Győr-bravúr a Hypo ellen

Vágólapra másolva!
2002.08.11. 21:03
Címkék
3. fordulóCornexi-Alcoa–Hypo NÖ (osztrák)22–23 (11–11)Várpalota, 500 nézőV: Sarajcic, Vukisic (horvátok)CORNEXI: FARKAS A. – Lőw, Németh 4, KULCSÁR 7 (1), DELI 5 (2), Siti B. 1, Kenyeres 3. Cs: Virincsik 2 (1). Edző: Zsiga GyulaHYPO: GAINSKYTE – Balogh B. 1, HORACEK 2, SPIRIDON 6, Sinkarenko, LOGVIN 9 (2), Tarculovska. Cs: Rotis 1, Engel 1, Lucaci 1, Latakaite 2. Edző: Gyurka JánosKiállítások: 2, ill. 6 percHétméteresek: 6/4, ill. 5/2Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–2. 16. p.: 7–6. 21. p.: 8–9. 24. p.: 10–9. 35. p.: 11–11. 45. p.: 14–13. 50. p.: 16–17. 58. p.: 20–19Székelyhidi János
Junior férfi Eb
Gdansk (Lengyelország). Csoportmérkôzések, 2. forduló. B-csoport: Jugoszlávia–Csehország 33–30, Portugália–Horvátország 31–25, Macedónia–Dánia 23–22. Az állás: Jugoszlávia 4, 2. Macedónia 4, 3. Dánia 2, 4. Portugália 2, 5. Horvátország 0, 6. Csehország 0. (Az A-csoportban szünnap volt.)

Felkészülési nôi mérkôzések
Surány (szlovák)–Esztergom 24–25 (13–11). Esztergom. Ld: Pôcze 7, Borbás 5, Veszeli 4. Surány–Esztergom 16–32 (7–16). Eszterdom. Ld: Nagy M. 5, Veszeli 4, Csernus 4, Káldi 4
Junior férfi Eb
Gdansk (Lengyelország). Csoportmérkôzések, 2. forduló. B-csoport: Jugoszlávia–Csehország 33–30, Portugália–Horvátország 31–25, Macedónia–Dánia 23–22. Az állás: Jugoszlávia 4, 2. Macedónia 4, 3. Dánia 2, 4. Portugália 2, 5. Horvátország 0, 6. Csehország 0. (Az A-csoportban szünnap volt.)

Felkészülési nôi mérkôzések
Surány (szlovák)–Esztergom 24–25 (13–11). Esztergom. Ld: Pôcze 7, Borbás 5, Veszeli 4. Surány–Esztergom 16–32 (7–16). Eszterdom. Ld: Nagy M. 5, Veszeli 4, Csernus 4, Káldi 4
Balszerencsésen kezdődött a Hypo várpalotai fellépése, mert a Cornexi elleni mérkőzése előtt a bemelegítés során megsérült az egyes számú kapusa, a volt dunaújvárosi Marienne Hamerliková-Gubova, ezért cserekapusnak a südstadti próbajátékon szereplő Bartek Piroskát (Vasas) nevezte Gyurka János mester. A magyar kapus azonban a Fehérvár ellen nem kapott játéklehetőséget.
A Cornexi ellen az elején az osztrákok vezettek, majd Kenyeres Fanni góljával az 5. percben felzárkózott a Fehérvár, de nem sokáig volt egyenlő a meccs állása, mert a Hypo házi gólkirálynőjét, Tanja Logvint képtelenség volt feltartóztatni. A világklasszis kézilabdázó percek alatt lőtt négy gólt, igaz, ebből kettőt büntetőből. Kemény, fordulatokban gazdag volt a találkozó, nagy csatát vívott a két csapat.
(Kár, hogy az Arany Liga újabb kétnapos állomásának remek küzdelmei szerény körülmények között folytak, mert a hasonló színvonalú összecsapásoknak – még ha csupán felkészülési versenyről van is szó – illene méltóbb feltételeket teremteni. Ez a gond a fehérváriak szempontjából remélhetőleg hamarosan megoldódik, hiszen a Cornexi-Alcoának otthont adó Köfém-csarnok átépítése, korszerűsítése a befejezéséhez közeledik. Várpalotán egyébként a legfőbb probléma a gyenge világítás volt.)
A folytatásban feljavult Németh Helgáék védekezése, s bár több lövésük pontatlan volt, két góllal is vezettek. A Hypo bizonyította, hogy újra a remek csapattá válás útján halad, és hamar visszavette a vezetést. Farkas Andrea kivédte Logvin büntetőjét, és ezzel mintha megbabonázta volna az osztrákok sztárját, ugyanis fél órán át nem talált a kapujába. A Cornexi csillagai viszont sorozatban hagyták ki a ziccereket, igaz, közben "szétforgácsolták” a kapufát nagy erejű lövéseikkel. Úgy tűnt, simán nyer a Hypo, de újított az Alcoa, és Kenyeres góljával visszavette a vezetést.
A hajrában rendkívül kiélezett volt a csata, és szerencsés körülmények között győzött a Hypo.
A mérkőzés érdekessége volt, hogy a Cornexiben az első –és egyetlen – cserére a 42. percben került sor, amikor Németh Helga helyett Virincsik Anasztázia lépett pályára.

Mestermérleg
Zsiga Gyula: – Remek küzdelem volt, de meg kell tanulnunk, hogy tizenöt ziccert és tizennégy technikai hibát nemhogy a Hypo, de más csapattal szemben sem lehet elkövetni, mert így gondjaink lehetnek. A horvát játékvezetők felfogása és szabályértelmezése nekünk kissé furcsa volt, ugyanis azt az agresszivitást, amit a Hypónak megengedtek, azt nekünk nem.
Gyurka János: – Fordulatokban gazdag, jó mérkőzés volt. Látszott, hogy csapatom játékán hol kell javítanunk. Remek küzdelemben, kitünő hajrában, némi szerencsével számunkra jól alakult a meccs vége.

4. forduló
Cornexi Alcoa–Hypo B (osztrák)
24–24 (14–8)
Várpalota, 100 néző
V: Rudinsky, Podlucky (szlovákok)
CORNEXI: Fekete – Lőw 3, Kulcsár 3 (1), VIRINCSIK 6, Siti B., Kovács T. 3 (1), Kenyeres 2. Cs: Mészáros (kapus), Tóth M. 4, Szőke 1, Deli 2 (2). Keczkó. Edző: Zsiga Gyula
HYPO B. Ld: Rajkovics 8, Barakova 7, Prokop 5 (2)
Kiállítások: 2, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/4, ill. 2/2
Annak ellenére, hogy sok ziccert hagyott ki, és jobbára cseréit szerepeltette, simán győzhetett volna a Cornexi. A második játékrészben a fiatal, tehetséges játékosokból álló Hypo B ellen kicsit könnyelműsködtek a fehérváriak, és ez elég volt a pontvesztéshez.

Mestermérleg
Zsiga Gyula: – A kezdősort vasárnap pihentettem, mivel elfáradt a szombati Hypo elleni meccsen. Megítélésem szerint a második sorunk sokkal többet tud, mint amit ezúttal mutatott. Főleg a küzdőszelleme javulhat.

Bartek a Hypóba tart

„Mákszemnyi szerencsénk sincs – boszszankodott Várpalotán Gyurka János, a Hypo NÖ edzôje. – Elsô számú kapusunk, Hamerliková a bemelegítésnél rálépett a labdára, aláfordult a lába, és a veszprémi Csordás József doktor gyors diagnózisa szerint a térdszalagjai mellett a porc is megsérülhetett. A behatóbb vizsgálatokat hétfôn Bécsben végeztetjük el. A gondjainkat fokozza, hogy harmadik kapusunk, az orosz Korotnyeva sem védhet, mert megműtötték a térdét, és még fél évig lábadozik. Ezért Várpalotán a Hypo B-be kiszemelt, ezekben a napokban nálunk tesztelésen szereplô Bartek Piroska az elsô csapatban kapott lehetôséget, hiszen Gainskyte maradt az egyetlen egészséges hálóôrünk. Bartek kellemes meglepetést szerzett a Gyôr ellen, de a szerzôdtetésérôl csak néhány napon belül születik döntés.”
Győri Graboplast–Hypo NÖ
27–26 (17–14)
Várpalota, 300 néző
V: Sarajcic, Vukisic (horvátok)
GYÔR: SIRINA – Lovász 10, Mörtel 1, Kindl G., NITESCU 5 (2), Vérten 2, GÖRBICZ 2. Cs: Petróczi (kapus), MEHLMANN 5, Jókai 1, Horváth 1. Edző: Vura József
HYPO NÖ: Gainskyte – Balogh 3, Horacek 3, Spiridon 1, Sinkarenko 1, LOGVIN 8 (1), TARCULOVSKA 7 (4). Cs: BARTEK (kapus), Rotis 2, Latakaite 1, Budacevic. Edző: Gyurka János
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 6/5
Az eredmény alakulása. 7. p.: 4–1. 9. p.: 6–2. 18. p.: 12–5. 27. p.: 14–11. 35. p.: 18–16. 41. p.: 19–18. 49. p.: 21–21. 52. p.: 23–24. 55. p.: 25–24
Vágsellye. Podravka Koprivnica (horvát)–Raciola Kunovice (cseh) 28–20, Duslo Sala (szlovák)–Koka Varazdin (horvát) 36–18, Sala–Koprivnica 26–29 Raciola Kunovice– Varazdin 28–23
Magabiztosan, jól kezdett a Győr, de már ekkor is több ziccert elhibázott. Gyorsan időt is kért Gyurka János, hogy rendet tegyen csapatában. De továbbra sem jeleskedtek a südstadti sztárok, pedig megtorpant az EHF-kupa-döntős hazai együttes. A folytatásban aztán főleg Lovász Zsuzsa vezérletével szórta a gólokat, ezért kapust is cserélt az osztrák együttes. Látszott, hogy a Hypóból sokat kivett a szombati Cornexi elleni mérkőzés, azonban elég volt néhány védekezési bizonytalanság a Győr részéről, azonnal feltámadtak Logvinék. Ha Irina Sirina nem véd több esetben bravúrral, akkor jelentősebb előnnyel térhettek volna pihenőre az osztrákok.
A szünet után megállt a gólgyártás, de rendkívül szívósan küzdött a Hypo, és fokozatosan felzárkózott. Ekkor újra Sirina bravúrjaira volt szükség, hogy ne vegye át a vezetést. Lovász zúgó kapufája után Valentina Tarculovska ügyes büntetővel előbb egyenlített, majd Gabriella Rotis révén a vezetést is átvették a vendégek (23–24). A győriek azonban összeszedték magukat, és Görbicz Anita révén fordítottak.
Akárcsak a Cornexi–Hypo találkozón, ezúttal is a végküzdelemben dőlt el a két pont sorsa. Sirina kivédte Logvin büntetőjét, Lovász viszont betalált a jobb alsó sarokba, majd Mehlmann sem hibázott. A remek küzdelemben a Győr bravúrosan, megérdemelten nyert a legendás, ám jelenleg átalakulóban levő nyolcszoros BEK-, illetve BL-győztes ellen.
Az Arany Liga következő kétnapos fordulójában (augusztus 17–18.) a Győr fogadja a felvidéki Vágsellye, és a cseh bajnokságban ötödik helyen végzett Raciola együttesét, valamint a Cornexi-Alcoát.

Mestermérleg
Vura József: – Küzdelmes, remek meccs volt. Az elején sikerült ötgólos előnyt szereznünk, később a Hypo felzárkózott, de lányaink remekül harcoltak, és megérdemelten győztek.
Gyurka János: – Miként a szombati, ez is jó iramú, tanulságos mérkőzés volt. Egyértelmű, hogy a Cornexi elleni találkozó sokat kivett a játékosaimból. Örülök, hogy az Arany Ligában az európai élvonalba tartozó magyar csapatok ellen szerepelhettünk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik