F1: Nem hisszük, hogy meglesz a tempónk a győzelemhez – Ferrari

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.06.06. 11:52
null
Leclerc győzelemre váltja a pole-t? (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Ferrari versenyigazgatója, Laurent Mekies úgy érzi, nincs meg a tempójuk ahhoz, hogy győzelmet arassanak az Azeri Nagydíj versenyén.

 

4. AZERI NAGYDÍJ
JÚNIUS 4., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:43.184
2. szabadedzés: 1. Pérez 1:42.115
JÚNIUS 5., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Gasly 1:42.251
Időmérő: 1. Leclerc 1:41.218
JÚNIUS 6., VASÁRNAP
A verseny (51 kör, 306.049 km) rajtja: 14.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Június 20., 15.00Francia Nagydíj, Paul Ricard
Június 27. 15.00
Stájer Nagydíj, Spielberg
Július 4., 15.00 Osztrák Nagydíj, Spielberg

A Ferrari nemcsak a riválisokat, hanem saját magát is meglepte azzal, hogy Monaco után Azerbajdzsánban is megszerezte a pole pozíciót. Arra ugyanis lehetett számtani, hogy a hercegségbeli pálya után ez az utcai aszfaltcsík is feküdni fog az SF21-esnek, ám a maranellóiak már a hétvége előtt figyelmeztettek, hogy hiába a lassú kanyarok, a hosszú egyenesben szinte biztosan ki fog ütközni a motorhátrányuk, hiszen számításaik szerint a Mercedes és a Honda is előttük jár.

Az olaszok egyik erőssége ugyanakkor pont az, hogy viszonylag nagy a mechanikus és aerodinamikai tapadásuk, ami lehetővé tette a számukra, hogy a kis leszorítóerős csomag mellett döntsenek, aminek köszönhetően úgy végeztek a sebességlisták elején, hogy közben nem igazán vesztettek időt a nekik kedvező lassú kanyarokban.

Bár Charles Leclerc újabb elsőségéhez kellett a piros zászló, valamint az, hogy Lewis Hamilton szélárnyékot húzzon előtte a gyors körén, a pilóta úgy érezte, nem lopta el a pole-t, hiszen az elmondása szerint tudott volna még faragni az idején, és a szélárnyék nélkül is az élen tudott volna zárni.

A versenyigazgató, Laurent Mekies azonban ennél óvatosabban fogalmazott, szerinte nem olyan biztos, hogy megvolt a tempójuk: „Nem tudom, megvolt-e a tempónk a rajtelsőséghez, de Charles elég szép különbséggel végzett az élen, és Carlosnak is hasonló volt a tempója, szóval ez alakulhatott volna bárhogyan. Lehettünk volna mindkét autóval elöl, de kiköthettünk volna a harmadik sorban is."

ERŐSORREND A PÉNTEKI VERSENYSZIMULÁCIÓK ALAPJÁN
Red Bull
Mercedes +0.07
Ferrari +0.33
McLaren +0.48
Alpine +0.7
AlphaTauri +0.72
Aston Martin +0.73
Alfa Romeo +1.03
Williams +1.67
Haas +1.73

Nagyon jó érzés a csapat számára, hogy sorozatban a második pole pozíciót szerezte meg. Minden egyes versenyen arra törekszünk, hogy fejlődjünk, építkezzünk, és nagyon jó ilyen eredményt kapni. Nem számítottunk arra, hogy harcba szállhatunk az elsőségért, vagy hogy megszerezhetjük itt, a hosszú egyenessel. Eléggé kis leszorítóerős csomag mellett döntöttünk, szóval az autónk konfigurációja nagyon eltér a monacóitól, mivel ott maximum, míg itt elég kis leszorítóerővel mész" – magyarázta, majd kitért a vasárnapi esélyekre is.

„Nincsenek illúzióink, a verseny teljesen más lesz. A Red Bull szárnyalt pénteken a versenyszimulációk során, mint ahogyan Lewis is. Nehéz csatára számítunk, mert nem hisszük, hogy meglesz a tempónk ahhoz, hogy a győzelemért harcoljunk. Ez a versenyzés a védekezésről fog szólni."

A Ferrari öt nagydíjat követően a konstruktőri tabella negyedik helyét foglalja el, hátránya két pont a harmadik McLaren mögött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik