Vb 2022: ki lehet Luka Modric cseréje Katarban?

P. L.P. L.
Vágólapra másolva!
2022.11.15. 17:34
null
Ki lesz Modric „helyettese”? (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó-világbajnokságra készülő horvát válogatott szerdán a szintén vb-résztvevő Szaúd-Arábia ellen lép pályára.

 

Zlatko Dalic szövetségi kapitány igyekszik levenni a nyomást játékosairól, igaz, a horvátok a selejtezők végére, valamint a nagy tornákra is képesek felszívni magukat.

Ha valamit hiányol a horvát futballközvélemény, az a kapu előtt kimondottan „gyilkos ösztönnel” megáldott ék vagy center, aki kíméletlenül lecsap a kínálkozó lehetőségekre. Ez lehetett volna a 20 esztendős Dion Drena Beljo, aki az NK Osijek színeiben a horvát liga utolsó őszi fordulójában duplázott, és jelenleg nyolc gólnál jár. A legutóbbi idényben az NK Istra játékosaként 15 találattal harmadik lett a mesterlövészek listáján, az U21-es válogatottal pedig a jövő évi Eb-re készülhet. (A katari esemény ideje alatt meg jót pihenhet...)

A szaúdiak elleni találkozóval kapcsolatban Dalic nem árult zsákbamacskát a válogatott sajtótájékoztatóján más posztokat illetően a közelmúltbeli sérültjeivel kapcsolatban.

„Meg kell nézni, hogy Josko Gvardiol a sérülése után miként játszott klubcsapatában, Marcelo Brozovic esetében pedig kiváltképp igaz, hogy nélküle nem ugyanaz a válogatott – fogalmazott a 2018-ban vb-második horvátok szövetségi kapitánya. – Hogy Szaúd-Arábia ellen kikkel állhatunk fel a kezdőben? Nos, lehetőséget adok azoknak is, akiknek kell a játék. Kicsit azért sakkozunk is az összeállításunkkal, mert a világbajnokságon a Marokkóval szembeni meccsünk lehet a kulcs a továbbjutást illetően. A válogatott jó, és van benne minőség, de felesleges túlzott nyomást rakni rá. Mindent kiadunk magunkból, aztán meglátjuk, mire lesz ez elegendő.”

Nem elhanyagolható tényező, hogy például az Eszék idei utolsó bajnokiján már a keretben sem volt a horvátok harmadik számú kapusa, Ivica Ivusic. A második számú hálóőr, az atléticós Ivo Grbic az Arab-félszigetre tartván pedig roppant velősen fogalmazott: „A horvát válogatott vagyunk, és kizárólag magunkra szabad koncentrálni.” Az első számú játékos ezen a poszton Dominik Livakovic, de a helye talán közel sem olyan biztos, mint poszttársaié a korábbi években.

További kulcskérdés délnyugati szomszédunk együttesében, hogy a tornán Luka Modric mérkőzések alatti cseréje lehet-e, illetve a következő időszakban kaphat-e a horvátok aranylabdásához hasonló szerepet például Lovro Majer. A francia Rennes középpályása az elmúlt bajnokságban szinte kihagyhatatlannak tűnt, de a mostani idényben már más a helyzet. Esetében máris felvetődött, jót tenne-e neki a váltás, hiszen kérői akadnak. Mindenesetre Dalic aligha szeretné megbontani az egységet.

A gárda sorsa az első két vb-meccsen, Marokkó ellen november 23-án, valamint Kanadával szemben november 27-én akár eldőlhet. Teher ugyan nincs, de azzal mindenki tisztában van, hogy az előző világbajnokság ezüstérmese számára egy korai búcsú nem mutatna túl jól.

AZ F-CSOPORT PROGRAMJA A VILÁGBAJNOKSÁGON
A csoportkör adatbankja napi bontásban itt!
F-CSOPORT
November 23., 11.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Marokkó–Horvátország x–x
November 23., 20.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Belgium–Kanada x–x
November 27., 14.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Belgium–Marokkó x–x
November 27., 17.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Horvátország–Kanada x–x
December 1., 16.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Horvátország–Belgium x–x
December 1., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Kanada–Marokkó x–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik