Kerékpár: Vas Blanka sorozatban ötödször lett magyar bajnok

Vágólapra másolva!
2024.06.23. 14:12
Vas Blanka győzelmet aratott (Fotó: Magyar Kerékpáros Szövetség/Facebook)
Vas Blanka sorozatban ötödször nyert aranyérmet az országúti kerékpárosok országos bajnokságának a női versenyében.

 

A Pannonhalma környéki 91.2 kilométeres távnak vasárnap enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16.8 kilométeres Pannonhalma–Győrság–Halomalja–Pázmándfalu–Nyalka–Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba.

A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben – az első óra átlaga 36 km/óra volt – tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as világbajnok Vas és Zsankó Petra elszakadt a mezőnytől. Főleg a településeken voltak kíváncsiak a versenyre, de volt, aki az országút mellett, zászlókkal köszöntötte a bringásokat az egyre melegebb időben. Az élen haladó kettős gyorsan egy perc fölé növelte előnyét, és fokozatosan távolodott a mezőnytől, amelynek tagjai belenyugodni látszottak abba, hogy a harmadik helyért csatázhatnak. A különbség a szökevények és üldözőik között hat és fél percre nőtt, mire előbbiek elérték a pannonhalmai kis kört.

Az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9.6 százalékos átlagú emelkedőn az országúton és hegyikerékpárban egyaránt olimpikon Vas leszakította Zsankót, és kényelmes, félperces különbséggel kezdhette a második mászást, majd magabiztos előnnyel ünnepelhette újabb elsőségét. Zsankó – akárcsak egy éve – a második helyet szerezte meg. A mezőny darabokra szakadt, a harmadik helyért két U23-as versenyző csatázott, az utolsó ötven méteren Greman Szonja megelőzte a szerdán korosztályos időfutambajnoki címet nyert Jordán Dorkát.

Vas az MTI-nek elmondta, unalmas volt a verseny eleje, és jobban kedveli, ha kisebb a mezőny, és mivel Zsankó Petrával mindketten szeretnek versenyezni, reagáltak egy megindulásra, amelyből csak ők mentek tovább.

„Jól össze tudtunk dolgozni, nagyon erős volt, végig növeltük az előnyt, hogy aztán az emelkedőn dőljön el a verseny” – értékelt a 22 esztendős Vas Blanka. Mint elmondta, ezt követően is nyomta, ahogy tudta, és bízott benne, hogy előnye elég lesz a célvonalig.

Az olimpiáig Vas a női Giro d'Italián indul, ezt követően az állapotától és fáradtságától függ, hogy elindul-e a hegyikerékpáros országos bajnokságon. Az ötkarikás játékok után a világ- és Európa-bajnokságon fog szerepelni.

„Remélem, hogy betegség és esés nem lesz a Girón, akkor nem kell izgulni a forma miatt. Ma nagyon jól éreztem magam” – hangsúlyozta.

Zsankó Petra a szerdai időfutambajnoki címe után ezúttal második lett, s ahogy kifejtette, előzetesen korainak tartotta volna a második körös elszakadást, ám mivel így alakult, dolgoztak együtt az előny növeléséért. A lábait nem érezte jónak betegsége után, de kihozta belőlük, amit tudott.

„Gratulálok Blankának, nagyon erős volt, szurkolunk neki az olimpián mindkét szakágban” – jelentette ki. Előre tekintve azt mondta: reméli, hogy el tud kerülni egy jobb csapatba, és tovább tud fejlődni.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR, ORSZÁGOS BAJNOKSÁG
Női mezőnyverseny (91.2 km)
1. Vas Blanka (SD Worx-Protime) 2:19:48 óra
2. Zsankó Petra (ARBÖ Rapso Knittelfeld) 58 mp h.
3. Greman Szonja (Cube-Csömör) 8:07 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik