F1: Domenicali szerint akár 30 verseny is lehet egy évben

Vágólapra másolva!
2022.03.23. 15:19
null
Domenicali változásokat vár a naptárban (Fotó: AFP)
Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója a Sky Sportsnak adott interjúban elárulta: akár 30 versenyt is rendezhetnek egy évben, legalábbis a potenciális versenyhelyszínnek jelentkezők számát tekintve, s hozzátette azt is, hogy Dél-Afrika és Las Vegas hamarosan futamot rendezhet.

A Formula–1 az idei évnek rekordot jelentő, 23 futamot tartalmazó naptárral vágott neki, s ha az Ukrajna ellen indított háború miatt törölt Orosz Nagydíj helyére sikerül beugrót találni, meg is lehet a csúcs. Az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali a Sky Sportsnak adott interjújában elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy akár 30 versenyt is rendezzenek egy évben.

Iparági pletykák szerint az új futamok egyike lehet Las Vegas, ahol legutóbb 1982-ben rendeztek F1-es futamot, s Domenicali azt is elárulta: Afrikában is szeretnének futamot rendezni.

„Nemcsak Las Vegas, hanem más városok is érdeklődnek a Formula–1 iránt. Figyelnünk kell az egyensúlyra a naptárban is, és ezt szem előtt tartva kell a lehetőségeinket megvizsgálni – fogalmazott Domenicali. – Egy újabb amerikai verseny és egy kínai futam mellett az is fontos, hogy Afrikában is megjelenjen a sportágunk. Elég világos, hogy földrajzi szempontból nézve Afrika egy hiányzó terület a naptárunkból.”

Az F1-ben a Concorde-szerződés határozza meg az idényenként megrendezhető versenyek számát, s a jelenleg futó és 2025-ig érvényes szerződés értelmében 24 versenyt lehet évente rendezni.

„Van potenciál a huszonnégy futamos naptárban, sőt, azt mondanám, hogy akár harminc versenyt is meg tudnánk rendezni a jelentkezők számát elnézve. Meg kell vizsgálnunk a jelenlegi helyszíneket, lesz olyan Nagydíj, amelynek lejár a szerződése, lesz olyan helyszín, amelytől el fogunk köszönni, s lesznek új, vagy éppen visszatérő helyszínek” – mondta Domenicali, aki szót ejtett Michael Andretti tervezett csapatáról.

„Nem csak Andretti érdeklődik, de kétségtelen, hogy a lehetséges új csapatok közül egyelőre ő a leghangosabb. Vele együtt négy-öt jelentkezőről tudok, aki kérte, hogy fontoljuk meg a mezőny bővítését, mert szeretne a Formula–1 részese lenni” – fogalmazott az F1 vezérigazgatója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik