Vb 2022: CR a szurkolóknak hálás; a svéd kapitány nem mond le

Vágólapra másolva!
2022.03.30. 11:03
null
Michniewicz kapitány Katarban is fütyülhet az övéinek (Fotó: AFP)
Kedden este rendezték a katari világbajnokság európai pótselejtezőinek kétharmadát: Lengyelország Svédország, míg Portugália Észak-Macedónia 2–0-s legyőzésével eljutott az év végi vb-re. A mérkőzések utáni reakciókból válogatottunk.

EURÓPAI VB-PÓTSELEJTEZŐK
DÖNTŐ
B-ÁG

LENGYELORSZÁG–SVÉDORSZÁG 2–0 (Lewandowski 49. – 11-esből, Zielinski 72.)

A lengyelek 9. világbajnoki részvételét eredményező pótselejtezőn a Paulo Sousa távozása után a januárban kinevezett szövetségi kapitány Czeslaw Michniewicz mindössze második alkalommal irányította a válogatottat. A találkozó utáni értékelésében elárulta: tudta, mit várhat a svédektől, s ennek megfelelően sikerült is felkészítenie a csapatát.

„Tudtuk, mire számíthatunk a svédektől, mert bár egyénileg jó játékosok alkotják a válogatottjukat, csapatként mégis kiszámítható a játékuk. Meccsről meccsre ugyanazt játsszák. Például ha nyomás alá kerülnek, felívelik a labdát a kapuhoz közel húzódó támadóknak, hogy második szándékból vigyék tovább az akciót” – mondta a kapitány, aki elárulta azt is, miért kavarta meg csapata védelmét.

„Tudtuk, hogy Victor Claessen nem fog játszani, és Dejan Kulusevski pótolja majd a jobb szélen – ez volt a kulcs. Ezért kellett a jobblábas Bereszynskit balbekként játszani, hogy megállítsa őt, és ez sikerült is. Örülök, hogy a svédekkel játszottunk, s nem a csehekkel, mert ők kevésbé kiszámíthatóak” – fogalmazott a lengyel kapitány.

Kollégája, Janne Andersson a találkozó után sietett leszögezni: nem mond le posztjáról a kudarc miatt, márcsak azért sem, mert szerződése a 2024-es Európa-bajnokság végéig él a szövetséggel.

„Nem tervezek távozni. A világbajnokságra nem jutottunk ki, és emiatt csalódott vagyok, de ez nem változtatja meg a hozzáállásomat a munkához. Ha ma nyertünk volna, most mindenki óriási sikerről beszélne és nem arról, hogy maradok-e a helyemen. Ami a meccset illeti: nagyon sok lehetőséget alakítottunk ki, de nem sikerült a kapuba találnunk” – mondta Andersson a meccset követően.

Eközben az Aftonbladet sportrovata rögtönzött közvélemény kutatást tartott a svéd élvonalbeli edzők és csapatkapitányok körében, amelynek végkicsengése az lett, hogy Andersson távozása esetén a svéd labdarúgás elmúlt 30 évének két legjobb támadója kezébe kéne adni a marsallbotot: Henrik Larsson és Zlatan Ibrahimovic lenne a megfelelő választás a jelenlegi szövetségi kapitány utódjaként.

Bruno Fernandes (11) Katarba lőtte Portugáliát (Fotó: AFP)
Bruno Fernandes (11) Katarba lőtte Portugáliát (Fotó: AFP)

C-ÁG
PORTUGÁLIA–ÉSZAK-MACEDÓNIA 2–0
(Bruno Fernandes 32., 65.)

A várakozásoknak megfelelően Portugália kiharcolta a vb-részvételt az Európa-bajnok olaszokat búcsúztató észak-macedónok ellen, s a mérkőzést követően Cristiano Ronaldo Instagram-posztjából jelezte, tulajdonképpen semmi különös nem történt.

„Elértük a célunkat, ott vagyunk a katari világbajnokságon, a minket megillető helyen! Köszönjük minden szurkolónknak a fáradhatatlan támogatást” – fogalmazott a portugál klasszis, aki az ötödik világbajnokságára készülhet, amivel beérheti a vonatkozó örökrangsor élén álló Lothar Mätthaust, Antonio Carbajalt, Rafael Marquezt és Gianliugi Buffont, igaz, ő a 98-as vb-n nem lépett pályára, csupán kerettag volt.

Az ötszörös aranylabdás adta az első gólpasszt a mérkőzés hősének, Bruno Fernandesnek, aki mindkét félidőben betalált.

„Soha nem fogom ezt a mérkőzést elfelejteni, hiszen sikerült kijutnunk a világbajnokságra. A szurkolóink minden elismerést megérdemelnek, köszönjük nekik a biztatást, igazán nagy szükségünk is volt rájuk meg a fantasztikus hangulatra, amit a stadionba varázsoltak” – idézi az Európai Labdarúgó-szövetség a duplázó Fernandest.

A portugálok szövetségi kapitánya, a válogatottat 2016-ban Európa-bajnoki címre, majd 2019-ben Nemzetek Ligája diadalra vezető Fernando Santos is elégedetten nyilatkozott a mérkőzés után, s ő is kiemelte a portói Dragao stadionba remek hangulatot varázsoló szurkolókat.

„Két tornát már megnyertem a nemzeti csapattal és gyakran álmodok arról, hogy egy harmadikat is nyerünk együtt, amihez most megtettük az első lépést. Gratulálnom kell a játékosaimnak a fantasztikus hozzáállásukhoz, és a szurkolóknak azért az atmoszféráért, amelyben játszhattunk. A meccs első tíz perce nem igazán sikerült jól számunkra, de utána rendeztük a sorainkat. Korábban mondtam, hogy az észak-macedón válogatott pontosan tudja, hogy mit kell játszani ellenünk, és ez most be is bizonyosodott, de sikerült feltörnünk a védekezésüket, és ez döntő volt” – értékelt a kapitány.

Kollégája, az olaszok legyőzésével a vb-selejtezők eddigi legnagyobb meglepetését okozó Észak-Macedónia kispadján ülő Blagoja Milevszki emelt fővel beszélhetett a mérkőzés után.

„Elégedett vagyok a játékosaimmal, akik büszkék lehetnek magukra, azért, amit tavaly szeptembertől mostanáig elértek. Ma megmutatták, hogy nagyszerű tehetségek, és hogy jó úton járnak afelé, hogy közelebb kerüljenek Európa legjobbjaihoz” – idézte az uefa.com a játékosként egyszeres macedón válogatott Milevszkit.

EURÓPAI VB-PÓTSELEJTEZŐK
Három ágon, négy-négy csapat részvételével, elődöntő-döntő rendszerben zajlik.
A-ÁG
ELŐDÖNTŐ
Március 24.

Wales–Ausztria 2–1
Június
Skócia–Ukrajna
DÖNTŐ
Június

Wales–Skócia/Ukrajna

B-ÁG
ELŐDÖNTŐ
Március 24.

Oroszország–Lengyelország – Oroszországot kizárták
Svédország–Csehország 1–0 – hosszabbítás után
DÖNTŐ
Március 29.

Lengyelország–Svédország 2–0

C-ÁG
ELŐDÖNTŐ
Március 24.

Olaszország–Észak-Macedónia 0–1
Portugália–Törökország 3–1
DÖNTŐ
Március 29.

Portugália–Észak-Macedónia 2–0

A MÁR KIJUTÓ VÁLOGATOTTAK
ORSZÁGA KIJUTÁS IDŐPONTJAZÓNAHÁNYADIK
RÉSZVÉTELE JÖN?
Katar2010. december 2.*
Ázsia1.
Németország2021. október 11.Európa20.**
Dánia2021. október 12.Európa6.
Brazília2021. november 11.Dél-Amerika22.
Franciaország2021. november 13.Európa16.
Belgium2021. november 13.Európa14.
Horvátország2021. november 14.Európa6.
Spanyolország2021. november 14.Európa16.
Szerbia2021. november 14.Európa13.***
Anglia2021. november 15.Európa19.
Svájc2021. november 15.Európa12.
Hollandia2021. november 16.Európa11.
Argentína2021. november 17.Dél-Amerika18.
Irán2022. január 27.Ázsia6.
Dél-Korea2022. február 1.Ázsia11.
Japán2022. március 24.Ázsia7.
Szaúd-Arábia2022. március 24.Ázsia6.
Uruguay2022. március 25.
Dél-Amerika14.
Ecuador2022. március 25.
Dél-Amerika4.
Kanada2022. március 27.
CONCACAF
2.
Ghána
2022. március 29.
Afrika4.
Szenegál
2022. március 29. Afrika
3.
Portugália
2022. március 29.
Európa8.
Lengyelország
2022. március 29.
Európa9.
Tunézia2022. március 29. Afrika6.
Marokkó
2022. március 29.
Afrika
6.
Kamerun
2022. március 29.
Afrika
8.
*: a rendezés odaítélésekor
**: az NSZK-val együtt
***: ez Szerbia 3. vb-részvétele, ám a FIFA az összesen 10 vb-szereplésig jutó Szerbia és Montenegró, valamint Jugoszlávia jogutódjának tekinti a szerbeket.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik