Vb 2022: „Katar azt üzeni a világnak, hogy őrzi a hagyományait, ugyanakkor nyit a jövő felé”

S. Á.S. Á.
Vágólapra másolva!
2022.11.22. 12:28
null
<strong>A katari vb nyitóünnepsége</strong> volt a tizenhetedik ilyen volumenű esemény, amelyet <strong>Marco Balich</strong> irányított (Fotó: Getty Images)
A világbajnokság nyitóünnepségét szervező Marco Balich a spanyol lapoknak beszélt arról, mennyire érzi jogosnak a Katart ért kritikákat, és mi a legfőbb szempont, amit egy ilyen ceremóniánál figyelembe kell venni.

 

A 1989-es Pink Floyd-koncert volt az első jelentősebb esemény, amelyet szervezett, azóta számos nagy ceremónia levezénylése fűződik a nevéhez. A spanyol Marca és az As hosszabb anyagot készített Marco Balichhal, a katari megnyitóünnepség ügyvezető igazgatójával, akinek óriási tapasztalata van ezen a téren. Ez volt a tizenhetedik ilyen jellegű rendezvény, amelyet ő irányított. Egyebek mellett a 2006-os téli olimpia, több nyári és paralimpia nyitóceremóniáját, valamint a Sahtar Doneck és a Juventus stadionátadóját szervezte, és reméli, hogy a felújított Santiago Bernabéu Stadion megnyitójának megtervezésére is őt kérik fel.

A katari torna megnyitójával kapcsolatban több érdekességet elárult, és azt is hozzátette, a kritikák kapcsán árnyaltabb a kép, mint ahogyan azt az átlagemberek gondolják.

„A kritikák jogosak, de értékelni kell Katar erőfeszítéseit, azt, hogy nyit a világ felé, ez nekik és nekünk is óriási lehetőség – mondta a Marcának Marco Balich.Katar azt üzeni a világnak, hogy őrzi a hagyományait, ugyanakkor nyit a jövő felé. Ráadásul a futball egyik ereje éppen abban rejlik, hogy összehozhatja a tehetőseket és a szegényeket. Igen, valóban sokan meghaltak a stadionépítések során, de ez ennél sokkal összetettebb, egész Ázsiát érintő probléma. Indiában évente negyvennyolcezren vesztik életüket az építőiparban. Az ilyen tornák azért is jók, mert rávilágíthatnak ezekre a problémákra, ami javíthat a helyzeten és új ajtókat nyithat meg.”

Marco Balich jelentős tapasztalattal felvértezve pontosan tudja, mekkora felelősség egy ilyen ceremónia megszervezése. Igaz, szerinte ebből a szempontból még mindig a nyári olimpia a csúcs.

„Az olimpia nyitóünnepsége a legnagyobb show, az a legnézettebb, rengeteg az extra elem, ezután következik a vb-döntő – mondta az As-nak. – De a lényeg mindig ugyanaz: egy ilyen ünnepségnél az a legfontosabb, hogy nyelvtől és életkortól függetlenül mindenkinek érthető legyen, és egy távoli tanzániai faluban született gyermekhez is utat találjon a fő üzenet. Azt kell megérteni, ezek olyan események, amelyeket világszerte rengetegen néznek, Madonna, a pápa vagy a japán császár is figyeli. Elsősorban ezt kellett figyelembe venni most is, amikor az volt a fő cél, hogy Katar értékeit közvetítsük a világnak.”

Bár nem a nyitóünnepséghez tartozik, a hírek szerint a katariaknak időnként nehézséget okoz a tömeg kezelése. A The Sun beszámolója szerint a vasárnapi nyitó mérkőzés előtt lovasrendőröknek kellett rendet tenniük, miután túl sokan próbáltak bejutni az egyik dohai szurkolói zónába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik