F1: „Igazságtalan, hogy a piros zászlót okozók megtarthatják a helyüket”

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.06.05. 18:48
null
Valóban el kellene venni a piros zászlót okozók legjobb körét? (Fotó: AFP)
Charles Leclerc saját magát is meglepte azzal, hogy bevallása szerint a nem is jól sikerült körével szerezte meg a pole pozíciót az F1-es Azeri Nagydíj időmérőjén. A monacóihoz hasonlóan Lewis Hamilton is a várakozásain felül teljesített, és tudja, a fantasztikus csapatmunkájuknak köszönhető a második hely. Max Verstappen viszont egyáltalán nem örül az eredménynek, s a Red Bull úgy érzi, a piros zászló újabb pole pozíciótól fosztotta meg a pilótáját.

 

Meglehetősen őrült időmérőt tudhat maga mögött a Formula–1 mezőnye, az első szakaszban kétszer, a másodikban és a harmadikban egy-egy alkalommal lendült a piros zászló, ráadásul az utóbbi két esetben épp az utolsó pillanatokban, ami továbbjutásról és fontos helyezésekről, köztük a pole pozícióról is döntött.

4. AZERI NAGYDÍJ
JÚNIUS 4., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:43.184
2. szabadedzés: 1. Pérez 1:42.115
JÚNIUS 5., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Gasly 1:42.251
Időmérő: 1. Leclerc 1:41.218
JÚNIUS 6., VASÁRNAP
A verseny (51 kör, 306.049 km) rajtja: 14.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Június 20., 15.00Francia Nagydíj, Paul Ricard
Június 27. 15.00
Stájer Nagydíj, Spielberg
Július 4., 15.00 Osztrák Nagydíj, Spielberg

A leggyorsabbnak kisebb meglepetésre Charles Leclerc bizonyult, aki ezúttal szinte biztosan megtarthatja az elsőségét. Az utcai pályákon remeklő Ferrarinak így esélye nyílhat az idénybeli első győzelmére is, amiben maga a monacói versenyző sem mert igazán bízni a hercegségbeli fiaskó után.

Leclerc ráadásul nem is érezte kifejezetten jónak az első Q3-as próbálkozását, így még inkább meglepte az eredmény. „Igazából elég rosszul sikerült a köröm. Két-három kanyarban is hibáztam, de az utolsó szektorban Lewis (Hamilton) elég nagy szélárnyékot húzott előttem, ami mindenképpen segített. Ugyanakkor úgy érzem, hogy enélkül is miénk maradt volna az első hely, szóval elég jó napot zártunk."

„Nem számítottam rá, hogy ilyen versenyképesek leszünk, de úgy éreztem, tudok még javítani, mielőtt megjelent a piros zászló. De a pole az pole. Kár Carlos (Sainz Jr.) miatt, remélem, rendben van, még nem láttam a balesetet. Összességében jó érzés megint megszerezni az elsőséget, de megint a piros zászló döntött. A hagyományosabb pályákon majd meglátjuk, hol is állunk valójában. Ami a versenyt illeti, jónak tűnünk, de szerintem több van a Red Bullban és a Mercedesben. Eléggé nehéz lesz, hiszen ez nem Monaco, itt lehet előzni. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, és remélhetőleg győzelemre válthatom az első rajtkockát" – nyilatkozta a kilencedik rajtelsőségét jegyző monacói.

Nemcsak a pole-t szerző, hanem a második rajthelyet megszerző versenyző személye is meglepetés, hiszen a Mercedes szemlátomást az egész hétvégén szenved Azerbajdzsánban. Az „ezüstnyilak" pénteken először a top 10 végén, aztán már azon kívül foglaltak helyet, s az első biztatóbb jelekre egészen az utolsó tréning utolsó pillanatáig kellett várni, amikor Hamilton szélárnyékot fogva végzett a harmadik helyen.

A brit aztán a kvalifikáción is előhúzott több jó kört, s végül a dupla bemelegítő körét követően a második pozíciót foglalta el a Q3 elején, amit a piros zászlónak köszönhetően meg is tudott tartani: „A köröm rendben volt. Egyáltalán nem számítottunk rá, ez óriási eredmény nekünk. El sem hinnétek, mennyire szenvedünk ezen a hétvégén. De összeszedettek maradtunk, rengeteg kemény megbeszélésünk volt a háttérben, és nem fogadtuk el a nemet válaszként. Összefogtunk, és nagyon sokat változtattunk az elmúlt két nap során."

„Próbáltunk jobbá válni, de egyáltalán nem volt könnyű. Az éjszaka, de különösképpen a harmadik edzés után végrehajtott módosítások beváltak, és nagyon büszke vagyok mindenkire a csapatban, hogy végig pozitív maradt. Az, hogy itt állhatunk, és ilyen közel vagyunk, nagyszerű" – összegzett a hétszeres világbajnok, aki ezt követően kitért a W12-es viselkedésére is.

„Eléggé sokat szenvedünk az autóval, egyáltalán nem könnyű megérteni, mit szeretne. Nem is mozgott túl jól, és a hétvége bizonyos pontjain eléggé borzasztó volt. Szóval az, hogy meglett a második hely, és Valtteri (Bottas) is bejutott a tíz közé, a fantasztikus csapatmunkának köszönhető" – tette hozzá Hamilton, aki a pénteki versenyszimulációk alapján bízhat a Mercedes vasárnapi tempójában.

Míg Leclerc és Hamilton kétségkívül örült az eredménynek, a hétvége fő esélyesének tartott Max Verstappen csalódottan és némileg dühösen vette tudomásul, hogy a harmadik helyet szerezte meg.

„Nagyon buta időmérő volt, de ez van. Harmadik lettem, ami nem rossz hely, és az autónk is nagyon jó. Emellett ez remek visszatérés is a harmadik szabadedzésen történt balesetemet követően. Igazából minden jól alakult, de történnek ilyen sz.rságok. Elég szerencsétlenül alakult, de ez egy utcai pálya, ahol az ilyesmi benne van a pakliban. Mint ahogyan már említettem, a kocsink erős, szóval bízom benne, hogy sikerül megóvnunk a gumikat, és sok pontot szerzünk" – magyarázta, majd rámutatott, a futamon is lehet káosz.

„Nyilván jobb lenne, ha előrébb kvalifikálhattam volna magamat, de ez még koránt sincs lejátszva. Már az időmérőn is láthattuk, hogy mik történhetnek, és nincs kizárva, hogy hasonló esetek lesznek a versenyen is. De most leginkább abban bízom, hogy tiszta lesz a rajtom, aztán a többit meglátjuk."

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner értette versenyzője frusztráltságát, és ő is kiemelte, hogy a start lehet az egyik döntő momentum: „Max látta, hogy jobb körön van, és a végén elkaphattuk volna (Fernando) Alonso szélárnyékát is. Sosem fogjuk már megtudni, hogy mi lehetett volna. Az idei bajnokság eléggé szoros, hiszen valamennyi eddigi időmérőn kevesebb mint egy tized döntött a pole-ról. És most is nagyon izgalmasan alakult, miközben Maxnak remek volt a pályapozíciója."

„Már a múltban is láthattuk, hogy lehet itt előzni. A főszerepben az lesz, miként kezeled majd az abroncsokat, meglátjuk, mi hogyan teljesítjük ezt a feladatot vasárnap. A Mercedes eléggé sokat változtatott a beállításokon, szóval kérdéses, hogy ez milyen hatással lesz a versenytempójára. Abban bízunk, hogy jó rajtot vehetünk" – utalt arra, hogy pénteken még nagyon versenyképesek voltak az „ezüstnyilak" a hosszú etapok során.

Verstappen mellől Pierre Gasly vághat neki az 51 körös futamnak, a francia pilótát meglepte az AlphaTauri egész hétvégén mutatott tempója, és bízik benne, hogy remek eredményt érhet el vasárnap: „Fantasztikus nap volt ez a számunkra, a harmadik gyakorláson elsők lettünk, majd a kvalifikáción a pole pozícióért szálltunk harcba a Ferrarival, a Mercedesszel és a Red Bull-lal. Ez olyasmi, amiről álmodni sem mertem!"

NORRIST MEGBÜNTETTÉK
A mclarenes utólag három rajthelyes büntetésben részesült a piros zászlós szabályok megsértése miatt, aminek értelmében Pérez a hatodik, Cunoda a hetedik, míg Alonso a nyolcadik pozícióba léphet előre. A kilencedik helyre visszaeső brit emellett három büntetőpontot is kapott.

„Eddig meglepően erősek voltunk, én is nagyon jól éreztem magam a kocsiban, és sikerült is kihoznom belőle a maximumot. Nagyon elégedett vagyok! Alig maradtunk el Maxtól is, és nagyon erős tempót mutattunk az időmérőn annak ellenére, hogy valójában inkább a versenyre koncentráltunk."

„Meghagytunk két kemény szettet is a futamra, aminek következményeként csak négy garnitúra gumit tudtunk használni az időmérőn. Szerintem elég jó helyzetben vagyunk."

Norris büntetése után Fernando Alonso a nyolcadik helyre léphet előre a rajtrácson, és bár összességében elégedett volt, szerinte az F1-nek komolyan meg kellene fontolnia, hogy bevezesse a piros zászlókra vonatkozó IndyCar-szabályt, amely kimondja: a megszakítást okozó versenyző két leggyorsabb körét törölni kell.

„Eléggé nagy volt a felfordulás, és nem volt könnyű felvenni a ritmust, de mindannyian egy hajóban eveztünk. Úgy érzem, nem hoztuk ki a kocsiban rejlő potenciált, hiszen minden alkalommal, amikor új szettet raktunk fel, nem igazán tudtuk kihasználni. Igazságtalan, hogy azok, akik piros zászlót okoztak, megtarthatják a pozíciójukat, és büntetés nélkül megszerelhetik az autójukat, miközben mi végig a parc fermében vagyunk, és hozzá sem érhetünk a kocsihoz. Szóval ők, akik piros zászlót okoztak, mégis miért cserélhetik ki a különböző elemeket?"

„Mindenkinek le kéne nyugodnia kicsit, és kilencvennyolc százalékon vezetni az ilyen utcai pályákon. Abban a tudatban, hogy visszasorolják őket a mezőny végére, ha ütköznek, talán senki sem próbálna meg a határain túl teljesíteni. Úgy érzem, most többen is megpróbáltak az autó határain és a saját képességeiken túl teljesíteni" – fogalmazott meg éles kritikát a kétszeres világbajnok, aki csapata eredményeiről is beszélt.

„Jó kocsink van, és egész hétvégén megvolt a tempónk. Minden edzésen az első tízben zártunk, és kényelmesen éreztem magam az autóban is. Ezen a pályán lehet előzni is, ha megvan a tempód, szóval nagyon vigyáznunk kell majd a gumikra. Ez lesz a verseny egyik legforróbb témája. Összességében bizakodóak vagyunk, fontos pontokat szerezhetünk vasárnap."

AZERI NAGYDÍJ, AZ IDŐMÉRŐ VÉGEREDMÉNYE
1. Charles Leclerc monacói Ferrari 1:41.218 átlag: 5.5 km/ó
2. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:41.450 0.232 mp h.
3. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 1:41.563 0.345
4. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 1:41.565 0.347
5. Carlos Sainz spanyol Ferrari 1:41.576 0.358
6. Lando Norris* brit McLaren-Mercedes 1:41.747 0.529
7. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 1:41.917 0.699
8. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1:42.211 0.993
9. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 1:42.327 1.109
10. Valtteri Bottas finn Mercedes 1:42.659 1.441
11. Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes 1:42.224 0.599
12. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 1:42.273 0.648
13. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 1:42.558 0.933
14. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1:42.587 0.962
15. George Russell brit Williams-Mercedes 1:42.758 1.133
16. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 1:43.128 1.583
17. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 1:44.158 2.613
18. Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari 1:44.238 2.693
19. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes idő nélkül
20. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari idő nélkül
*: 3 helyes rajtbüntetés a piros zászlós szabályok megsértéséért
AZ ELSŐ KÉT SZAKASZ VÉGEREDMÉNYE
1. SZAKASZ 2. SZAKASZ
1. Hamilton 1:41.545 1. Verstappen 1:41.625
2. Verstappen 1:41.760 2. Pérez 1:41.630
3. Pérez 1:41.968 3. Hamilton 1:41.634
4. Sainz 1:42.121 4. Cunoda 1:41.654
5. Norris 1:42.167 5. Leclerc 1:41.659
6. Leclerc 1:42.241 6. Sainz 1:41.740
7. Gasly 1:42.288 7. Norris 1:41.813
8. Ricciardo 1:42.304 8. Gasly 1:41.932
9. Ocon 1:42.426 9. Bottas 1:42.106
10. Vettel 1:42.460 10. Alonso 1:42.195
11. Cunoda 1:42.521 11. Vettel 1:42.224
12. Bottas 1:42.701 12. Ocon 1:42.273
13. Russell 1:42.728 13. Ricciardo 1:42.558
14. Räikkönen 1:42.923 14. Räikkönen 1:42.587
15. Alonso 1:42.934 15. Russell 1:42.758
16. Latifi 1:43.128
17. Schumacher 1:44.158
18. Mazepin 1:44.238
19. Stroll idő nélkül
20.Giovinazziidő nélkül
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik