KOVÁCS SÁRI 2021.04.12 18:46

F1: Pérez újraindította az autót, ez mentette meg az első futamát

A Red Bull versenyzőjének, Sergio Péreznek nem éppen álomszerűen alakult az idei első futama. A bahreini pálya ezúttal is próbára tette a mexikóit, akinek motormeghibásodás miatt már a felvezető kör végén félre kellett állnia. Hogyan tudott mégis pontot szerezni a versenyen? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk.

 

Ctrl + Alt + Del volt a megoldás Pérez Red Bulljának meghibásodására (Forrás: AFP)

A Red Bull szerencséjére újdonsült pilótája nyugodt tudott maradni a probléma ellenére is, és energiáját a megoldásra tudta összpontosította. Lehetséges, hogy profizmusa tapasztalatának köszönhető, hiszen tavaly ugyanezen a pályán, a Szahíri Nagydíjon a Leclerc-rel való ütközésekor az utolsó helyre került a verseny elején, azonban mégis ő lett a futamgyőztes. A múlt évi bravúros teljesítménye sokaknak szemet szúrt, köztük Christian Hornernek is, a Red Bull csapatfőnökének, aki az év végén le is csapott az ülés nélkül maradt versenyzőre.

A történelem azonban az idei év első futamán megismételte önmagát, és egy motormeghibásodás miatt Pérez csak a boxutcából tudott rajtolni, utolsóként. Kész csoda, hogy a felvezető kör végén félreállt autót perceken belül meg tudták javítani. A megoldás pedig egyszerűbb volt, mint azt sokan gondolnák: „Ctrl+Alt+Del. Természetesen nem szó szerint értve, így fogalmazta meg mosolyogva a Red Bull csapatfőnöke. Pontosan, egy újraindítás következtében szerezhetett pontot a mexikói. Még hogy a ki és bekapcsolás nem jó megoldás…

„Egy elektromos probléma okozta a hibát, melyre muszáj megoldást találnunk a következő futamra” – árulta el Christian Horner a PlanetF1 Talking Bullban. A Red Bull csapatfőnöke arról is beszámolt, hogy mennyire lenyűgözte a pilótája lélekjelenléte.

„Pérez szólt, hogy újraindítja autóját, válaszoltunk neki, hogy természetesen próbálja meg. Majd nyomott egy Ctrl+Alt+Delt és elindult a kocsija. Illetve az ezt követő teljesítményét sem szabad szó nélkül hagyni, hiszen kiváló tempót autózott és sok szép előzést is láthattunk tőle.”

Sergio Pérez a mezőny végéről az 5. helyre küzdötte fel magát.

2021.05.09 13:47:37

F1 H. L.

A holland a rajtot követően előzte meg a britet, aki aztán a verseny hajrájában kapta el a Red Bull-ost.

2021.04.29 16:33:26

F1 ZSOLDOS BARNA

Körbejárjuk, mely tényezők játszottak szerepet az elképesztő mérföldkő elérésében.

2021.05.08 13:23:09

F1 H. L.

A brit pályafutása 100. rajtelsőséget jegyezte, mögötte Verstappen és Bottas zárt.

2021.05.08 10:48:26

F1 H. L.

A holland 235 ezredet adott a második Hamiltonnak, akit nem a csapattárs, hanem a Ferrari kettőse követett.

2021.05.07 13:11:07

F1 B. Ö. B.

A második szabadedzésen Hamilton végzett az élen Bottas és Leclerc előtt.