V. J.
2022.12.09 10:31 Frissítve: 2022.12.12 08:49

Sportrádió: valaki jól pofán vághatná a brazilokat Mezey György szerint

Markáns véleményt fogalmazott meg a világbajnokság több szereplőjéről is a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Mezey György a Sportrádió Hazafutás című műsorában. Nem volt jó véleménnyel többek között a portugálokról, kifejtette a németek kiesésének lehetséges okát, valamint dédelgetett, „agyontetovált, festett hajú” brazilokról és Marco Rossi csapatáról is beszélt.

Mezey György (Fotó: Dömötör Csaba, archív)

 

Az interjút készítő L. Pap István megkérdezte Mezey Györgyöt, mit szólt ahhoz, hogy a válogatottaknak csak nagyon rövid idejük volt a felkészülésre a világbajnokságot megelőzően.

„Ma a futball nagy átalakuláson megy keresztül. Először csak belső kis forradalmacskák vannak, majd ez át fog alakulni nagyobbá, ez ennek az egyik jele. A világfutball vezetői nem törődnek azzal, ki hogyan készül fel: menj oda és nyújts jó teljesítményt – mondják, hogy jöjjön a közönség és a pénz. Az az idő már elszállt, amikor a szakmára is odafigyeltek!”

Mezey úgy érzi, a holland válogatott az egyik korábban nem várt erő, amely odaérhet a célegyenesbe. Ehhez a Louis van Gaal vezette csapatnak Argentínát kellene kiejtenie, amelyet a szakember szerint Lionel Messi egymaga nem tud a döntőig vezetni.

„A holland és az argentin két teljesen összehasonlíthatatlan csapat. Amelyik továbbjut, az sokra fogja vinni a későbbiekben” – véli a korábbi szövetségi kapitány, aki szerint a nyolcaddöntőben a horvátokkal találkozó brazilokra ráférne egy kiábrándító eredmény.

„Ha lenne egy olyan csapat, amely jól pofán vágná őket… Na nem öt góllal, csak így kiállva… Szóval ha valaki a sok dédelgetett, agyontetovált, festett hajú sztárt egy kicsit helyrerakná, a braziloknak végük lenne. De ilyen pofont még nem kaptak.”

Mezey szerint pofont a „jelenleg leszálló ágban levő horvátoktól” sem kapnak majd, úgy véli, a jelenlegi mezőnyben egyedül a franciák tudnák megszorongatni a brazilokat.

„A franciák képességben, tehetségben, nagyságban, szervezettségben is nyerőképesek a brazilokkal szemben. De valami azt mondja, hogy egy hajszálon, de el fognak bukni.”

Franciaország szombati ellenfeléről nincs túl jó véleménnyel a korábbi edző.

„Az angolokat nem tartom semmire sem. Lehet engem ezért cikizni, de semmi olyat nem mutattak, amely átütő erőt jelentene ahhoz, hogy minimum a négybe jussanak.”

A nyolcaddöntőben elért fölényes sikere ellenére Portugáliáért sem rajong Mezey György.

„Dacára annak, hogy Svájcot kib...ták, nem tartom sokra ezt a csapatot. Tudnak, jól játszanak, jó futballisták, de hogy egy markáns névjegyet letegyenek a világbajnoki sorozatok között… Én erre nem tartom képesnek őket. Hozzáteszem, Svájc széthullott, szétesett, azért tudtak a portugálok ilyen fölényes sikert aratni.”

A szakember a portugáloktól ettől függetlenül továbbjutást vár, szerinte Marokkó a rá nehezedő lelki és fizikai nyomással nem tud majd megbirkózni.

Mezey beszélt a meglepetésre búcsúzó német és belga válogatottról is.

„A német zuhanást egy dologgal magyaráznám, de nem merem. Mintha a játékosok nem álltak volna be Hans-Dieter Flick mögé. Ez egy nagyon kényes mondat, de ki merem jelenteni. A belgák pedig fáradtak voltak, én ezzel magyarázom a sikertelenségüket. Szétestek idegileg, pszichikailag, mindenhogyan.”

A beszélgetés végén Mezey György arról is beszélt, ha a magyar válogatott kivívta volna a katari részvételt, „Marokkó szintjét” biztosan hozta volna a tornán.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ
PÉNTEKEN
16.00: Horvátország–Brazília (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Hollandia–Argentína (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
SZOMBATON
16.00:
Marokkó–Portugália (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Anglia–Franciaország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.