F1: Sergio Pérez a tőzsdén fialtatja a versenypályán keresett pénzét

Vágólapra másolva!
2021.07.31. 11:08
null
Sergio Pérez kedveli Helmut Markót, aki nem beszél mellé (Fotó: Földi Imre)
Többek között azért is jó F1-es topversenyzőnek lenni, mert csillagászati fizetéseket vele lehet keresni. A Red Bull-os Sergio Pérez arról is beszélt a magyar médiának, hogyan fekteti be pénzét.

 

– Hogy összegezné első félévét a Red Bull színeiben?
– Akadtak benne hullámhegyek és hullámvölgyek, szerettem volna jobb eredményeket elérni, különösen az elmúlt néhány nagydíjon – mondta Sergio Pérez a Hungaroringen magyar újságírók kis csoportjának. – De azért sok pozitívum is volt benne, csupán néhány pont hiányzik az összetett harmadik helyéhez, és a konstruktőri tabellát is vezetjük, szóval csak keményen kell tovább dolgoznunk.

– Milyen érzés a Red Bull-családhoz tartozni?
– Fantasztikus ennek a márkának a részévé válni, és ilyen nagyszerű csapatban versenyezni. Szeretettel fogadtak, és nagyon örülök, hogy közéjük tartozom.

– Milyen a viszonya Helmut Markóval?
– Jó a kapcsolatunk, egyenes ember, sajátos, lényéből fakadó humorral. Szeretem, amikor a főnököm egyenes velem, mert így pontosan tudom, mit gondol rólam, milyen téren kell fejlődnöm.

– Szereti a Hungaroringet?
– Igen, nagyszerű pálya, amelyen különösen fontos az időmérős teljesítmény, úgyhogy nagyon precíznek kell lennünk. Különleges hely, amit mindig élvezek.

– Ön csupán a második mexikói győztes az F1-ben. Nehéz áttörést elérni onnan érkezve? Hogy emlékszik vissza első európai éveire még szinte gyerekként?
– Nem könnyű ilyen fiatalon egy másik kontinensen egyedül boldogulni. Megedzettek azok az évek, de nagyon boldog vagyok, hogy végül remek karrier sült ki belőle. Most is kiváló csapatnál versenyezhetek, és élvezem az életet.

– Korábban már megkapta a lehetőséget topcsapatnál, a McLarennél. Mi siklott félre 2013-ban?
– Sajnos rossz volt az időzítés. A csapat épp abban az évben kezdett mélyrepülésbe. Az előző idényben még versenyeket nyert, a következőben pedig a dobogó sem jött össze. Egyszerűen csak rossz időben kerültem a McLarenhez.

– Megváltoztatta a versenyzéshez való hozzáállást a tény, hogy édesapa lett?
– Nem különösebben. Így is motivált és sikerre éhes vagyok. Ha bárkit is elkényelmesít, hogy apa lett vagy bármilyen más tényező, vége is a karrierjének. Meg kell őrizni a szenvedélyt, hogy a maximumot hozhasd ki magadból hétvégéről hétvégére, és bennem ez továbbra is megvan.

– Szeretné, ha a fia is versenyző lenne?
– Az ő érdekében inkább nem, de ha ragaszkodik hozzá, támogatni fogom. Ez olyan, mint a nők esetében – nem döntés kérdése, kivel esel szerelembe. Szóval, ha beleszeret a versenyzésbe, akkor mellette állok majd.

– Egyre többen panaszkodnak, hogy az F1 a milliárdos kölykök klubja lett. Hogy látja ezt a kérdést?
– Ha jól tudom, én nem vagyok milliárdos, mégis itt versenyzek. De összességében tényleg nehéz egy fiatal versenyzőnek harcba szállni olyan ellenfelekkel, akiknek sokkal nagyobb az anyagi támogatásuk. Több eszköz van a kezükben, többet tesztelhetnek és nagy előnyt élveznek az alsóbb kategóriákban. Viszont az F1-ben ez már nem számít, ott kiderül, a pilóta mit tud. Példának okáért ott van Lance Stroll, aki be tudta bizonyítani, hogy megérdemelt a helye a sorozatban. Lehet, hogy korábban nagyobb előnyöket élvezett, itt viszont bizonyított. Nagyon drágák lettek az alsó kategóriák, és valóban problémát jelent, hogy kétmillió euróba kerül egy F2-es idény – az én időmben ezt jobban szabályozták.

– A versenyzésen kívül mivel tölti a szabadidejét?
– Semmi különössel, normális életet élek. A családommal, a gyerekeimmel, a barátaimmal töltöm az időm, és a járványügyi megszorítások miatt amúgy sem találkozhatok annyi emberrel, mint szeretnék, mert annak súlyos következményei lehetnek. Nekünk, mexikóiaknak fontos a társasági élet, ezért most nehezebb, hogy nem találkozhatunk annyit. Egyébként szívesen focizom, de a járvány kitörése óta nem volt rá lehetőségem. Imádom a golfot és szeretek gokartozni is.

– Úgy tudjuk, a tőzsdén is aktív.
– Igen, szerintem ez jó lehetőség a befektetésre. Ha van egy üzleted, azt teljes kapacitással kell irányítani, így idő szűke miatt a sportolóknak a tőzsde jó lehetőség a hosszú távú befektetésekre. Vannak jobb és rosszabb napok, de összességében többnyire jól jössz ki belőle, és nem kell állandóan foglalkozni vele. Bár mindennap ránézek a részvények árfolyamának aktuális állására, nem emészti fel minden időmet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik