Dunaferr: ki a gödörből!

S. J., SZ. GY.S. J., SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2005.01.14. 22:04
Címkék
A női európai kupákban még álló öt magyar klubcsapat közül három lép pályára szombaton a BL-csoportküzdelmekben (Dunaferr NK), valamint a 16 közé jutásról döntő párharcok visszavágóján (EHF-kupa: Cornexi-Alcoa, FTC). A Vác (KEK) és a Győri Graboplast (EHF-kupa) már továbbjutott.
Régi ismerősök vendégeskednek szombaton a Dunaferr-sportcsarnokban. Az Astroc Sagunto Valencia név ugyanis a L'Eliana Mar Valenciát takarja, amely új támogatóra talált. A spanyolok 2002-ben és a tavalyi Bajnokok Ligája-csoportkörben is összefutottak az Újvárossal. Egy évvel ezelőtt Dunaújvárosban 26-23-ra a magyarok, Valenciában 28-27-re a spanyolok győztek. Akkor a Dunaferr csoportelsőként jutott tovább, míg a valenciaiak a harmadik helyen zártak és az EHF-kupában folytatták. Az idei sorozatot az ibériaiak kezdték jobban, 33-28-ra megverték a montenegrói Buducsnoszt Podgoricát. A csapatból hatan szerepeltek a decemberi Eb-n nyolcadik helyen végző spanyol válogatottban. Marta Mangue és Noelia Poncina a leginkább gólerős játékosok közé tartoznak, csakúgy, mint Tatjana Medved. Nagy név a sportágban Montserrat Puche is. Utóbbi a World Handball Magazine című IHF-szaklap és a nemzetközi szövetség szavazásán A világ legjobbja 2003 címért vívott versenyben a második helyen végzett, mégpedig a Dunaferr ásza, az immár másodszor megválaszott Radulovics Bojana mögött.

A válogatott Kulcsár Anitára fontos szerep vár az újvárosi BL-álmok megvalósításában
A válogatott Kulcsár Anitára fontos szerep vár az újvárosi BL-álmok megvalósításában
A válogatott Kulcsár Anitára fontos szerep vár az újvárosi BL-álmok megvalósításában
A vendégek legismertebb személyisége mégis az edzőjük, Cristina Mayo, aki kemény kézzel kényszeríti ki a maximális teljesítményt tanítványaiból. A mostani kupasorozatot a spanyolok már októberben megkezdték, a második selejtezőkörben kettős győzelemmel búcsúztatták a román Silcotub Zalaut. Jó formájukat igazolja, hogy hazájuk pontvadászatában kilenc forduló után százszázalékos mérleggel állnak az élen.
A házigazda Dunaferr, amely ugyan már nem hibátlan teljesítménnyel, de szintén vezeti a bajnoki mezőnyt, nyugodtan, csendben készülődhetett a héten. Időközben az is eldőlt, hogy Kiss Szilárd nem folytatja munkáját a válogatott szövetségi kapitányaként, mert a Dunaferr NK vezetői ehhez nem járultak volna hozzá.
- Jól érzem magam a Dunaferrben, amelyben jelentős célok eléréséért profi játékosokkal dolgozhatok - mondta a mester -, de ezzel párhuzamosan a válogatottban is szívesen folytattam volna az elkezdett munkát. Újvárosban végre újra olyan mederben folyik a munka, ahogy korábban. Egyértelműen érződik, hogy csapatunk komolyan veszi a spanyolokat. Az Európa-bajnokság okozta fáradtságot néhány játékosunk hamarabb, mások később heverték ki, sőt olyan is akad, aki még mindig nem tudta teljesen kipihenni magát. Azonban ezen a héten a munkában is közel jutottunk ahhoz a színvonalhoz, amelyet az Európa-bajnokság előtt tartottunk. A felkészülés eredményessége persze csak a mérkőzésen dől el. A csoportunk rendkívül kiegyensúlyozott, minden meccsnek nagy a jelentősége."
Az Ikast elleni mérkőzésről az edző elmondta, annak alakulását nézve még mindig sajnálja az otthagyott pontot, ami a későbbiekben nagyon jól jött volna. Aki a roppant erős mezőnyben hazai pályán kikap vagy pontot veszít, annak Kiss Szilárd szerint alig marad esélye az első hely megszerzésére.
"Reménykedem, hogy le tudjuk győzni a Valenciát - folytatta -, és akkor talán elindulunk felfelé, s egyre jobban idézzük a tavalyi BL-szereplő Dunaferrt, amely időnként szinte legyőzhetetlen volt."
Az újvárosiak több videófelvételt is beszereztek ellenfelükről, és ezek alapján megállapíthatták, hogy az idén is pokoli erős, sőt mintha erősödött volna tavaly óta.
A spanyol együttes pénteken érkezett Ferihegyre, majd 18 órakor edzett a mérkőzés helyszínén. A találkozót a szlovén Repensek, Pozeznik bírópáros irányítja, a csarnok pénztára 15 órakor nyit.

Női BL
1. csoport. Az állás az 1. forduló után: 1. AS Valencia (spanyol) 2 (33-28), 2. Ikast (dán) 2 (28-27), 3. Dunaaferr 0 (27-28), 4. Podgorica (szerb-montenegrói) 0 (28-33)
Tv: a Dunaferr-Valencia mérkőzést ma 16.45-kor az MTV közvetíti. ---- A Dunaferr pénteki edzéséről egyedül Kulcsár Anita hiányzott vizsgái miatt.
- A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán elsőéves hallgató vagyok, és délelőtt etika vizsgán kellett helytállnom, s a legjobb, kiválóan megfelelt minősítéssel jutottam túl a számonkérésen - mondta érthető felszabadultsággal a válogatott beállós a délutáni edzésen. - A szombati "vizsgáról" annyit, hogy kiváló csapat, a Bajnokok Ligája egyik törzsgárdája lesz az ellenfelünk. A spanyol válogatott gerincét adó együttes kellemetlen stílusú, nehéz ellene játszani. Az aarhusi vereségünk ellenére úgy vélem, felfelé ível a formánk, és hazai pályán, kiváló közönségünk előtt mi vagyunk az esélyesebbek. Ez a hetünk kicsit nyugodtabban telt, s erre már nagy szükségünk is volt.
A Dunaferr védelmi rendszerének egyik bástyája, Gáspár Gabriella a felkészülés apró, de fontos mozzanataiba avatott be bennünket.
- Kevés csapat van az európai élmezőnyben, amelyikkel annyit mérkőztünk az utóbbi években, mint a Valenciával - vélekedett. - Játékosai rengeteget futnak, nyitott védekezést játszanak, csakúgy, mint mi. Kiss Szilárd apró változtatásokkal próbálja meg hatékonyabbá tenni a támadásainkat. A befutásainkat igyekszünk máshol befejezni és újítottunk a szélső-beálló kapcsolatokban is. Védekezésben nem változott a célunk, minél jobban össze kell zavarni őket, de ezt a szándékunkat bizonyára a spanyolok is sejtik. Agresszivitásunkra alapozunk, amely bármelyik rivális ellen hatásos lehet. Az én időm akkor jöhet el, ha még jobban előretoljuk a védekezésünket. Ha azonban az öt egyes formáció is nagy gólkülönbségű vezetéshez juttat bennünket, akkor a kispadon maradok. Ezt sem bánom, sőt, én leszek a legboldogabb, csak győzzünk minél nagyobb különbséggel. ---- Németh András, az FTC mestere: - Nem volt okunk, hogy különösebben készüljünk az Önnereds elleni göteborgi viszszavágóra, mert itthon huszonkét góllal nyertünk. Sok erőnléti edzést vezényeltem a héten a lányoknak, valamint már a Győr elleni, jövő heti bajnoki mérkőzés lebegett a szemünk előtt. Emellett nézegettem az EHF-kupa többi párharcát, és megállapítottam, akad néhány továbbjutásra álló csapat, amellyel szívesen találkoznánk, mert a közelben van, s nem is túl erős. A legkevésbé a Cornexivel és a Győrrel akarunk találkozni a nyolcaddöntőben, hiszen akkor egy magyar biztosan búcsúzik.

Szabó Edina, a Cornexi-Alcoa edzője: - Minden játékosom egészséges önbizalommal várja a Frankfurt elleni visszavágót. Egy góllal kaptunk ki Németországban, s ezt az eredményt igen jónak tartom. Ellenfelünk roppant erős együttes, amellyel szemben egy pillanatra sem szabad kiengedni, mert átgázol vetélytársán. Szrnka Hortenzia az egyik legjobbja, rá külön is vigyáznunk kell, és a legfontosabb a hatékony védekezésünk, valamint kapusaink kiemelkedő teljesítménye lehet. Kézilabdaünnep lesz szombaton Fehérvárott, mert két kimagasló tudású együttes csap össze, és remélem, az enyém jut tovább. Az utóbbi másfél évben sok munkát fektettünk a csapat összekovácsolásába, és ennek a gyümölcse elkezdhet beérni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik