Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy szerdán továbbjusson a magyar válogatott!

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.06.25. 23:35
Koncz MártonMehet tovább a matek: szerdán dől el a válogatott sorsa (Fotó: Koncz Márton)
A Németországban zajló labdarúgó Európa-bajnokság keddi játéknapján az esti mérkőzéseken eldőlt, hogy ha a magyar válogatott elcsípi a negyedik legjobb csoportharmadik helyét és továbbjut a legjobb 16 közé, biztosan Portugáliával játszik, miután Horvátország a C-csoport mai eredményei után már biztosan kiesett.

 

Tizenötféleképpen alakulhatott, hogy melyik négy csoport legjobb harmadikja jut tovább, és az UEFA mindegyik esetre megszabta, hogy az adott forgatókönyvben ki, kivel méri össze a tudását a kieséses szakaszban. Az A-csoport tíz variánsba került bele, ám miután a horvátok kiestek, már csak az a négy verzió élt, amelyben a B-csoport harmadik helyezettje nem jut tovább. Ezekben viszont az A-csoport harmadikja mind a négy esetben Portugáliával játszik – ha továbbjut.

Erre pedig még két lövése van Marco Rossi csapatának, mégpedig kiszurkolni, hogy az E- vagy az F-csoport harmadik helyének ne legyen 3 pontnál többje és a gólkülönbsége se legyen jobb –3-nál. 
Az E-csoportban több opció is lehet erre az egészen szürreális verziótól kezdve az elképzelhetőig. Ezekre hamarosan részletesebben is kitérünk, mert az a reálisabb, hogy az F-csoport harmadikja marad végül a magyar válogatott mögött.

Itt ugyanis a jelenleg 1 ponttal a csoport harmadik helyén álló csehek –1-es gólkülönbséggel állnak a harmadik helyen, tehát vagy ne nyerjenek a törökök ellen, vagy legalább három góllal győzzenek, s közben a grúzok se szerezzenek három pontot a portugálok ellen. A nagy különbségű cseh sikerrel a törökök visszaesnének a harmadik helyre, s eközben a gólkülönbségük meg legalább –4 lenne.

Térjünk vissza az E-csoportra, ahol a legfontosabb, hogy egyik meccsen se legyen döntetlen, mert ebben az esetben legalább három darab négy vagy több pontos csapat lesz. Ha nincs döntetlen, akkor a gólkülönbség dönt, viszont itt szerepe lesz az egymás elleni eredményeknek is a vesztes csapatok között. 

Akár még az a furcsa, ám nem feltétlenül földtől elrugaszkodott verzió is előfordulhat, hogy az ukránok úgy ugranak előre a tabella harmadik helyére, hogy súlyosabb vereséget szenvednek, mint a szlovákok, akiket az előző fordulóban legyőztek, ezért az egymás elleni eredmény miatt megelőznék Schranzékat. Ha például a románok egy góllal legyőzik a szlovákokat, miközben a belgák minimum kettővel verik az  ukránokat, akkor ez magyar továbbjutást eredményezne, mert Ukrajnának lenne (–4) rosszabb lenne végül a gólkülönbsége. Ez egy viszonylag reális forgatókönyv, de az elméleti lehetősége megvan például annak is – lásd szürreális verzió –, hogy Ukrajna 5–0-ra, vagy legalább hat góllal veri Belgiumot,  miközben a másik meccsen Szlovákia nyer, ebben az esetben a belgák rosszabb gólkülönbséggel állnának a harmadikok rangsorában, mint a mieink, s így továbbjutnánk. 

Általánosságban az mondható: a magyar továbbjutási reményeknek az E-csoportban két nagy különbségű győzelem tenné talán a legjobbat, hogy a végén a  harmadik helyen zárónak ne legyen 3 pontnál többje és a gólkülönbsége se legyen jobb –3-nál. 

 CsoportVálogatott

M

GY

D

V

LG–KG

Gk

P

1.DHollandia

3

1

1

1

4–4

0

4

2.ESzlovákia

2

1

1

2–2

0

3

3.CSzlovénia

3

3

2–2

0

3

4.AMagyarország

3

1

2

2–5

–3

3

5.BHorvátország

3

2

1

3–6

–3

2

6.FCsehország

2

1

1

2–3

–1

1

A harmadik helyezettek rangsora

JÚNIUS 26., SZERDA
E-CSOPORT
18.00: Szlovákia–Románia
18.00: Ukrajna–Belgium

1. Románia

2

1

1

3–2

+1 

3   

2. Belgium

2

1

1

2–1

+1 

3   

3. Szlovákia

2

1

1

2–2

3   

4. Ukrajna

2

1

1

2–4

–2 

3   

az e-csoport állása  

F-CSOPORT
21.00: Grúzia–Portugália
21.00: Csehország–Törökország

1. Portugália

2

2

5–1

+4 

6   

2. Törökország

2

1

1

3–4

–1 

3   

3. Csehország

2

1

1

2–3

–1 

1   

4. Grúzia

2

1

1

2–4

–2 

1   

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik