Női kézi Eb: Janurik vezette a kapusrangsort a csoportkör után

Vágólapra másolva!
2016.12.10. 21:07
null
Janurik Kinga (középen) sajnos az Eb további részében már nem segíthet a csapatnak (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Vasárnap Románia ellen már a középdöntőben folytatja szereplését a magyar női kézilabda-válogatott a svédországi Európa-bajnokságon, de mi még tekintsünk kicsit vissza a két vereséget és egy győzelmet hozó csoportkörre, a legérdekesebb statisztikai adatokról Kim Rasmussen szövetségi kapitányt is megkérdeztük.

Kezdjük az egyéni statisztikákkal! Janurik Kinga a csehek ellen csak perceket kapott a bizonyításra, a dánok ellen annyit sem, majd a Montenegró elleni sorsdöntő meccsen főszereplővé lépett elő, védéseivel önbizalmat adott a társainak, míg az ellenfél játékosait elbizonytalanította. Nem meglepő, hogy az EHF csoportkör utáni, kapusokra vonatkozó rangsorát Janurik vezeti 54 százalékos hatékonyságával. Sajnos ezt a posztot is elérte a sérüléshullám, így az érdi kapus az Eb további részében már nem segítheti a válogatottat, a helyére Szikora Melinda került be.

„Úgy látszik, ez az Eb már csak a sérülésekről szól nálunk – mondta Kim Rasmussen már Helsingborgban a Nemzeti Sport Online-nak. – Szomorúak vagyunk, hogy Kinga nem segíthet már nekünk, biztos hiányozni fog, de az is lehet, hogy Szikora friss energiákat hoz be a csapatba.”

A góllövőlistát az egyaránt 23 találatig jutó dán Stine Jörgensen és a román Cristina Neagu vezette a csoportkört követően, a legeredményesebb magyar játékos Kovács Anna 15 góllal, de szorosan ott van mögötte Görbicz Anita is (13 gól).

Ha megnézzük a többiek adatait, két szélső, Bódi Bernadett (3 gól, 75 százalékos hatékonyság) és Schatzl Nadine (5 gól, 71 százalékos hatékonyság) célzott a legpontosabban, míg legrosszabb hatásfokkal Klivinyi Kinga (28 lövésből 8 gól, 29 százalékos hatékonyság) próbálkozott, ugyanakkor fontos pillanatokban lőtte a góljait.

Amiben biztosan van fejlődési lehetőség, az a helyzetkihasználás, összességében 62 százalékkal lőttünk a csoportkörben, aminél csak jobb számokat produkáltak a csapatok.

Ahogy az várható volt, kilenc méterről kevés átlövésgólt tudtunk elérni, a három mérkőzésen lőtt 11 gól a legkevesebb a mezőnyben (ráadásul ehhez 38 kísérletre volt szükség), az általunk búcsúztatott Montenegró eggyel, míg az olimpiai bajnok oroszok kettővel lőttek többet.

„Előre tudtuk, hogy Planétán kívül nincsenek nagy lövőink, a belső embereink inkább a közelebbi lövésekben és a betörésekben jók. A középdöntőben olyan ellenfelek is jönnek, akikre a kevésbé agresszív védekezés a jellemző, így eljöhet Szimo ideje. Távoli átlövésgólok híján több energiát kell mozgósítanunk támadásban, hogy meglegyenek a helyzeteink.”

ÁLLÁS A CSOPORTKÖR UTÁN
GÓLLÖVŐLISTA
1. Stine Jörgensen (dán) 23 gól (ebből 11 hetesgól; 74%-os hatékonyság)
1. Cristina Neagu (román) 23 (3; 51%)
3. Svenja Huber (német) 20 (11; 63%)
13. Kovács Anna (magyar) 15 (–; 56%)
LEGJOBB KAPUSOK
1. Janurik Kinga (magyar) 54% (19 védés/35 lövés)
2. Denisa Dedu (román) 46 % (32/70)
3. Viktorija Kalinyina (orosz) 44% (33/75)

A szélről elért 22 góllal viszont az élmezőnyben vagyunk, csak Szlovénia (27) és Szerbia (35) szerzett több találatot. Nem ilyen pozitív a kép, ha a lerohanásokat nézzük, az EHF szerint ebből mindössze egy gólt értünk el három mérkőzés alatt.

„Az európai szövetség statisztikái sokszor pontatlanok, a lerohanásoknál például csak az első hullámban végigvitt akciókat veszik figyelembe. Az igaz, hogy az első két meccsen egyet sem lőttünk lerohanásból, de Montenegró ellen már hat találatunk is volt, mivel bele kell számolni a második hullámban érkező játékos által szerzett gólokat is. Ezen a területen még tudunk fejlődni, de mivel sok problémánk volt a felkészülés során, priorizálnunk kellett, a védekező és a támadó játékra helyeztük a hangsúlyt, a lerohanásokra már nem maradt elég idő” – magyarázta a kapitány.

A kiállítások és büntetések tekintetében a fair play-rangsorban a mezőny második felében vagyunk, eddig 10 két perc és 1 piros lap a mérlegünk (a védelem „oszlopának”, Szekeres Klárának ötször is el kellett hagynia a pályát).

A játékidőket tekintve messze Kisfaludy Anett kapta eddig a legnagyobb terhelést, már 2 óra 41 percet töltött a pályán, miután támadásban és védekezésben is meg kell állnia a helyét. A beállón kívül még Klivinyi Kinga, Erdősi Ildikó és Bódi Bernadett jár két óra körül, míg Planéta Szimonetta eddig egyáltalán nem kapott szerepet, de Mészáros Reának és Dombi Lucának is csak percek jutottak.

„Anett valóban sokat játszott, ezért is adtam neki időt a pihenésre az utolsó csoportmeccsen, de a jelenlegi felállásban nagy szükségünk van rá, főleg védekezésben. A szélsők esetében nem jelenthet gondot a több játékperc, akár hatvan perceket is végig kell bírniuk. Minden meccsen azok játszanak, akiket az adott napon a leginkább alkalmasnak gondolok. Ez lehet akár hét vagy tíz játékos is, nekem azt kell néznem, hogy milyen felállásban van a legjobb esélyünk megnyerni az éppen aktuális mérkőzést. Mindenkinek készen kell állnia, hogy ha megkapja az esélyt, élni tudjon vele.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: KISS Éva (Győri Audi ETO), SZIKORA Melinda (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), PLANÉTA Szimonetta (Thüringer HC, német)
Irányító: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO)
Beállók: DOMBI Luca (Mosonmagyaróvár), KISFALUDY Anett (Érd), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), TRISCSUK Krisztina (Siófok)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok), SCHATZL Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Tartalék: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

NŐI KÉZILABDA EB
KÖZÉPDÖNTŐ
2. CSOPORT (HELSINGBORG)
12. 11. Csehország–Oroszország 16.15 (Tv: Sport2)
12. 11. MAGYARORSZÁG–Románia 18.30 (Tv: M4)
12. 11. Dánia–Norvégia 20.45
12. 13. Csehország–Románia 16.15 (Tv: Sport1)
12. 13. MAGYARORSZÁG–Norvégia 18.30 (Tv: M4)
12. 13. Dánia–Oroszország 20.45 (Tv: Sport2)
12. 14. MAGYARORSZÁG–Oroszország 16.15 (Tv: M4)
12. 14. Dánia–Románia 18.30 (Tv: Sport1)
12.14
Csehország–Norvégia20.45 (Tv: Sport1)

A KÖZÉPDÖNTŐ 2. CSOPORTJÁNAK ÁLLÁSA
1. Dánia 2 2 56–48 +8 4
2. Norvégia 2 2 46–42 +4 4
3. Románia 2 1 1 43–40 +3 2
4. Csehország 2 1 1 56–55 +1 2
5. Oroszország 2 2 38–45 –7 0
6. MAGYARORSZÁG 2 2 41–50 –9 0

AZ EB CSOPORTBEOSZTÁSA
A-csoport (Stockholm):
Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B-csoport (Kristianstad):
Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C-csoport (Malmö):
Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D-csoport (Helsingborg):
Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

SZURKOLÓI SZOFTVER AZ EB-RE: A számítógépes Excel-alkalmazást letöltheti a fotóra kattintva!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik