Eb 2020: Benzema tényleg ott van a francia keretben!

Vágólapra másolva!
2021.05.18. 20:31
null
Karim Benzema a francia válogatott mezében 2015-ben – az örmények elleni volt az eddigi utolsó meccse a „kékek” kötelékében (Fotó: AFP)
Hat év után Karim Benzema visszakerült a francia labdarúgó-válogatottba: ez a legnagyobb szenzációja Didier Deschamps szövetségi kapitány kedd esti bejelentésének, a 26 tagú francia Eb-keret kihirdetésének. Mint ismert, a „kékek” egy csoportban lesznek a magyar válogatottal a nyári Európa-bajnokságon.

 

A FRANCIA EB-KERET
KAPUSOK: Hugo Lloris
(Tottenham), Steve Mandanda (Marseille), Mike Maignan (Lille)
VÉDŐK: Benjamin Pavard (Bayern München), Léo Dubois (Lyon), Raphaël Varane (Real Madrid), Kurt Zouma (Chelsea), Presnel Kimpembe (PSG), Clément Lenglet (FC Barcelona), Lucas Hernandez (Bayern München), Lucas Digne (Everton), Jules Koundé (Sevilla)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: N'Golo Kanté (Chelsea), Paul Pogba (Man. United), Adrien Rabiot (Juventus), Corentin Tolisso (Bayern München), Moussa Sissoko (Tottenham), Thomas Lemar (Atlético Madrid)
TÁMADÓK: Marcus Thuram (Mönchengladbach), Kingsley Coman (Bayern München), Kylian Mbappé (PSG), Antoine Griezmann (FC Barcelona), Olivier Giroud (Chelsea), Karim Benzema (Real Madrid), Wissam Ben Yedder (Monaco), Ousmane Dembélé (FC Barcelona)

A kerethirdetés pillanata, amikor mindenki számára egyértelművé vált Benzema beválogatása (Fotó: AFP)
A kerethirdetés pillanata, amikor mindenki számára egyértelművé vált Benzema beválogatása (Fotó: AFP)

 

„Találkoztunk, nagyon hosszan beszélgettünk, ezt követően alaposan végiggondoltam mindent, és meghoztam a döntésemet – mondta kedden Didier Deschamps szövetségi kapitány Benzema beválogatásának előzményeiről. – Nekem is szükségem volt, és neki is szüksége volt erre a beszélgetésre. Szeretném, ha mostantól ez a döntés elveszítené különlegességét. Szövetségi kapitányként a felelősségem nagyobb, a személyes szempontjaimnál többet kell mérlegelnem egy döntés meghozatalakor.”


A kérdésre, miszerint Benzema és Olivier Giroud nem személyesíti-e meg a „két dudást” abban a bizonyos csárdában, Deschamps így válaszolt:

„Mindig van versengés, de ne feledjék, hogy Giroud és Benzema több mint három éven át már erősítette együtt a válogatott keretet. A francia nemzeti csapat érdekeit figyelembe véve hozom meg a döntéseimet, Karim behívásakor is ezt tettem.”

Kérdés, megosztja-e a keretet Benzema visszahívása, de meg lennénk lepve, ha döntése előtt Deschamps nem mérlegelte volna ezt a lehetőséget. Mindenesetre az első reakciók pozitívak: Lucas Hernandez és Steve Mandanda egyaránt üdvözli a Real-csatár beválogatását.

„Nagyon elégedett vagyok, hogy Karim visszatér, hiszen különleges labdarúgóról beszélünk. Nagyra tartom őt, örülök, hogy újra köztünk lesz” – mondta például Mandanda a Radio Monte Carlónak.

A L'Équipe francia sportnapilap Karim Benzema bekerülésén túl Jules Koundé (Sevilla) és Marcus Thuram (Mönchengladbach) bekerülésére, valamint Anthony Martial (MU), Steven Nzonzi (Rennes) és a fiatal Eduardo Camavinga (mindkettő Rennes) kimaradására hívja fel a figyelmet, de olyan gazdag a francia felhozatal, hogy más portálok Dayot Upamecano, Houssem Aouar és Tanguy Ndombele mellőzését is szóvá teszik.

„Anthony Martialnak a listán kellene lennie, de sajnos erről nem lehetett szó, nincs olyan állapotban – folytatta Deschamps. Ami pedig a felnőttválogatottban újonc védő, Koundé beválogatását illeti: – Már márciusban szívesen láttam volna a sorainkban, de akkor az U21-es válogatott érdeke előrébb való volt. Jules sokoldalú védő, képes középhátvédet játszani, a Sevillában remekel jobbhátvédként. Fantasztikus idényt fut.”

Didier Deschamps a keddi kerethirdetést követő sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)
Didier Deschamps a keddi kerethirdetést követő sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)

 

A L'Équipe már hétfőn megszellőztette, hogy a 33 éves Karim Benzema, a Real Madrid gólvágója – miután fegyelmi okokból lemaradt a 2016-os Eb-ezüstről és a 2018-as világbajnoki címről – ott lesz az Európa-bajnoki keretben.

Mint ismert, Benzema 2015 óta nem szerepelt a válogatottban, miután abban az évben botrányba keveredett: válogatott csapattársát, Mathieu Valbuenát szexvideókkal zsarolták, és ő volt a közvetítő. Ezt követően kikerült a válogatott keretéből, majd Deschamps amiatt is megorrolt rá, hogy Benzema kijelentette: algériai származása miatt rasszista indíttatásból nem hívja vissza.

Benzema 81 mérkőzésen 27 gólt szerzett a francia válogatottban – az eddigi utolsó kettőt az eltiltása előtti utolsó meccsen, az Örményország elleni felkészülési találkozón (4–0).

KILENC 2018-AS VILÁGBAJNOK MARADT KI
Kilenc olyan labdarúgó maradt ki az Európa-bajnoki keretből, aki tagja volt a 2018-ban világbajnoki címet szerző küldöttségnek. Közülük csak Samuel Umtiti (6-szor), Blaise Matuidi (4), Djibril Sidibé (1) és Steven Nzonzi (1) fért be a kezdőbe az oroszországi tornán, csereként jutott szóhoz Nabil Fékir (6), Florian Thauvin (1) és Benjamin Mendy (1), míg Alphonse Areola és Adil Rami egyszer sem lépett pályára.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik