Görbicz tucatja sem ért győzelmet Németország ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.13. 16:54
null
Csütörtökön csalódott a lelkes magyar szurkolótábor – vajon pénteken boldogabb lesz? (Fotó: Mirkó István)
A magyar női kézilabda-válogatott utolsó csoportmérkőzésén 27–26-os vereséget szenvedett Németországtól, így is továbblépett a nyolcaddöntőbe – hogy hányadik helyen, az a román–cseh mérkőzés végeredményétől függ.

A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSÁT ÉS FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ JEGYZŐKÖNYVÉT IDE KATTINTVA ÉRHETI EL.

A meccs előtt csak az volt a biztos, hogy az első három hely valamelyikén végzünk a csoportban, a konkrét helyezésekre még számos variáció létezett, ráadásul a románok még az esti programban lépnek pályára. (És akkor a C-csoportból érkező ellenfél kilétéről döntő késő esti norvég–lengyel meccsről még nem is beszéltünk.)

A magyar válogatott háromnegyed órával a kezdés előtt, tíz perccel a németeket megelőzve érkezett melegíteni. Már ekkor látszódott, hogy a románok elleni többezres szurkolótábornál ezúttal valamivel kevesebben lesznek, de így is szép számmal érkeztek biztatni a lányokat, akik ezúttal először a vb-n zöld mezben léptek pályára. A német himnuszt egy kósza „Schumacher!” kiáltás előzte meg a magyar táborból.

1. FÉLIDŐ

Hajdu János a románok elleni kezdőhöz képest a belső hármast kivéve sort cserélt, az első percek azonban a kapusokról szóltak, Clara Woltering és Herr Orsolya is több mint négy percig őrizte kapuját a góltól. Az első találatok mindkét oldalon hetesből estek, majd Tomori tört be emberelőnyben, Herr-ről azonban bepattant Saskia Lang lövése. Pár tanácstalan támadásunkat kihasználva a németek elmentek kettővel, de Tomori és Görbicz révén sikerült egalizálni. Zácsikot Soós váltotta, aki mintha maga akarta volna megnyerni a meccset, többször is elhamarkodottan ellőtte a labdát.

A németeknél beállt Laura Steinbach, akit kisvártatva Tomori vitt le a földre egy sárgáért cserébe, majd mosolyogva összepacsiztak a ferencvárosi csapattársak. Tudtunk gyorsan indulni, ezzel visszavettük a vezetést, sőt kettővel is elmentünk (19. perc, 8–6).

Erre mondják, hogy „a mérkőzés küzdő jellege domborodik ki” (Fotó: Mirkó István)
Erre mondják, hogy „a mérkőzés küzdő jellege domborodik ki” (Fotó: Mirkó István)

Kettős emberhátrányba kerültünk, de Görbicz a szélről is be tudott találni. Ezúttal úgy tűnt, valóban védekezésben és támadásban is tudunk egyszerre jól teljesíteni, amiben nagy szerepe volt a Győr irányítójának, aki szebbnél szebb gólokat lőtt, vagy éppen a társainak adott kitűnő labdákat. A 23. percben Heine Jensen kért időt, de kisvártatva már négy volt az előnyünk. Görbicz a 26. percben éppen háttal állva lőtte a hálóba a labdát, de sajnos nem adták meg. Hajdu nem kért időt a szünet előtt, az eladott labdából Susann Müller indult, és felhozta kettőre a németeket (16–14).

Útkeresés a német fal fölött (Fotó: Mirkó István)
Útkeresés a német fal fölött (Fotó: Mirkó István)

2. FÉLIDŐ

A szünet elején a padon maradó Görbicz helyett Szucsánszki folytatta a második félidőben. Steinbach góllal nyitotta a második félidőt, mi pedig kihagyott helyzetekkel, így hamar egál lett a meccs. „Itthon vagyunk!” – zúgott a magyar tábor. A németek rendre egyenlítettek, azonban Szucsánszki és Vérten révén el tudtunk menni újra kettővel, sőt a Fradi balszélsője a közte háromért mehetett ziccerben, de Wolteringbe lőtt.

Ami nálunk Görbicz, az a németeknél Susann Müller volt, a meccs utolsó negyedéhez érve mindketten kilenc találatnál jártak. A németek 21–19-ről újfent egyenlítettek. Úgy tűnt, megint elfogytunk kicsit, miután az ellenfél átvette a vezetést, Hajdu időt kért. Volt olyan pillanat, amikor a néhány német szurkoló hallatta csak a hangját a lelátón.

Kovacsicz lerohanásos góljával sikerült visszavenni a vezetést, de hátul kiállították Görbiczet. Kiss Éva jött vissza az utolsó nyolc percre. A francia bírópáros több gólunkba is belefújt, a nézők hangos nemtetszését kiváltva ezzel. Az utolsó öt perc 25–25-nél kezdődött. A csapatokhoz hasonlóan Müller és Görbicz is fej-fej mellett haladt a gólszerzők között, a német jobbátlövő 13. góljával egy góllal ment az ellenfél az utolsó perchez érve, ám a végén mi támadhattunk az egyenlítésért.

Görbicz Anita elgyötörten – nagyot játszott, de a végén hetest hibázott (Fotó: Mirkó István)
Görbicz Anita elgyötörten – nagyot játszott, de a végén hetest hibázott (Fotó: Mirkó István)

Hajdu időkérése után Soós harcolt ki hetest húsz másodperccel a vége előtt, de Woltering kivédte Görbicz büntetőjét – a klasszis magyar irányító péntek 13-án nem tudta megszerezni 13. gólját a mérkőzésen, sírva ment az öltözőbe, pedig egyáltalán nem rajta múlt a siker.

Mindez azt jelenti, hogy a németek megnyerték a csoportot, míg mi a második vagy a harmadik helyen végzünk a román–cseh meccs függvényében, így a lengyelekkel vagy a spanyolokkal játszunk.

„EZ A VERESÉG GYŐZELEMMEL ÉRT FEL!”

Hajdu János magyar kapitány vélekedett így a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. „Jön a hatodik meccs, amiért kijöttünk, erre jól felkészülést jelentett a mostani találkozó” – mondta. ÉRTÉKELÉSEK ITT!

Hajdu ígéri, be fogjuk lőni a kihagyott ziccereket

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SZERBIA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
D-CSOPORT (Újvidék)
MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 26–27
(16–14)
Újvidék, SZPENSZ Aréna. Vezette: C. Bonavenura, J. Bonaventura (franciák)
Magyarország: Herr O. – Kovacsicz 3, Tomori 4, Görbicz 12 (5), Szamoránsky P., Zácsik, Vincze. Csere: Kiss É. (kapus), Szekeres, Soós 2, Bulath 1, Szucsánszki 2, Vérten 2. Szövetségi kapitány: Hajdu János
Németország: Woltering – Zapf 1, S. Müller 13 (4), Althaus 5, Nadgornaja, Augsburg, Naidzinavicius 2. Csere: Krause (kapus), Lang 1, Steinbach 4, Loerper, Beier, Geschke 1. Szövetségi kapitány: Heine Jensen
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 4/4

A TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEKEN
Tunézia–Ausztrália 24–15 (12–8)
Románia–Csehország 29–23 (14–7)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország 5
5 152–116 +36 10
2. Románia 5 4 1 132–96 +36 8
3. MAGYARORSZÁG 5 3 2 143–114 +29 6
4. Csehország 5 2 3 144–135 +9 4
5. Tunézia 5 1 4 109–122 –13 2
6. Ausztrália 5 5 68–165 –97 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik