Női kézi-vb: négy évvel ezelőtti triplázásukat ismételhetik meg a norvégok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.20. 12:22
null
Újra triplázhat Norvégia (Fotó: IHF)
Utolsó napjához érkezett a Dániában zajló női kézilabda-világbajnokság: a 17.15 órakor kezdődő döntőben eldől, a norvégok meg tudják-e ismételni 2011-es triplázásukat, vagy tovább tart Hollandia lendülete, és aranyéremmel koronázzák meg Grooték eddigi teljesítményüket. A helyosztókon előbb a franciák átgázoltak Montenegrón, majd az oroszok fordítottak Dánia ellen.

A norvégok legutóbb négy éve nyertek vb-t, amivel egyszerre voltak címvédők mindhárom nagy válogatott torna (olimpia, világbajnokság, Európa-bajnokság) esetében. Most ugyanezt a bravúrt ismételhetik meg, miután 2012-ben a londoni olimpián és 2014-ben a magyar-horvát közös rendezésű Eb-n már besöpörték az aranyérmet. (A férfiaknál a francia válogatott már megtette ezt januárban a katari vb megnyerésével).

VALAMI NEHEZEBBEL TÉRNE HAZA
„Készen fogok állni vasárnap, és mindent meg fogok tenni, hogy a lányok is felkészülten várják a bronzmeccset. Remélem, az akkreditációs kártyánál valami nehezebbel a nyakunkban térhetünk haza. Ha újra szívből és érzésből tudunk majd játszani, megnyerhetjük az érmet" – mondta Kim Rasmussen, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya.

Összességében hatodik vb-döntőjén szerepel a norvég női válogatott, 2011 előtt 1999-ben ért fel a csúcsra. A hollandok eddig csak álmodhattak hasonló sikerről, egy ötödik hely volt a legjobb eredményük, így már a fináléval hatalmas eredményt értek el.

„Ezért kezdtem el kézilabdázni, hogy egyszer egy hasonló döntőt játszhassak. Alig tudom szavakba önteni, mit érzek most” – mondta Nycke Groot a lengyelek ellen megnyert elődöntő után.

Érdekes meccs lesz abból a szempontból is, hogy mindkét együttes hasonló kézilabdát játszik, sok a gyors lerohanás és meghatározó a kapusteljesítmény (a hollandoknál Tess Wester 45 százalékkal védett eddig). A két csapat legeredményesebb játékosa ugyanannyi gólt szerzett eddig a tornán, Nora Mörk és Estavana Polman is 43 találatnál jár.

„Nagy iramú meccsre lehet számítani. De a legfontosabb a védekezés, ha azt jól megoldjuk, utána tudunk gyors támadásokat vezetni” – mondta norvég részről Amanda Kurtovic.

A két csapat a vb előtt a Möbelringen-kupán is összecsapott, ott 31–28-ra nyert Norvégia.

 

NŐI KÉZILABDA-VB, DÁNIA
DÖNTŐ

Hollandia–Norvégia 17.15 (Tv: Sport Tv – élőben az NSO-n)
A 3. HELYÉRT
Lengyelország–Románia 14.45 (Tv: Sport Tv)
AZ 5. HELYÉRT
Oroszország–Dánia 25–21 (12–16)
A 7. HELYÉRT
Franciaország–Montenegró 34–23 (20–13)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik