F1: petíció, búcsú és üdvözlet – biztos Räikkönen távozása?

Vágólapra másolva!
2018.09.07. 13:23
null
Minden jel a finn távozására utal (Fotó: AFP)
Az Olasz Nagydíj óta Kimi Räikkönen jövője jelenti a legnagyobb kérdést a Formula–1-ben, hiszen a finn hiába teljesít idén jobban, távozása szinte biztos a Ferraritól. Míg Monzában Lewis Hamilton és Ross Brawn a finn fejlődéséről és pályafutásáról beszélt, a gárda új vezetőségébe tartozó John Elkann testvére, Lapo Elkann tegnap már Charles Leclerc-t üdvözölte a vörösöknél. A Räikkönen távozásáról szóló hírek pedig a versenyző rajongóit is mozgósították – aláírásgyűjtésbe kezdtek.

 

Kimi Räikkönen jövőjével kapcsolatban sokféle találgatás jelent meg az idény során, míg a szezon első felében biztos volt a távozása, Sergio Marchionne július végi halálhírét követően úgy tűnt, újabb 2 évet tölt el Maranellóban.

Az Olasz Nagydíjra várt bejelentés azonban elmaradt, sőt újra a távozással kapcsolatos hangok erősödtek fel.

Ugyanis az új vezetőség, Louis Camilleri és John Elkann hiába szavazott inkább a csapaton belüli harmóniára – így a finn pilóta maradására –, a hírek szerint Marchionne már korábban megállapodást kötött Charles Leclerc-rel.

A pletykák ezt követően arról szóltak, Räikkönennel épp az olasz verseny napján közölték a hírt, nem számítanak rá 2019-ben, és ezt támasztotta alá az is, hogy Lewis Hamilton és Ross Brawn is a finn pályafutásáról, esetleges visszavonulásáról kezdett el beszélni.

„A sportnak hiányozni fog Räikkönen. Sosem titkoltam, hogy mindig Kimi McLarenjével játszottam a PlayStationön azt képzelve, hogy én versenyzem azzal az autóval. Jól emlékszem arra is, életem első F1-es gépe, amit élesben vezettem, Kimi beállításaival és felfüggesztésével volt ellátva. Ez pedig igazán remek tapasztalat volt, hiszen meglehetősen hasonlított egymásra a vezetési stílusunk, így eléggé kényelmesen éreztem magam” idézte fel Mercedes britje az emlékeket, majd ellenfele karrierjére is kitért.

„Remek pályafutás áll mögötte, és igazán megtisztelve érzem magam, hogy egy ilyen nagyszerű finn ellen versenyezhetek. De úgy érzem, még sok év van benne, egyáltalán nem látszik rajta, hogy öregszik” – magyarázta a címvédő még az Olasz Nagydíj vasárnapi sajtótájékoztatóján, később pedig Ross Brawn is beszélt a finn pilótáról.

„Nem tudom, mi Räikkönen rövid távú célja, marad-e a Ferrarinál, másik csapathoz megy vagy visszavonul. Az viszont biztos, amikor a korábbi csapattársa, Felipe Massa interjúvolta meg a monzai dobogón, akkor eléggé eluralkodtak rajta az érzelmek. Mióta visszatértem a Formula–1-be, azt vettem észre, hogy Räikkönen felengedett. Ez sok apró dologban megmutatkozik, például több aláírást oszt ki, és még a kamerák előtt is többet mosolyog, miközben régebben inkább csak egy morcos tekintetre futotta tőle" – emelte ki.

„Ráadásul mióta visszatért a Ferrarihoz, most vezet a legjobban, és talán hamarosan újabb esélye lehet a győzelemre."

A Monzában elmaradt bejelentést aztán egybehangzó sajtóértesülések csütörtökre várták, ám az annak ellenére sem valósult meg, hogy Elkann testvére, Lapo Elkann saját cége, a Garage Italia oldalán gratulált a Sauber monacói versenyzőjének, és köszöntette őt az olasz istállónál.

Bár a poszt rövidesen törölve lett, és a szöveg is átíródott, ez mintegy megerősítése volt a keringő híreknek, melyek Räikkönen rajongóit is mozgósították petíciót indítottak kedvencük maradásáért.

Miközben a szurkolók 21 óra alatt több mint 20.000 aláírást gyűjtöttek, a Ferrari vezetősége péntek délelőttre ülést hívott össze. A napirendi pont azonban nem a jövő évi pilótapáros kijelölése, hanem Camilleri kinevezése volt, aki így már hivatalosan is az ügyvezető igazgató posztját tölti be az istállónál.

Míg az ülés tartott, addig Räikkönen a régi fotóalbumokat lapozgatta, majd posztolt képeket az első versenyzéssel kapcsolatos élményéről az Instagram-oldalán.

Found these in a family album. My very first time at a racing track in Vihti, Finland. Photos taken by Sari Autio

35 ezer kedvelés, 333 hozzászólás - Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) Instagram-hozzászólása: "Found these in a family album. My very first time at a racing track in Vihti, Finland. Photos taken..."

A hivatalos megerősítés tehát továbbra is várat magára, ám a versenyző nosztalgikus hangulata arról árulkodik, talán hamarosan pont kerülhet az ügy végére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik