés után, aztán sorra vette, kik hiányoznak a két és fél évvel ezelőtti beiktatásakor elképzelt keretéből csak ebben a pozícióban. – Zácsik, Tomori, Szekeres Klára, Hornyák Dóra, Kisfaludy Anett... És most új védelmet kell építenünk. Megint.”

Összességében is az építkezés lesz a kulcs, ami alapesetben igazán nemes és megsüvegelendő cél, csak nem másfél héttel egy már a 2020-as olimpiai részvételre is jelentős kihatással lévő Eb előtt.

„Annak idején azt mondtam, a 2018-as Eb lesz az első, amelyik már igazán jó móka lesz, mert tartunk majd ott a csapatépítésben, ehhez képest most nemhogy a rajtvonalhoz kerültük vissza, hanem inkább még oda se – jegyezte meg a kapitány, akinek tizennyolcas keretében hivatalos meccsek tekintetében három abszolút újonc (Kazai Anita, Kiss Nikolett és Tóvizi Petra) található, a húszéves Háfra Noémi a maga 15 válogatottságával a mezőnyjátékosok rutinosabb felébe tartozik, Kovacsics Anikót leszámítva pedig nincs, aki legalább 100 gólt szerzett volna a nemzeti csapatban, nemhogy 1111-et, amennyivel Görbicz Anita vezeti az örökranglistát. – Komolyan mondom, én is kíváncsian várom, mit mutat majd a csapat, mert az alig négy közös edzésünk során láttam ugyan biztató jeleket, de egy edzés egészen más, mint három-ötezer ember előtt játszani a világ legjobbjai ellen, folyamatos nyomás alatt.”

A világ legjobbjai ugyanis aligha hagyják majd, hogy a mieink kényelmesen gyakoroljanak, úgyhogy fel lesz adva a lecke a csapatnak.

MÖBELRINGEN-KUPA
November 22., csütörtök:
18.15: Norvégia–Magyarország (Tv: M4 Sport)
21.00: Franciaország–Dánia
November 24., szombat:
17.00: Magyarország–Franciaország (Tv: Duna World)
19.15: Norvégia–Dánia
November 25., vasárnap:
16.00: Dánia–Magyarország (Tv: Duna World)
18.15: Norvégia–Franciaország

„De aki kicsit is ért a kézilabdához, beláthatja, hogy számunkra nem az eredmény az elsődleges ezeken a mérkőzéseken – így Kim Rasmussen. – Az a célom, hogy a lehető legtöbbet megtudjam a csapatról, lássam, hogy akiket kevésbé ismerek, hogyan teljesítenek nyomás alatt, hogy megtaláljam a jól működő párokat, és hogy segítsek nekik összeszokni, miközben kellő pihenőt is adok mondjuk Kovacsics Anikónak vagy Háfra Noéminek, akikből rengeteget kivett az ősz a Ferencvárosban. Kellemes meglepetés lenne, ha sikerülne meccset nyernünk, de az a fontos, hogy majd az Eb-n, Hollandia, Spanyolország és Horvátország ellen győzzünk, nem a Möbelringen-kupa eredménye. Céljaink persze vannak: hogy jó hozzáállással kézilabdázva, hatvan percen át küzdve a lehető legjobban megnehezítsük az ellenfelek dolgát, de – főleg négy nap alatt három ilyen meccset játszva – nyilván elő fognak jönni a hibák, gyermekbetegségek is. Nehéz feladat előtt állunk, szép kihívás lesz ez az Európa-bajnokság, de amit tudunk, megteszünk, hogy a lehető legjobban sikerüljön.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine, francia)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klivinyi Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

A Möbelringen-kupán a magyar válogatott ellenfeleinek játékoskereteit a Magyar Kézilabda-szövetség honlapján tekinthetik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik