Örök Hungaroring – Bobory Balázs jegyzete

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.07.31. 23:24

Van, ami örök. A száguldó cirkusz csapatainak kamionjai szinte sofőrök nélkül veszik már az irányt július végén Magyarország felé, hiszen a Hungaroring 1986 óta megszakítás nélkül a Formula–1-es versenysorozat immár ikonikus helyszíne, így a pilóták, a szerelők, a csapatvezetők többsége pontosan tudja, hogy az itteni versenyhétvége során melyik étteremben szolgálják fel a legjobb gulyáslevest a városban.

Fernando Alonso, az Alpine veteránja is unhatja már a magyar cukrászok tortáit, hiszen szinte minden évben itt ünnepli a születésnapját, és talán már nemcsak az angolszász „happy birthday”-t, hanem Halász Judit vagy éppen az Alma együttes köszöntő nótáját is hallotta már felcsendülni, mielőtt elfújta a gyertyákat.

És lassan már az is megváltoztathatatlan, hogy éppen a Hungaroringen láthatják a szurkolók az évad egyik legérdekesebb futamát, amely tele van fordulattal, csavarral, izgalommal – itt általában születik kisebb vagy nagyobb meglepetés, váratlan események borítják a papírformát. Futamot nyerhetnek a „kicsik”, ahogy Esteban Ocon 2021-ben, vagy fel lehet futni a dobogó tetejére úgy is, mint Max Verstappen, aki vasárnap a 10. helyről rajtolt, és még úgy is győzött, hogy a verseny közepe táján piruettezett egyet egy kanyar után.

Régen sok kritika érte a Hungaroringen zajló versenyeket, mert valóban olyan volt a pálya vonalvezetése, hogy nehéz volt előzni, és gyakran csak vonatoztak az autók. Mindennek szöges ellentéte zajlik az elmúlt években Mogyoródon, ezúttal is nehéz lett volna megszámolni a pozíciócseréket, a bravúros kigyorsításokat vagy védekezéseket, pillanatnyi helyzetfelismeréseket.

A Magyar Nagydíj mindig tökéletes koncentrációt, nagyszerű taktikai érzéket és vezetéstechnikát követelt meg a pilótáktól, akik már csak ezért is szeretik hangsúlyozni, mennyire szeretnek Budapestre járni. No meg azért, mert itt tényleg számít az emberi kvalitás, a tehetség, és kis szerencsével a gyengébb autók is előkelő helyen futhatnak be a célba.

A legfőbb vonzerő viszont talán mégis a hagyományos magyar fesztelenség és vendégszeretet, a drukkerek lelkesedése és a főváros vonzó közelsége, Budapest utánozhatatlan bája. A hatalmas tömeg ellenére lélekemelően családias hangulat és jókedv az úr Mogyoródon, ami szinte minden pillanatban átragad a jéghideg profi pilótákra is.

És szerencsére ez sem változik, sőt, úgy tűnik, örök.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik