Eb 2016: a portugál hős apja börtönben ül, meggyilkolta a feleségét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.15. 13:32
null
Rögös volt Éder útja a csókig (Fotó: Action Images)
A portugál Éder korábban nem volt a sajtó kedvence, de most, hogy hazája Európa-bajnoki győzelmét jelentő gól fűződik a nevéhez, rengetegen kíváncsiak rá. Nemrég egy portugál tévé készített vele interjút, amelyben megrázó vallomást tett.

„Az édesapám börtönben ül Angliában” – jelentette ki a Franciaország elleni Eb-döntő győztes találatát szerző Éder, amikor szüleiről kérdezték.

Tizenkét éves koromban ítélték el, a vád a mostohaanyám meggyilkolása volt. Ha jól emlékszem, tizenhat évet kapott” – vallotta be a 28 éves csatár. Ha picit utánaszámolunk, Éder édesapja valamikor mostanában szabadulhat a börtönből.

Éderzito António Macedo Lopes 2008-ban debütált a portugál élvonalban az Académica mezében. Onnantól már keresett elég pénzt ahhoz, hogy meglátogassa az Angliában börtönbüntetését töltő édesapját.

„Minden alkalommal, ha szabadságra mehettem, meglátogattam őt” – ismerte el a csatár.

Éder egyébként nem Portugáliában született, hanem az egykori portugál gyarmaton, a nyugat-afrikai Bissau-Guineában, nagyon fiatalon költözött a délnyugat-európai országba.

„Édesanyámmal érkeztem, apám ekkor már Portugáliában élt. Egy nap eljött értem, és onnantól vele éltem egy darabig. Nem sokkal később már egyedül" – mesélt gyermekkoráról és a futballistaévek kezdetéről Éder.

Mint kiderült, a játékost állami nevelőotthonba adták, mert nem tudtak róla gondoskodni.

„Szomorú voltam, és elhagyatottnak éreztem magam.”

Éder 2012-ben a Bragához került, majd a Premier League-be, a Swansea Cityhez, de az angliai kaland nem sikerült jól. Idén nyáron a Lille-hez szerződött félévnyi sikeres kölcsönjáték után. (Vajon hogyan fogadják most, miután elvette a franciáktól az Eb-győzelem esélyét?)

Nem jött ki a lépés Angliában – a fotón egy másik Eb-résztvevővel, Gylfi Sigurdssonnal (Fotó: Action Images)
Nem jött ki a lépés Angliában – a fotón egy másik Eb-résztvevővel, Gylfi Sigurdssonnal (Fotó: Action Images)

„Egyik lánytestvérem Wolverhamptonban él, és van egy másik, aki szintén Angliában. Van egy bátyám, ő Portugáliában. Szinte mindenhol van családom” – tette hozzá a támadó.

„Nekem nem adatott meg, hogy családi körben nőjek fel, szinte a teljes gyermekkoromat kollégiumban töltöttem. Utólag visszagondolva, jót tett nekem. Kemény volt, de élveztem is, sok barátot szereztem. Segített azzá válni, aki most vagyok.”

Az interjút lefordító angol Express cikkében megemlíti, már-már bravúr volt Édertől, hogy fél évet Angliában töltött, és mégis titokban tudta tartani apja szigetországi börtönbüntetését. Az angol sajtó szimatát ismerve ebben valóban van valami...

Éder az Eb-győzelem után önéletrajzi könyvet készül kiadni, és már a családalapítást tervezi, ha összejön neki, az ő gyermekére minden bizonnyal nem vár ennyi megpróbáltatás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik