Vettel a sport halhatatlanjai között - lapszemle

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.11.26. 14:41
null
„Vettel, mostantól az autóversenyzés istene vagy” – a németek nem spóroltak a dicsőítéssel (Fotó: Reuters)
Sebastian Vettel címvédése és Michael Schumacher visszavonulása a fő téma a német sajtóban a Formula–1-es idényt záró Brazil GP másnapján. A nemzetközi sajtó főként a Vettel sorozatban harmadszor elhódított világbajnoki címét, illetve a másodikként végző spanyol Fernando Alonso hősies küzdelmét taglalja.

 

Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung „Világbajnok-avatás a rémület pillanataival” címmel közölt beszámolót, amely szerint Sebastian Vettel F1-es karrierjének 101. futama a német pilóta számára „szoros, izgalmas, felkavaró, briliáns és zűrzavaros, de végül sikeres volt”.

A Bild „Vettel-őrület" címmel a lap első oldalán közölt beszámolót, amely szerint a futam „idegölő krimi volt az utolsó kanyarig." A lap kiemelte: a sorban a harmadik világbajnoki címét megszerző versenyzőnek elsőként Michael Schumacher gratulált. „Vettel, mostantól az autóversenyzés istene vagy” – írta a bulvárlap.

A Süddeutsche Zeitung „Mégiscsak sikerült” című beszámolójában kiemelte: a Formula–1 idei szezonja a sportág történetének egyik legviharosabbja volt, és „éppen olyan turbulencia közepette ért véget, ahogyan elkezdődött”. A futam „lélegzetelállító volt”, és csak a verseny végét jelző zászló meglengetésével vált biztossá, hogy Vettel nyeri az idei világbajnokságot, és így ő lesz minden idők legfiatalabb háromszoros F1-es világbajnoka.

A Berliner Zeitung „Három csillag az örökkévalóságnak” címmel közölt beszámolót, amely szerint a harmadik világbajnoki cím megszerzésével Vettel „az F1 titánjainak ligájába katapultált”, pedig ő maga még mindig felnéz e liga tagjaira.

Michael Schumacher búcsújával kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Zeitung Michael – „Thank You – Goodbye” címmel közölt írást, amelyben kiemelték: a Mercedes és Schumacher gyakran elmaradt saját elvárásaiktól. A versenyzői pályafutás hároméves meghosszabbításának mérlege megannyi középszerű futam, amelyek közül csak egy valenciai harmadik hely emelkedik ki, valamint egy első helyezés a Monacói Nagydíj időmérő edzésén.

OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport:
Szuper-Alonso hősiesen, Vettel világbajnok módjára versenyzett. A spanyol második helye nem volt elég az összesítésben, de nem tehet szemrehányást magának. Nem ő, hanem a Ferrari vesztette el ezt a vb-t, mert Monza után nem tudott győztes kocsit adni Alonsónak. Vettel a Sennával történő ütközés után felzárkózott az esőben – tisztelet a világbajnoknak, megérdemelte. A visszavonuló Michael Schumacher bátran versenyzett, és példaképül szolgálhat a fiataloknak.
Corriere dello Sport: Alonso, nagyszerű voltál! A második hely kevésnek bizonyult, de ezzel az autóval az is csoda volt. Ezt a tehetséget nem szabad elherdálni. Nagy izgalmak Brazíliában, Vettel az utolsó helyről jött vissza.
Tuttosport: Három ponton múlt Alonso sikere. Adjanak már neki egy rendes autót!
La Repubblica: Alonsónak nem sikerült, Vettel megérdemelten harmadszor világbajnok. A csodagyerek Schumachert és Fangiót utánozza. Schumacher legenda marad.
Il Tempo:
Alonso szárnyalt az esőben, világbajnoki álmai mégis szertefoszlottak. A Schumacher-korszak befejeződött – ezúttal végérvényesen.
Corriere della Sera: Eső, balesetek, defektek – Vettel azonban állta a sarat. Az F1 aranyifja a harmadik vb-címét szerezte meg.

SPANYOLORSZÁG
El País:
Egy bajnok igazi értékét nemcsak a címeken lehet lemérni, hanem a legyőzött vetélytársakon is. Az Interlagosban szerzett babérkoszorújával Vettel mindkét feltételnek megfelelt.
La Vanguardia: A csoda csak négy körön át tartott. Alonso közel állt a diadalhoz az őrült futamon, de Vettel stílusosan felzárkózott, és megvédte címét.
Marca: Vettel minden idők legfiatalabb háromszoros F1-világbajnoka. Alonso négy körön át volt világbajnok az utóbbi idők legdrámaibb és leginkább magával ragadó versenyén. Három pont hiányzott a hőstetthez.
As: Büszkék lehetünk Alonsóra. Bíztunk a csodában, amelyhez káoszra volt szükség a záró futamon. Ez be is következett, de nem volt elég. Gratuláció Vettelnek, nagyszerű pilóta, és megérdemeltem győzött.
Sport: Az utolsó körig éltek Alonso reményei. Vettel óriási izgalmak közepette lett világbajnok minden idők egyik legjobb idényének a végén.

NAGY-BRITANNIA
The Times:
Vettel a sport halhatatlanjai közé emelkedett.
The Guardian: A pálya olyan nedves volt, mint a brazil esőerdő, de Vettel megszerezte három év alatt a harmadik világbajnoki címét. A nyugdíjba vonuló gladiátor, Schumacher volt az első, aki átölelte védencét a futam után.
The Sun: Vet Vet Vet! Vettelnek megvan a harmadik, micsoda idényzárás!
Daily Mail: Vettel immár a legnagyobb pilóták között foglal helyet, miután lélegzetelállító versenyzéssel háromszoros világbajnokká lépett elő.

FRANCIAORSZÁG
Le Parisien:
Vettel történelmet írt. Ha ebben a tempóban halad tovább, 30 évesen lekörözi Schumachert.
Liberation: Vettel kilépett Schumacher árnyékából, és elfeledteti mindenkivel a Bébi-Schumi becenevet.
L'Equipe: Vettel csatlakozott a legnagyobbakhoz. A 25 éves német hangsebességgel tör felfelé.

BRAZÍLIA
Lance!:
Vettel túlélte a káoszt, és háromszoros világbajnok lett. Ez a szezon bekerül a történelemkönyvekbe.
Globo-TV: Micsoda előadás! Olyan volt ez a futam, mint egy Spielberg-film.
Terra: Zűrzavarosan és Vettel címvédésével zárult az idény. A német pilóta történelmi versenyt futott.
O Dia: Button esőben, majd eső nélkül, kaotikus körülmények között győzött, a vb-cím Vettelé lett.

SVÁJC
Blick:
Vettel-őrület a pokoli esőben. A németnek 101 futamra volt szüksége a három vb-címhez – no meg persze a nagy bajnokok szerencséjére is. Ennél több akció egy hollywoodi filmben sincs. Méltó idényzáró volt, méltó világbajnokkal.
Tages-Anzeiger: Vettel sorozatban harmadik vb-címét szerezte meg, erre 62 év alatt csak Juan Manuel Fangio (1954–1957) és Michael Schumacher (2000–2004) volt képes. A német pilóta 25 évesen messze a legfiatalabb triplázó, ez jelzi, hogy mi mindenre lehet még képes.

HOLLANDIA
De Volkskrant:
Könnyek között egy újabb mérföldkő.
De Telegraaf: Vettel, a fenomén. A német pilóta új fejezetet nyitott meg a brazíliai záporban. A sportágukat hosszú időn át uraló sportolókhoz hasonlóan Vettel nem lett népszerűbb a közönségnél az utóbbi években. Sokakat bosszant az arrogáns mutatóujja, amelyet tegnap is többször a levegőbe emelt. A versenyzői képességeiben viszont senki sem kételkedik.
Algemeen Dagblad: Vettel látványos előadásban lett világbajnok, miután ismét bizonyította elszántságát, és kijavította a futam elején elkövetett hibáját. Ebben nem kisebb vetélytárstól kapott segítséget, mint Michael Schumacher, aki élete utolsó versenyén elengedte őt.

BELGIUM
De Morgen:
Nagy érzelmek a Red Bullnál. Christian Horner csapatfőnök és Vettel sem tudták visszatartani a könnyeiket. Ennél izgalmasabb szezonzárót képzelni sem lehetett volna. Vettel triplázott, de idén semmit sem kapott ajándékba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik