MTI/NSO 2019.05.21 10:57 Frissítve: 2019.05.21 11:47

F1: „A bátorság, a fegyelem és a barátság példaképe” – emlékezés Laudára

Mindörökre a szívünkben marad, történelmünk örök halhatatlanja – emlékezett a hétfőn elhunyt háromszoros Formula–1-es világbajnok Niki Laudára a technikai sportok legrangosabb sorozata.

 

A Formula–1 közösségi oldalán tett bejegyzésben kiemelték: „az autósportok szerelmesei egy igazi legendát gyászolnak, akinek távozása pótolhatatlan veszteséget jelent”.

A Formula–1 egyik legnagyobb alakja februárban ünnepelte 70. születésnapját, hétfőn a családja körében „békésen távozott”.

Lauda 1975-ben és 1977-ben a Ferrari, míg 1984-ben a McLaren színeiben lett világbajnok. Az osztrák pilótára a két csapat is mély fájdalommal emlékezett a közösségi médiában.

„A mai az F1 szomorú napja. A Ferrari nagy családja mély szomorúsággal hallja Niki Lauda barátunk, háromszoros világbajnok, csapatunk kétszeres világbajnokának a halálhírét. Emléke örökké a rajongók szívében marad” – írta az olasz csapat.

„A McLarennél most mindenki nagyon szomorú, hogy azt a hírt hallja: barátunk, kollégánk, az 1984-es világbajnok Niki Lauda meghalt. Niki emléke örökre horgonyt vet a szívünkben és a történelmünkben” – fogalmazott a brit csapat.

A Red Bull Racing csapata a következőket írta Lauda haláláról: „egy bajnok, egy legenda, egy barát. Nyugodj békében, Niki”.

Ausztria politikai vezetői is együttérzésüket fejezték ki a Lauda család számára.

„A bálvány, az ambiciózus harcos, aki sohasem adta fel, elhagyott minket” – emlékezett Alexander Van der Bellen államfő.

„Az ország és a motorsport világa egy nagy osztrák egyéniséget gyászol. A saját és országunk nevében a legmélyebb együttérzésemet szeretném kifejezni feleségének és gyermekeinek. Niki Lauda elvesztésével Ausztria egyik legkiválóbb személyisége távozott. A versenypálya volt az otthona, a repülés pedig a szerelme. A bátorság, a fegyelem és a barátság példaképe” – írta Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Damon Hill, a britek 1996-os világbajnoka: „Viszlát Niki! Leckéket és emlékeket adtál nekünk az életről”.

Fernando Alonso, a spanyolok kétszeres (2005, 2006) világbajnoka: „Megdöbbentő és tragikus reggeli hír. R.I.P. Niki!”.Jenson Button, a britek 2009-es világbajnoka: „Egy legenda hagyott itt minket. Nyugodj békében, Niki”.

Niki Lauda 2012-től a Mercedesnél látott el vezetői feladatokat, a német csapat színeiben Nico Rosberg 2016-ban lett világbajnok.

„Kedves Niki. Köszönet mindenért, amit tőled tanultam. A szenvedélyed, a harci szellemed, és a sofőrökkel szemben tanúsított türelmedet. Én és további százmillió nagy rajongód, akiknek az életed annyi bátorítást adott, nem csak a nehéz időkben, gondolunk rád és a családodra. Nyugodj békében” – írta a vb-cím megszerzése után azonnal visszavonult német pilóta.

„Mélyen érintett minket Niki Lauda halála. Gondolatainkkal és érzéseinkkel a családdal vagyunk. Örökké hálásak lehetünk Niki felbecsülhetetlen befolyására a motorsportra és csapatunkra” – emlékezett a német csapat mögött álló multinacionális járműgyártó vállalat, a Daimler AG.

Az elhunyt legenda felesége Birgit, volt felesége, Marlene, valamint gyermekei, Lukas, Matthias, Max és Mia kedden a Lauda család nevében újabb közleményt adtak ki, amelyben utaltak a volt versenyző tavaly nyári tüdőátültetésére: „Az elmúlt tíz hónapban minden percben mellette voltunk. Együtt nevettünk, sírtunk, reméltünk és szenvedtünk, de a végén Nikinek tegnapra már nem maradt ereje. Niki, egyedülálló harcos és rendkívüli ember voltál!”.

Alexander Wurz, egy híres osztrák autóversenyző-család harmadik generációs, már visszavonult tagja: „Nyugodj békében, Niki! Egy igazi hős hagyott itt minket! Köszönet Niki az inspirációért, a közvetlenségedért, a hihetetlen sebességedért és a küzdőszellemedért. Hiányzol majd nekünk, soha nem feledünk”.Christian Klien, az osztrákok korábbi F1-es versenyzője: „Nyugodj békében, Niki! Mindig igazi legenda és példakép voltál, akit közvetlensége és fanyar humora soha nem hagyott el. Soha nem fogunk elfelejteni!”.

Franz Tost, a Formula–1-es Toro Rosso csapatvezetője: „Bár régóta tudtuk, hogy Niki egészségi állapota kritikus, bíztunk abban, hogy visszatérhet közénk a versenypályákra. Nagyon szomorú tudomásul venni, hogy ez már nem így lesz. Az F1 az egyik legfontosabb sportági nagykövetét veszítette el”.

Flavio Briatore, korábbi Formula–1-es csapatvezető: „Néhány héttel ezelőtt küldtem neki egy fényképet, amin mi ketten voltunk rajta, és arra akartam ösztönözi vele, hogy folytassa a harcot, ami mindig is jellemezte őt. Niki ezt már nem tudta megtenni, így nagyon szomorú nap lett ez a Formula–1-ben, amely elveszített egy nagyszerű személyiséget, én pedig elveszítettem egy nagyszerű barátot. Ciao Niki”.

2020.11.28 13:35:48

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Verstappennek meg kellett elégednie a 3. rajthellyel • Sainz miatt lengett a piros zászló a Q2-ben.

2020.11.28 09:35:37

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A Red Bull ezúttal gyorsabb volt a Mercedesnél • A Ferrari a top 10-en kívül.

2020.11.27 14:23:12

F1 H. L.

A britet Verstappen és Bottas követte a 2. edzésen, amit a thaiföldi autótörése és egy kutya miatt is meg kellett szakítani.

2020.11.26 22:19:50

F1 H. L.

Az első hármast Bottas és Pérez egészítette ki Szahírban, ahol többször is szemerkélt az eső az edzés ideje alatt.

2020.11.26 11:26:50

F1 ZSOLDOS BARNA

Összeállítás azokról, akik nélkül a Mercedes brit versenyzője aligha lenne hétszeres világbajnok.