„Nagelsmann március nyertese”; „Magyarország ellen a jó játék önmagában nem elég”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.27. 14:12
Julian Nagelsmannt (jobbra) és csapatát ünnepli a német sajtó (Fotó: AFP)
A keddi felkészülési mérkőzések után megvizsgáltuk, hogyan reagált a külföldi sajtó a mieink Eb-csoportjában szereplő csapatok, így Magyarország mellett Németország, Svájc és Skócia márciusi teljesítményére.

 


 

 

A JÓ JÁTÉK NEM ELÉG” – MAGYARORSZÁG–KOSZOVÓ 2–0 

A koszovói sajtó nem kerít nagy feneket a keddi, Magyarország–Koszovó (2–0) mérkőzésnek, ami nem is meglepő azok után, hogy a meccsen teljesen üres maradt a vendégszektor, és a találkozó után sajtótájékoztatón sem vett részt egyetlen koszovói újságíró sem. Hírügynökségi források alapján azért beszámoltak a mérkőzésről – ha nem is kiemelt, vezető helyen – és idézték Franco Foda szövetségi kapitány értékelését is. A kosavapress.com azt emelte ki, hogy bár a vendégek teljesítménye összességében jónak nevezhető, de ennek ellenére vereséggel zárult számukra a találkozó. A jó játék nem elég, Koszovó kikapott Magyarországtól – fogalmazott a főcím. A cikk megemlíti, Franco Foda így a második mérkőzésén elszenvedte az első vereségét a csapattal, azok után, hogy múlt héten Örményországban 1–0-s győzelemmel nyitott.
 

 

NAGELSMANN CSAPATÁT ÜNNEPLIK, KOEMANÉT TEMETIK – NÉMETORSZÁG–HOLLANDIA 2–1 

A németek tegnap egy szerencsés góllal (Niclas Füllkrug válláról került a labda milliméterekkel a gólvonal mögé) győzték le 2–1-re a hollandokat. A meccs után a Ronald Koeman irányította holland válogatott (mellyel a mieink majd az ősszel, a Nemeztek Ligájában találkoznak) kapott nagyon kemény kritikákat a holland sajtótól.

Néha úgy tűnt, mintha egy panoptikum látogatott volna Frankfurtba, annyira kevés volt a mozgás a csapatban. A bíbor-lilában játszó németek futballja tele volt élettel: kreatív és előrelátó volt, gyakran passzoltak mélységből előre a sorok között, sok pozícióváltás jellemezte a játékukat, látszott, hogy nyerni akarnak, a hollandoknak pedig az volt a céljuk, hogy ne kapjanak ki” – írta a de Volkskrant holland oldal. 

Ronald Koemannak sokat kell még vesződnie a csapattal, ha azt szeretné, hogy legyen minimális esélye az együttesnek a nyáron a torna megnyerésére” – tette hozzá a De Telegraaf. 

A német Kicker a kommentárjában a lap főmunkatársa, Oliver Hartmann Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt március hónap nagy nyertesének nevezi, mert azok után, hogy a legutóbbi három meccsén egy döntetlen mellett (Mexikó ellen 2–2) kétszer kikapott a német válogatott (Törökországtól otthon 3–2-re) és már a 16. helyre csúszott vissza a világranglistán, most két igencsak erős riválissal szemben tudott győzni, előbb Franciaország vendégeként, majd otthon Hollandia ellen. Ezzel megfordult a közhangulat, a csapat felerősítette a német szurkolókban a várakozást a nyári, németországi torna előtt és a sajátjaikba vetett hitet. 

„Julian Nagelsmann folytatni akarta a múlt héten, Lyonban megkezdett utat a hollandok ellen is, és a csapat lenyűgözősen megvalósította ezt a célt. Nem pusztán a 2–1-es győzelemmel, hanem azzal, az akarattal, hittel, aminek köszönhetően kicsikarta a győzelmet a hajrában Niclas Fülkrug góljával, bizonyítva, hogy nem elégszik meg a döntetlennel. Ezért is ujjongott Frankfurtban csaknem ötvenezer szurkoló a meccs után. A törökök és az osztrákok elleni borongós, novemberi szereplés után igazi tavaszi ébredést produkált Nagelsmann és csapata.” 

 

HIÁBA A GYŐZELEM, EMBOLÓRA VÁRNAK – ÍRORSZÁG–SVÁJC 0–1 
 

A svájciak a múlt heti, dániai döntetlen után az akkor csak csereként játszó, kedden viszont már kezdő Xherdan Shaqiri szabadrúgásával 1–0-ra nyertek a magyar válogatott következő ellenfele, Írország otthonában. Murat Yakin szövetségi kapitány csapata ötmeccses nyeretlenségi sorozatot szakított meg ezzel.

A svájci 4-4-2.com azonban azt taglalja, hogy a győzelem ellenére a keddi meccs is azt bizonyítja, a szövetségi kapitánynak továbbra sem sikerült megoldania a keresztszalag-szakadás miatt ebben az idényben még pályára sem lépő Breel Embolo pótlását. Ugyanakkor bíznak abban, hogy a Monaco csatára bevethető lesz az Eb-n.

Breel Embolónak tavaly nyáron szakadt el a keresztszalagja, de már újra edz, és áprilisban visszatérhet a pályára – írja a 4-4-2.com, majd Yakint is idézi a csatárral kapcsolatban: „Kilenc-tíz hónap hosszú szünet, de ő ismeri a saját testét. Remélem, hogy áprilisban részfeladatokat már tud kapni a klubjában, de csak Breelben reménykedni nem lenne ideális.”

A svájci portál további választási lehetőségként megemlíti a Young Boys portugál csatárát, Joel Monteirót, aki hamarosan svájci útlevelet kap, és a szövetségi kapitány korábban elmondta, hogy a jelenleg Dubaiban futballozó, 93-szoros válogatott, de a nemzeti csapatban tavaly június óta nem szerepelt, 32 éves Haris Seferovic előtt sincs még bezárva az ajtó. 


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Írország–Svájc 0–1 (Shaqiri 23.)
Svájc: Mvogo – Schär (Omeragic, 80.), Elvedi, Cömert – Widmer (Mbabu, 65.), Xhaka (Freuler, a szünetben), Sierro (Zakaria, 65.), Ndoye (Kutesa, 65.) – Amdouni, Aebischer – Shaqiri (Okafor, 76.).
Szövetségi kapitány: Murat Yakin. 

 

AZ EB-RE KÉSZEN FOGUNK ÁLLNI” – SKÓCIA–ÉSZAK-ÍRORSZÁG 0–1 

A svájciakkal ellentétben a skótok nem tudták megszakítani most már hét meccse tartó nyeretlenségi sorozatukat, és a hét meccsből ötödször kaptak ki. Ráadásul sem a hollandok elleni, 4–0-s idegenbeli vereség, sem az északírekkel szembeni, hazai 0–1 alkalmával nem tudtak gólt szerezni Steve Clarke szövetségi kapitány tanítványai, pedig a meccs előtt nagyon fogadkozott a szakember, hogy javítani fog csapata.

Júniusban készen fogunk állni az Eb-re, és ez a legfontosabb. A játékunk ma is rendben volt, meg akartuk nyerni a meccset – igyekezte nyugtatni a szurkolókat az újabb vereséget követő sajtótájékoztatón Steve Clarke.Köszönetet érdemel Észak-Írország amiért ilyen kiváló formában, fegyelmezett játékkal érkezett. 14 blokkolt lövésünk volt, ami mutatja az ellenfél jó védekezését. Két helyzete volt a meccsen a vendégcsapatnak, az egyikből gólt is szerzett. Mi viszont nem találtunk területeket a gólszerzéshez. Többet birtokoltuk a labdát, volt 14 lövésünk, de ez is kevésnek bizonyult. Számunkra azonban az a fő cél, hogy a júniusi tornára fel tudjunk készülni.” 
 
Rossz hír még a skótoknak, hogy Andrew Robrtsont sérülés miatt kellett lecserélni a 37. percben, egyelőre nem tudni, mennyire súlyos a sérülés, klubjánál, Liverpoolban kivizsgálások várnak rá.

Skócia–Észak-Írország 0–1 (Bradley 32.)
Skócia: Gunn – Hendry, Cooper, Tierney – Patterson, McTominay, Gilmour (McLean, 70.), Robertson (Ferguson, 37.) – McGinn (Armstrong, 78.), Christie (Shankland, 78.) – Dykes (Adams, 70.).
Szövetségi kapitány: Steve Clarke.


AZ EB A-CSOPORTJÁBAN SZEREPLŐ CSAPATOK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Március 22.
Magyarország–Törökország 1–0
Hollandia–Skócia 4–0  

Március 23.
Franciaország–Németország 0–2
Dánia–Svájc  0–0

Március 26.
Magyarország–Koszovó 2–0 
Németország–Hollandia 2–1 
Skócia–Észak-Írország 0–1 
Írország–Svájc 0–1

Június 3.
Gibraltár–Skócia 
20.45: Németország–Ukrajna 

Június 4.
20.45: Írország–Magyarország 
21.15: Svájc–Észtország 

Június 7.
20.45: Skócia–Finnország
20.45: Németország–Görögország  

Június 8.
Magyarország–Izrael
18.00: Svájc–Ausztria 

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
A CSOPORTKÖR MENETRENDJE
A-CSOPORT
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik