Mérföldkő vagy káosz? Milyen változást hoztak a kézilabdába az új szabályok?

CSERHÁTI ZOLTÁN, NEDELYKOV TAMÁSCSERHÁTI ZOLTÁN, NEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2016.11.22. 17:18
null
Rióban már az új szabályok szerint vezették a mérkőzéseket (Fotó: rio2016.com)
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) júliustól új szabályokat vezetett be, amelyeket a riói olimpián már alkalmaztak. Ezek a 2016–2017-es idénytől kezdve mindegyik versenysorozatban kötelezőek – mi most annak jártunk utána, milyen változást hoztak a játékba, egyáltalán milyen a megítélésük a sportág különböző szereplői között.

A mérkőzések során leggyakrabban a kapuslevitelből adódó esetekkel találkozhatunk, így kezdjük az áttekintést is az erre vonatkozó szabállyal!

AZ ÚJ SZABÁLYOK
Kapuscsere mezőnyjátékosra. Hét mezőnyjátékos lehet a pályán, és nem kell használni a megkülönböztető kapusmezt. Nincs vészkapus”, vagyis nem léphet be mezőnyjátékos a kapuelőtérbe, hogy védjen. Ha belép, büntetőt dobhat az ellenfél.
Sérülés, ápolás. Ha sérülés miatt megáll a játék, és a sérülést nem progresszív büntetéssel járó megmozdulás okozta, akkor csak játékvezetői engedéllyel ápolható a sérült a pályán. Az ápolást követően el kell hagynia a játékteret, és a csapat következő három támadásánál nem léphet pályára. Kivétel, ha a fejen talált kapust ápolják.
Passzív játék. Ha a játékvezető passzív játékot jelez, ezután a lövésig legfeljebb hatszor passzolhat a támadó csapat. A passzok számolása szabaddobás és blokkolt lövés után nem kezdődik elölről.
Utolsó egy perc helyett fél perc. A korábban az utolsó percben érvényes szigorúbb ítéleteket mostantól az utolsó fél percben alkalmazzák: szándékos szabálytalanságért kizárás jár, és a vétlen csapat büntetőt is dobhat.
Kék lap. A játékvezetők új, harmadik lapja kék színű. Ezt akkor mutatják fel, ha egy játékos olyan súlyos szabálytalanságot követ el, amelyről jelentést kell írniuk a fegyelmi bizottságnak. A kékkel történő kizárás előtt a piros lapot is fel kell mutatni.

„Az edzők új fegyvert kaptak a kezükbe, amelynek révén szélesíthetik a taktikai repertoárjukat – mondta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Juhász István, a férfi B-válogatott szövetségi edzője. – Nincs meg az a megkötés, hogy mindenképpen a megkülönböztető mezes játékosnak kell lejönnie. Most még úgy tűnik, egyelőre nem jött meg az igazi áttörés, a magyar bajnokság és a nemzetközi kupák mérkőzéseit nézve nagyjából annyi a hozadéka, mint a vesztesége. A BL-csapatok is többször kapnak üres kapus gólokat belőle.”

A Nemzeti Alaptanterv programvezetőjeként is dolgozó szakember hozzátette, a mérkőzések fő részében nem sokan vállalják fel a hét a hat elleni játékot. „Emberhátrányban már egyre többen élnek a kapus levitelével, megfelelő technikai tudás és taktikai fegyelem kell hozzá. Azt várom, hogy ez a szabály a jövőben új lökést ad a kézilabdának, és a közönség számára még érdekesebbek lesznek a mérkőzések.”

Az új rendelkezések gyakorlatban való alkalmazásában kulcsszerep jut a játékvezetőknek, így megkértük Bonifert Ferencet, hogy a saját szemszögéből is mutassa be a megváltozott szabályok jelentette kihívásokat.

„Játékvezetői szempontból leginkább az igényel figyelmet a sok kapuslevitelben, hogy labdavesztés után rendkívül gyorsan vissza kell érni a másik kapuhoz, hiszen ilyen szituáció esetén rögtön gólhelyzet alakul ki – mondta Bonifert, aki élvonalbeli, illetve nemzetközi szinten is vezet mérkőzéseket; míg kollégájával, Oláh Viktorral a strandkézilabda-szakágban is letették a névjegyüket, világbajnoki döntőben is közreműködtek. – Természetesen megszaporodtak az üres kapus gólok, amelyek most még mindenképp attraktívnak tűnnek.”

„A gyakori kapuscsere a versenybírókra ró több terhet, míg a játékvezetőktől helyezkedésben is átlagon felüli figyelmet igényel, hiszen a mezőny-játékvezető mozgása keresztezheti a cserélő játékosokét. Remélhetőleg kevés olyan eset fordul elő, amikor a kapus nélkül játszó csapat labdavesztésekor a gólhelyzet kialakítását szabálytalansággal akarja megakadályozni, mert ekkor az üres kapu miatt hétméterest kell ítélni.”

Az eddigi tapasztalatok alapján tehát a csapatok elsősorban emberhátrányban élnek a játékoslétszám kiegyenlítésének taktikai lehetőségével, ám az tény, hogy még dinamikusabb lett a szabályváltoztatástól a sportág.

A sokat emlegetett másik szabály a passzív játékban hozott változást, de a szubjektivitás továbbra is ott van a megítélésében. „A passzív játékba beállt módosítások következtében azt érzem, hogy felsőbb szinten valóban a támadásépítésre fókuszálnak a passzív jelzés után: ahogy a támadó csapat a lövőhelyzet legkisebb esélyét látja, célba veszi a kaput akár már második, harmadik labdaátadás után – folytatta Bonifert. – Alacsonyabb osztályban, kevésbé képzett kézilabdázók esetében viszont úgy látom, hogy a csapatok igyekeznek élni akár a maximális passz-szám lehetőségével is, hogy kialakítsanak egy jobbnak vélt helyzetet, miközben ezzel párhuzamosan az is elmondható, hogy alsóbb szinten passzív játéknál olykor »túlpörögnek« a védekező csapatok, és hajlamosabbak a maximális hat passzhoz közeledve meggondolatlan – progresszív büntetéssel járó – szabálytalanságokat elkövetni.”

MIKLER ROLAND NEM VÉGEZ PLUSZ FUTÓEDZÉST

„Ami minket a legjobban érint, az a kapus, mezőnyjátékos csere – mondta Mikler Roland, a Telekom Veszprém válogatott kapusa az NSO-nak. – Az új szabály rendszert vitt a játékba, minden esetben tudnunk kell, kinek kell lejönnie cserére. Heti rendszerességgel készülünk a kapusleviteles helyzetekre, de plusz futóedzést nem végzek amiatt, hogy így esetleg többet kell sprintelnem a meccseken. Általában nem rizikózom az egész pályás kísérletekkel, inkább minél előbb kipasszolom a labdát az egyik mezőnyjátékos csapattársamnak. Thierry Omeyernek is volt olyan meccse a Flensburg ellen, amikor három üres kapus lövést is elhibázott.”

A veszprémi kapus hozzátette, egyelőre a létszámhátrány kiegyenlítésére alkalmazzák a kapus levitelét, a folyamatos hét a hat elleni játék túlzott kockázatot jelent, és hosszabb időt vesz igénybe a begyakorlása is.

„A játékvezetőket természetesen most is érheti támadás, hiszen amíg a védekező csapat már négyet számol, addig a támadó még csak kettőt kiabál, ám a problémának inkább azt látom, hogy az alapvető játékvezetői szubjektivitást ez a szabálymódosítás sem veszi el, hiszen a passzív előjelzés alkalmazása, a kézfeltétel továbbra is a játékvezető döntésén múlik.”

Juhász István szerint még ennek a szabálynak is tisztulnia kell, de elképzelhető, hogy egészen más irányba kellene elmennie a sportágnak. „Sok minden szóba került, a legegyértelműbb talán a támadóidő bevezetése lenne. A játékvezetők kezéből kikerülne az egyik legtöbbet támadott elem, a passzív játék megítélése. Ugyanakkor néhány világversenyre még biztosan szükség van az új szabályokkal, hogy világosan lássunk.”

Szintén ellentmondásos a sérülésekre vonatkozó passzus, bár kétségtelen, hogy megvan a pozitív hozadéka. Juhász úgy látja, a közönségnél még nem mindenhol csapódott le, ha az ellenfelet progresszív módon büntetik, akkor nem kell lejönnie az ápolt játékosnak. „Az a tapasztalatom, hogy jóval kevesebb a földön fetrengés és az ápolás” – tette hozzá a szövetségi edző, akivel Bonifert is egyetértett.

„Úgy vélem, hogy azok a szabályok, amelyek hatásosak, kifejezetten pozitív irányba viszik előre a kézilabdát. Tényleg feltűnő, hogy a sérülésre hajlamos játékosoknak mennyire »jót tett« az új szabály, ugyanis a játéktéren ápolt játékos három támadásból való »kizárása« mindenképpen elrettentő hatású, így az »ápolás« miatti felesleges játékidő-megállítások ritkulnak. Nagyon ritkán kellett eljutnunk odáig, hogy számolni kellett a három támadást. Ehhez kell a játékvezető megfelelő kommunikációja is, ha nem egyértelmű a szituáció, a játékos megkérdezése segít, hogy valóban kér-e ápolást vagy sem. Az egészségügyi stáb is fegyelmezettebben viselkedik, tagjai nem kapkodnak rögtön a berohanással.”

„Sajnos arra is van példa, amikor jogos az ápolás és nem időhúzásról van szó, mondjuk amikor a férfi játékost érzékeny ponton találja el a labda. Így ekkor is életbe lép a háromtámadásos »padkényszer«. Emiatt akár több mint két percig nem tud a játékban részt venni, márpedig ez több mint egy büntetés, meghatározó kézilabdázó esetén jelentős érvágás a csapatnak. A hivatalos személyeknek – a játékvezetőknek, a versenybíróknak – mérlegelési lehetőségük nincs, nem engedhetik vissza őt akkor sem, ha az ápolásra ténylegesen szükség volt.”

„BOTRÁNYOSAK AZ ÚJ SZABÁLYOK”

Karakteres véleményt fogalmazott meg a közelmúltban a változtatásokkal kapcsolatban a német másodosztályban menetelő TuS N-Lübbeckében légióskodó Tatai Péter:

„Botrányosak az új szabályok. Egy-kettőtől eltekintve szerintem fölösleges volt őket bevezetni. A passzív játék megítélése továbbra sem megoldott, nincs, aki normálisan számoljon. Az ápolások után három támadást ki kell hagynia a szenvedő félnek, de egyelőre ebben is nagy káoszt látok. Legalábbis a mi meccseinken biztosan. Azt viszont nagyon jó húzásnak tartom, hogy a kapus helyére bejövő mezőnyjátékosnak nem kell megkülönböztető trikót húznia. Jobban szeretem a hagyományos játékot, nem vagyok híve feltétlenül ezeknek a nagy újításoknak, szerintem nem érte el mind a várt célt” – mondta a hetmeteres.com-nak adott októberi interjújában a 33 éves kapus.

Ami a további változtatásokat illeti, „az IHF próbálja a játékot tisztítani, hogy ne történjenek olyan sportszerűtlenségek, amelyek a vétlen csapatot sújtják. Ez dicséretes, ezért van az utolsó fél percre vonatkozó szabály” – mondta Juhász.

Az is igaz, hogy a durva játékra, illetve a durva sportszerűtlenségre most csak az utolsó 30 másodpercre vonatkozó szabálymódosítás ad választ, a mérkőzés korábbi szakaszaiban „működő” védőspecialistákra nem, a sportágról pedig sokakban az a kép él, hogy „nagyon durva sport”. Bonifert szerint a játék brutális jellegét szabály- és edzői szinten is csökkenteni kellene. Erre jó eszköz lehet a kreatív gólok, így a támadásokra való fókuszálás ösztönzése, de akár az is, hogy csak akkor cseréljen egy csapat, ha nála a labda.

A kék lap bevezetése jelenti a legkisebb újdonságot, ugyanis az európai szövetség (EHF) által rendezett nemzetközi meccseken eddig is minden kizárásról jelentést kellett írni, tehát a legmagasabb szinten nem tapasztalható ezen változás.

A fentebb taglalt öt szabály mellett az IHF egy másik tervezett lépéséről, a vaksz betiltásáról is megkérdeztük szakértőinket. Bonifert elmondta, az új labda jó megoldás lehet, mert állítólag tényleg zseniális, és a gyerekeknek egyébként sem szabadna hagyni, hogy vakszot használjanak, mert nem tesz jót a helyes labdakezelés, illetve mozdulatok fejlesztésében.

„Engem meglepett a hír, teljesen átalakíthatja a kézilabda technikáját – reagált Juhász István. – A vaksz sok technikai elem kialakulásában segített, és vannak olyanok, például a kanyarintott és pörgetett lövések, vagy a beállók részéről az egykezes labdabirtoklás, amelyeket nélküle nagyon nehéz lesz kivitelezni. Márpedig ha ezek kivesznének a játékból, sokkal szegényebb lenne a kézilabda.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik