F1: a Mercedesnél megvan a B-terv, ha Hamilton mégsem hosszabbít

2021.01.11. 12:56
null
Még nem tudni, hogy idén láthatjuk-e a Mercedesben (Fotó: AFP)
A hétszeres világbajnok – egyben címvédő – brit Formula–1-es versenyző és január elseje óta lovag, Sir Lewis Carl Davidson Hamilton szerződése az előző év végével lejárt a Mercedesnél, s egyelőre nincs is új megállapodása a csapattal. Noha az istállónál töretlenül bíznak benne, hogy sikerül egyezségre jutni vele, a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff első alkalommal beszélt arról, hogy mi van akkor, ha ez mégsem történik meg.

A hivatalosan március második felében rajtoló 2021-es F1-es idényre már csak egyetlen – szintén hivatalosan – szabad ülés maradt a mezőnyben, mégpedig a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton helye a Mercedesnél.

A brit már jó ideje halasztgatja az új megállapodás aláírását: először a koronavírus-járvány miatt elcsúsztatott idényrajt, aztán a bajnoki küzdelem és a vb-címek bebiztosítása, végül a pozitív koronavírustesztje tolta el a tárgyalásokat, olyannyira, hogy a hetedik vb-címét megnyerő brit a november eleji Emilia-Romagna-i Nagydíjat követő sajtótájékoztatón még elhintette a visszavonulás lehetőségét is, és tulajdonképpen jelenleg nem is tekinthető a mezőny tagjának, hiszen az év végén lejárt a szerződése.

Az általános várakozások – és az iparági pletykák – eddig rendre azt sugallták, hogy tényleg csak idő kérdése, mikor kerül aláírás a 2021-re vonatkozó szerződésre. Ezúttal viszont első alkalommal beszélt Toto Wolff arról, hogy mi van akkor, ha Hamilton mégsem marad a csapatnál, hanem inkább visszavonul.

„Nem aggodalmaskodom amiatt, hogy mi lesz és hogyan, mert tudom, akárhogy dönt Lewis, azt én és a csapat tagjai is maximálisan tiszteletben fogják tartani. Ha úgy dönt, hogy marad, örülni fogunk, de ha visszavonul, hogy más vágyait próbálja kielégíteni, azt is megértjük és elfogadjuk. Ugyanakkor nekünk, mint csapatnak, fel kell készülnünk minden lehetséges kimenetelre, azaz arra is, hogy esetleg nem marad velünk. Ekkor is az elérhető legjobb, leggyorsabb, legokosabb versenyzőre lesz szükségünk, olyanra, aki megérti a csapatnál zajló folyamatokat és tudja, hogy a csapaton belül hol van a helye, nem pedig olyasvalakire, aki azt hiszi, hogy körülötte forog minden” – idézte Toto Wolffot az F1news szaklap.

Minden további kommentár nélkül csak emlékeztetőül: amikor Hamilton pozitív koronavírusteszt-eredménye miatt kihagyni kényszerült a Szahíri Nagydíjat, a Mercedes kötelékébe tartozó, amúgy a Williamsnél versenyző George Russell ugrott be a helyére és 59 körön át vezette a futamot…

A 2021-ES RAJTLISTA
RajtszámNév (nemzetiség)
Csapat
Motor
??
??
Mercedes Mercedes
77 Valtteri BOTTAS (finn) Mercedes Mercedes
55Carlos SAINZ Jr. (spanyol) Ferrari
Ferrari
16
Charles LECLERC (monacói)
Ferrari
Ferrari
33
Max VERSTAPPEN (holland) Red Bull Honda
11
Sergio PÉREZ (mexikói)
Red Bull Honda
5
Sebastian VETTEL (német) Aston MartinMercedes
18
Lance STROLL (kanadai)Aston Martin
Mercedes
63
George RUSSELL (brit) Williams Mercedes
6 Nicholas LATIFI (kanadai) Williams Mercedes
14
Fernando ALONSO (spanyol)
Alpine
Renault
31
Esteban OCON (francia)Alpine
Renault
10
Pierre GASLY (francia)
AlphaTauri
Honda
22
CUNODA Juki (japán)AlphaTauri
Honda
9 Nyikita MAZEPIN (orosz)
Haas Ferrari
47
Mick SCHUMACHER (német)
Haas
Ferrari
3
Daniel RICCIARDO (ausztrál) McLarenMercedes
4
Lando NORRIS (brit)
McLarenMercedes
7
Kimi RÄIKKÖNEN (finn)
Alfa Romeo Ferrari
99
Antonio GIOVINAZZI (olasz) Alfa Romeo
Ferrari

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek