MTI, V. Á. 2022.02.25 13:19 Frissítve: 2022.02.25 15:39

F1: nem rendezik meg az Orosz Nagydíjat – hivatalos

A Formula–1-es autós gyorsasági világbajnokság szervezői pénteken közleményben jelezték, hogy a „jelenlegi körülmények között lehetetlen” megrendezni idén szeptemberben az Orosz Nagydíjat Szocsiban – írja az MTI.

 

Illusztráció: AFP


Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az F1 vezetése a közleményében emlékeztetett arra, hogy a versenysorozat világszerte számos országba látogat el, „azzal a pozitív szándékkal, hogy egyesítse az embereket és a nemzeteket”.

„Szomorúan figyeljük az Ukrajnában zajló eseményeket és reménykedünk a jelenlegi helyzet gyors és békés rendezésében” – írták a közleményben, amely szerint csütörtök este a nemzetközi szövetség (FIA), az F1 vezetése és a csapatok képviselői abban állapodtak meg, hogy a mostani helyzetben nem lehet megrendezni a szeptember 25-re kiírt Orosz Nagydíjat Szocsiban.

A Formula–1-es idény március 20-án kezdődik Bahreinben.


A jelenlegi háborús helyzet nemcsak az oroszországi futamra, hanem az egyik csapatra is igen nagy hatással van. A Haas főszponzora ugyanis az orosz Uralkali-vállalat, amelynek egyik tulajdonosa Dimitrij Mazepin, az amerikai istálló egyik versenyzőjének édesapja. Az üzletember a napokban magával Putyinnal is tárgyalt, a Haas autójáról azonban a barcelonai teszt utolsó napjárára lekerült az Uralkali logója, és az is felmerült, hogy a nagyvállalat felhagy az F1-es csapat szponzorálával. Az azonban igen nagy anyagi nehézségeket okozna az új idény előtt a Haasnak, és akár Nyikita Mazepin F1-es karrierijének a végét is jelentené.

Az orosz versenyző sokáig nem volt hajlandó nyilatkozni a barcelonai teszten tartózkodó újságíróknak a kialakult helyzetről, péntek délután aztán a Twitter-oldalán üzent röviden a támogatóinak.

„A rajongóimnak és a követőimnek: ez egy nehéz időszak, és sok dolgot, amit mondanak és amit tesznek, nem tudok irányítani. Úgy döntöttem, hogy arra koncentrálok, amire hatással tudok lenni, ezért keményen dolgozom, és a lehető legtöbbet nyújtom a Haas számára. A legmélyebb köszönet jár a a megértésért és a támogatásért" – olvasható Mazepin bejegyzésben.


Az oroszok egyébként még nem mondtak le teljesen a futamukról, hiszen továbbra is árulják a jegyeket a szeptemberre tervezett versenyhétvégére. Az Orosz Nagydíj promótere ráadásul az Autosportnak nemrég úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem tervezik visszaadni a pénzt azoknak, akik korábban már megvásárolták a jegyüket, hiszen továbbra is látnak esélyt a futam megrendezésére.

2022.11.20 11:59:53

F1 nemzetisport.hu

A monacóinak remek futama volt Abu-Dzabiban, és sikerült megszereznie az egyéni második helyet.

2022.11.19 13:00:10

F1 nemzetisport.hu

A holland 228 ezreddel előzte meg Pérezt; míg a Mercedes az ötödik és a hatodik helyet foglalta el.

2022.11.19 11:00:11

F1 nemzetisport.hu

A mexikóit a csapattárs és a két Mercedes követte, míg a Ferrari top 5-ön kívül a harmadik edzésen.

2022.11.18 13:29:06

F1 nemzetisport.hu

A holland 341 ezreddel előzte meg Russellt, míg a harmadik helyen Leclerc zárt.

2022.11.18 10:41:22

F1 nemzetisport.hu

A brit 220 ezreddel előzte meg a csapattársát, míg a harmadik Leclerc hátránya 255 ezred volt.