Női kézi-vb: gyorsnak és kreatívnak kell lenniük – így törnek előre a hollandok

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2015.12.18. 12:54
null
A holland válogatott tovább írhatja a történelmet (Fotó: IHF)
A holland válogatott már a négy közé jutással történelmet írt a dániai női kézilabda-világbajnokságon, de jó esélye van a döntőbe kerülésre is. Henk Groener szövetségi kapitánnyal a holland kézilabda helyzetéről beszélgettünk a Lengyelország elleni elődöntő előtt.

 

„A világbajnokság előtt nem gondolkodtunk sokat azon, meddig juthatunk – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Henk Groener, a négybe jutással már történelmet író holland válogatott szövetségi kapitánya. – Szerettünk volna előrébb lépni a tavalyi Eb-n elért hetedik helyhez képest. Láttuk, hogy jó esélyünk van a csoportunkban, ezért megcéloztuk az első helyet, ami a keresztbe játszásnál kedvező helyzetbe hozott minket.”

A szakember elmondta, Hollandiában csak a Dalfsennél tartanak napi két edzést, de az ott szereplő, még iskolába járó fiatal játékosok sem kapnak fizetést, a klubnál az infrastruktúra megteremtésére költenek sokat.

„Ahhoz, hogy valaki oda tudjon érni a világ legjobbjai közé, profi körülményekre van szükség. Nálunk sajnos manapság is a klubok többsége csak hetente három-négy edzést tart, így esélyük sincs a nemzetközi kupákban a kiemelkedő eredményre. Kilenc éve elindítottunk egy fejlesztési programot, amely segített a válogatott játékosoknak elérni a mostani szintre. Sokan a kézilabda-akadémiáról kerültek ki, míg Nycke Groot például már tizenhat évesen Dániába költözött. Minden a játékosok elhivatottságával kezdődik, meg kellett találniuk a saját útjukat, többüknél ez azt jelentette, hogy külföldre szerződtek. A szövetség pedig mindenben támogatja a törekvéseiket, mert a hazai viszonyok között egyelőre nem lehetséges, hogy valakiből profi játékos legyen.”

Groener szerint mindenhol lehet találni inspirációt, hiszen tisztában vannak vele, milyen kicsik még, így bármelyik nagy kézilabdás nemzettől tudnak tanulni, miközben próbálják a saját útjukat járni.

„Olyan kézilabdát szeretnénk játszani, amit kedvelnek a holland emberek, márpedig ők azt nézik szívesen, ha gyorsak és kreatívak vagyunk. Hogy ne a küzdelem, hanem a játék domináljon a találkozóinkon – ez persze néha az eredményesség rovására megy, de akkor is ezt az utat kell járnunk. Meg kell találnunk a kettő egészséges egyensúlyát.”

Jelenleg összesen 50 ezer játékos van az országban, nagyjából kétharmad a nők aránya. A csütörtöki sajtónapon meglepő is volt a holland kapitánynak a nagy médiaérdeklődés, de szeretnének profitálni belőle.

„A legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy van olyan televízió, amely megvette a vébé közvetítési jogát, és az összes meccsünket élőben adta. Nem volt ez így korábban, sokszor csak pár perc jutott nekünk a sporthírekben. Most nagyon boldogok, mert ott vagyunk a négy között, így jó befektetést csináltak velünk. Ez talán felkelti a szponzorok érdeklődését, és több fiatal fogja a kézilabdát választani. Észrevettek minket, de tudjuk, hogy ha nem hozzuk az eredményeket, jövőre elfelejtenek” – tette hozzá Groener.

Hogy ne így legyen, azért Grooték az esti elődöntőben a mieinket búcsúztató Lengyelország ellen tehetnek újabb lépést.

NŐI KÉZILABDA-VB, DÁNIA
ELŐDÖNTŐ

18.00: Hollandia–Lengyelország (Tv: Sport1)
20.45: Norvégia–Románia (Tv: Sport1)
AZ 5–8. HELYÉRT
13.00: Franciaország–Oroszország (Tv: Sport1)
15.30: Montenegró–Dánia (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik