nemzetisport.hu 2018.07.18 09:28 Frissítve: 2018.07.18 09:41

F1: a Renault ülést akar a fiataljainak, és Sainz utódját is keresi

A Renault-nak hiába van juniorprogramja és gyári csapata, ha nincs olyan kapcsolata, mint amilyen a Mercedes és a Force India, illetve a Red Bull és Toro Rosso között van – mondta el a francia gárda vezetője, Cyril Abiteboul, és azt is elárulta, Carlos Sainz Jr. jövője továbbra is kérdéses.

Sainz jövője még mindig nem biztos a Renault-nál (Fotó: AFP)

 

A legtöbb rivális csapathoz hasonlóan a Renault is egyengeti a fiatal versenyzők útját, és a 2016-ban elindított juniorprogramjának jelenleg 7 tagja versenyez az alsóbb kategóriákban. Hiába azonban a folyamatosan bővülő létszám és a gyári csapat státusza, az akadémia mégsem teljes, hiszen hiányzik belőle az ugródeszkát jelentő és lehetőséget biztosító Formula–1-es istálló.

„Valami hiányzik a programunkból, méghozzá a kapcsolat egy olyan F1-es gárdával, amely lehetőséget biztosíthatna a fiataljaink egyikének. Láthatjuk, milyen kapocs van a Red Bull és a Toro Rosso, illetve a Mercedes és a Force India vagy éppen a Williams között" – mutatott rá a Renault csapatvezetője, Cyril Abiteboul.

„Ez is az egyik oka annak, amiért nincs már értelme a Red Bull és a Renault partnerségének jelentette ki. Nem egyeznek a céljaink, főleg a fiatalok kinevelését illetően. Egyszerűen nem tudom elképzelni azt a jelenetet, hogy megjelenek Helmut (Marko) előtt, és megkérem, alkalmazza az egyik fiatalunkat. És ezt a McLarennel sem fogjuk eljátszani."

„Viszont amikor elkezdünk gondolkodni a 2021-es stratégiánkon, akkor meghatározhatjuk, hogy az egyik partnerünk biztosítson szabad helyet valamelyik fiatal versenyzőnknek" – fedte fel a nem is olyan távoli célokat, majd a jelenről is beszélt.

„Két dolgot kell szemmel tartanunk: hogyan alakul Carlos (Sainz Jr.) teljesítménye, illetve mi lesz a Red Bull felállásával. Tudjuk, ez nagy hatással lehet Carlos jövőjére. Az én személyes felelősségem, hogy legyen más alternatívánk is, ha ő nem áll a rendelkezésünkre akkor, amikor elérkezettnek érezzük, hogy döntés szülessen a jövő évi pilótapárost illetően. Erre azért van szükség, mert tudjuk, nem mi kontrolláljuk, pontosan mi történik Carlos és a Red Bull között."

2021.07.27 10:43:38

F1 K. D.

2021.07.18 15:33:47

F1 H. L.

A címvédő még az első körben ütközött össze Verstappennel, amit követően a versenyt piros zászlóval is megszakították Silverstone-ban.

2021.07.17 14:36:18

F1 B. Ö. B.

Hamiltonnak a gyengébb rajtja miatt le kellett mondani a pole pozícióról Silverstone-ban.

2021.07.17 11:37:12

F1 B. Ö. B.

Hamilton a nyolcadik, Bottas a kilencedik pozícióban zárta a sprintkvalifikáció előtti tréninget.