F1: 65 év után ismét lesz thaiföldi pilóta a mezőnyben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.26. 19:02
null
Albon már aláírt a Formula E-be, mégis az F1-ben kötött ki (Fotó: twitter.com)
Majdnem teljesnek tekinthető a jövő évi pilótafelállás a Formula–1-ben, miután a Toro Rosso egy nappal az idény utolsó futama után bejelentette, hogy jövőre az idei Formula–2-es bajnokság 3. helyezettje, a brit születési, ám thaiföldi lobogó alatt versenyző Alexander Albon lesz a visszatérő Danyiil Kvjat mellett a másik versenyzője.

 

A 22 éves thaiföldi versenyzőnek az idei Formula–2-es szezonban még az utolsó verseny előtt is volt esélye a bajnoki cím megszerzésére, végül egy rajtbaleset után csak harmadikként zárta az idényt.
Albon szerződtetésében külön érdekes, hogy korábban már aláírt a Formula E-ben szereplő Nissan e.dams istállóhoz, ahol Sébastian Buemi csapattársa lett volna, ám a jelek szerint a Toro Rosso – illetve a Red Bull – elérte, hogy elengedjék a japánok.

A Toro Rosso hivatalos honlapján közzétett bejelentése arról nem szól, hogy Albon mennyi időre szóló szerződést írt alá a csapattal. Az viszont biztos, hogy ő lesz az F1 történetének második thaiföldi nemzetiségű pilótája: az első Bira herceg, polgári nevén Birabongse Bhanudej Bhanubandh volt, Sziám – Thaiföld akkori neve – hercege, aki 1950 és 1954 között 19 futamon állt rajthoz, és nyolc pontot szerzett összesen.

„Fantasztikus érzés tudni, hogy jövőre a Formula–1-ben versenyezhetek. Egész együléses versenyzői pályafutásom során voltam fenn, és voltam lenn. Amikor 2012-ben kikerültem a Red Bull tehetséggondozói programjából, tudtam, hogy az utam az F1-be sokkal nehezebb lesz, mint gondoltam, de keményen dolgoztam, és mindenkit megpróbáltam lenyűgözni minden alkalommal, amikor autóba ültem. Köszönettel tartozom a Red Bullnak, és dr. Markónak, hogy kaptam tőlük egy újabb lehetőséget, hogy gyerekkori álmom valóra válthassam” – idézi Alexander Albont a Toro Rosso hivatalos honlapja.

Ezzel gyakorlatilag teljesnek tekinthető a csapatok jövő évi pilótafelállása, egyedül a vélhetően új néven induló Force India csapatánál nem jelentették még be Lance Stroll szerződtetését, ám vélhetően ez is hamarosan megtörténik majd, tekintettel arra, hogy Stroll az Abu-dzabi Nagydíj után elköszönt a Williamstől, a Force India meg bejelentette, hogy a Pirelli szezon végi tesztjén a kanadait ülteti az egyik autójába.

Ja, és nem mellesleg, az istállót a csődtől megmentő befektetői csoportot édesapja, Lawrence Stroll vezeti...

AZ F1 2019-ES PILÓTAFELÁLLÁSA
CsapatMotor
Versenyzők
MercedesMercedes
Lewis Hamilton Valtteri Bottas
FerrariFerrariSebastian Vettel
Charles Leclerc
Red Bull
Honda
Max Verstappen
Pierre Gasly
RenaultRenault
Daniel Ricciardo
Nico Hülkenberg
HaasFerrari
Romain Grosjean
Kevin Magnussen
Force India (új néven)
Mercedes
Sergio PérezLance Stroll*
McLaren
Renault
Carlos Sainz Jr.
Lando Norris
Toro Rosso
Honda
Danyiil Kvjat
Alexander Albon
SauberFerrari
Kimi Räikkönen
Antonio Giovinazzi
WilliamsMercedes
George Russell
Robert Kubica
*még nem hivatalos

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik