Hét magyar lány Dániában

BENDÓ ZSOLT, SIMON JÓZSEFBENDÓ ZSOLT, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2003.09.05. 22:52
Címkék
Ami futballban Anglia, Németország vagy Spanyolország, az női kézilabdában Dánia. A közvélemény és a szakemberek szerint is a sportág történetének talán legerősebb bajnoksága kezdődött el szeptember első hetében.
Hölgyek a légióban

A dán bajnokság magyar szemmel nézve is érdekesnek tűnik, hiszen nem kevesebb, mint hét honfitársunk lép majd pályára: Farkas Ágnes és Benyáts Beatrix (Aalborg DH), Siti Eszter (FC Köbenhavn), Németh Helga (Viborg), Nagy Krisztina (GOG Gudme), Hoffmann Olga (Fox Team Nord), Hajdu Krisztina (Sonderjyske HK).
Hölgyek a légióban

A dán bajnokság magyar szemmel nézve is érdekesnek tűnik, hiszen nem kevesebb, mint hét honfitársunk lép majd pályára: Farkas Ágnes és Benyáts Beatrix (Aalborg DH), Siti Eszter (FC Köbenhavn), Németh Helga (Viborg), Nagy Krisztina (GOG Gudme), Hoffmann Olga (Fox Team Nord), Hajdu Krisztina (Sonderjyske HK).
Nehéz számba venni a világsztárok sorát, akik a 12 csapatos bajnokságban pályára lépnek. Nem könnyű megjósolni azt sem, kik lehetnek a befutók, hiszen a tradicionális nagy klubok – mint az Ikast vagy a Viborg – közé két éve az ismeretlenség homályából robbant be az extravagáns Anja Andersen által felkészített Slagelse. Hasonló pályát futhat be a bajnoki mezőny egyik újonca, az Aalborg DH, amely talán a leglátványosabban erősített. A magyar Farkas Ágnes és Benyáts Bea mellett az Aalborg színeiben lép pályára a volt viborgi Natalja Gyerjugina, Heidi Astrup vagy a tavaly még a Slagelsét erősítő Mia Hundvin. A legvalószínűbb azonban, hogy akárcsak az elmúlt bajnokságban, a Slagelse, Viborg, Ikast hármasból kerül ki a bajnok.
Egy ilyen színvonalú bajnokság lebonyolításához persze erős anyagi háttér szükséges. Mint a statisztikákból kiderül, csak a játékosok fizetése 42 millió 250 ezer korona (1.5 milliárd forint) – ebből 23 millió 850 ezer (835 millió forint) jut a külföldi sztároknak. A növekedés az 1998-as adatokhoz képest elképesztő, 40 százalékos. A külföldi játékosok beáramlásának persze vannak hátrányai is. A hatalmas összegekért vásárolt sztárok mellett csak epizódszerephez juthatnak a helyi tehetségek. A probléma megoldására a szövetség (DHF) új szabály bevezetését fontolgatja, e szerint a fiatalok kettős igazolással a második vonalban játszhatnának, de szerepelhetnek anyaegyesületükben is. (Ezzel nem találnák fel a spanyolviaszt, hiszen a módszer Magyarországon hosszú évek óta remekül működik.) Nézzünk néhány érdekesebb, az erőviszonyokat megváltoztató igazolást. A Viborg Németh Helga mellett megszerezte a francia kapust, Nicolát, valamint a hollandok két kitűnőségét, Muldert és Asinkot. Az Ikast legnagyobb fogása a Koldingból érkezett Touray. Az amúgy is bombaerős bajnokcsapat, a Slagelse Tarculovska és Cano érkezésével tovább izmosodott. A szintén az elitbe igyekvő FC Köbenhavn Siti Eszter mellett a holland De Boert, Gitte W. Nielsent és Tobiasent igazolta. Az újonc, ám nagy terveket szövögető Aalborg parádés neveit már említettük, ám nem kell szégyenkeznie a Koldingnak sem, hiszen a két volt viborgi szélsőn, Roslyngon és Pedersenen kívül Razdorovot és Myarót is megszerezte.
Németh Helga viszontagságos igazolási esetének legújabb fejleménye, hogy a világklasszis jobbátlövő lemondta a válogatottságot.
"Levelet küldtem a magyar szövetségnek, amelyben megírtam, hogy a jövőben nem kívánok a válogatottban kézilabdázni – mondta a Nemzeti Sportnak a balkezes sztár. – Az indokaimat nehéz röviden összefoglalni, hiszen több hónapig tartó igazolási huzavonáról kellene beszélnem, amelyben a főleg a klubokra tekintettel levő MKSZ nem megfelelően képviselte az érdekeimet. A lényeg, hogy a magyar szövetség szerint lejárt szerződésű játékosként is pénzt kérhetett értem volt klubom, a Cornexi. Holott ehhez az EHF szabályai szerint nem volt joga, mert az EHF szabályai tudtommal csak élő szerződésű játékosokról szólnak. Jelenlegi klubom, a Viborg fizetett, de emiatt engem erkölcsi és anyagi kár is ért, hiszen a dán egyesület úgy tudta, ingyen szerződtethet. A gondok egyik legfőbb oka a magyar törvényekkel nem harmonizáló hazai igazolási szabályzat. Ügyvédemmel együtt ezért is várom érdeklődéssel a főügyészség véleményét erről. Emellett az is furcsa volt, hogy a magyar sajtó egy része egyoldalúan, az MKSZ és volt klubom érdekeit előtérbe helyezve informált az esetemről. Ilyen előzmények után meg kell szakítanom az együttműködést az MKSZ-szel, és ez a döntés, sajnos, kiterjed a válogatottra is.”
Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint az MKSZ nem tehetett mást, várt a két klub megállapodására, s amint megegyezett egymással a Fehérvár és a Viborg, az átlövő megkapta a játékengedélyét. "Remélem, Németh Helga csak az utóbbi hetek feszültségét vezette le a nem kellően átgondolt bejelentéssel – mondta Mocsai. – Ha szakmai indokai lettek volna, azokat korábban közli. Hamarosan újra összehívjuk a keretet, akkor beszélek a játékossal, és bízom abban, hogy addigra lehiggad, és hideg fejjel másként dönt.”
A Dániából kapott levélre reagálva Sinka László MKSZ-főtitkár a hírügynökségnek elmondta, hogy Németh érvelésével nem ért egyet, ezért arra fogja kérni a játékost, gondolja át és változtassa meg elhatározását.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik